Οι σύγχρονες εξελίξεις στις μη επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές για την αισθητική ανάπλαση του προσώπου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο NON INVASIVE TECHNIQUES FOR FACIAL REJUVENATION που διοργανώθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 από Έλληνες Πλαστικούς Χειρουργούς, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθεί το σύνολο των Πλαστικών Χειρουργών για τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας για νέες θεραπείες και παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ολιστική ανάπλαση του προσώπου, εξασφαλίζοντας απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και καθιστώντας ακόμα πιο γρήγορη την επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Οι πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ανάπλασης του προσώπου περιλαμβάνουν τα ενέσιμα προϊόντα και υλικά, τα νήματα τελευταίας γενιάς και τη μεταμόσχευση λίπους. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, βάσει στοιχείων της ISAPS που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Μαϊάμι-ΗΠΑ, παρατηρείται μεγάλη στροφή σε αυτές τις τεχνικές.
«Έχουν άμεσο αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια, αισθητά μικρότερο κόστος και δεν απαιτούν χρόνο αποθεραπείας κι ανάρρωσης, με τους ασθενείς να επιστρέφουν την επόμενη μέρα στις καθημερινές τους δραστηριότητες» σημείωσε ο πλαστικός χειρουργός Παρασκευάς Κοντοές, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ISAPS.
Αναλυτικά, οι 10 δημοφιλέστερες επεμβάσεις της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, όπως παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, είναι:
- Αυξητική Μαστών 15.6%
- Λιποαναρρόφηση 14.6%
- Βλεφαροπλαστική 12.5%
- Ρινοπλαστική 8.1%
- Κοιλιοπλαστική 7.5%
- Ανόρθωση μαστών 1%
- Λιπομεταφορά προσώπου 5.6%
- Μειωτική μαστών 4.5%
- Facelift 4.3%
- Αυξητική γλουτών με λιπομεταφορά 3.1%
Η πλέον δημοφιλής μη χειρουργική μέθοδος εξακολουθεί να είναι η ενέσιμη Βουτυλινική Τοξίνη (Botox) και ακολουθούν τα ενέσιμα εμφυτεύματα, τα lasers, η χρήση νημάτων για την ανόρθωση του προσώπου, οι αυτόλογες και ετερόλογες μεσοθεραπείες κ.ά.
Παρότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στην εξέλιξη των τεχνικών της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, η εφαρμογή των θεραπειών από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα από μη ιατρούς, υπονομεύει την υγεία των ασθενών.
Η οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος προκειμένου να αναδειχθούν ως «ελκυστικές» κάποιες αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας θεραπείες που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, σημείωσαν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα της ετήσιας, παγκόσμιας, έρευνας της ISAPS στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, είναι πάντως ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με αυτά, το 2017 καταγράφηκε:
- Αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής κατά 5% σε σχέση με το 2016, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από πλαστικούς επανορθωτικούς και αισθητικούς χειρουργούς.
- Μείωση των μη χειρουργικών παρεμβάσεων από Πλαστικούς Χειρουργούς κατά 4% σε σχέση με το 2016, γεγονός που οφείλεται στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών από μη εξειδικευμένους ιατρούς ή μη ιατρούς.
«Για την προάσπιση της υγείας των ασθενών οι επεμβάσεις και θεραπείες Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από εκπαιδευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς« τόνισαν καταλήγοντας οι ομιλητές.
Ελληνική πρωτοπορία στις εξελίξεις στον κλάδο
Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί κατέχουν ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων συναδέλφων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα κατετάγη στην 3η θέση παγκοσμίως στον αριθμό υποβoλής επιστημονικών ανακοινώσεων-εργασιών στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISAPS στο Μαϊάμι-ΗΠΑ.
Η επιστημονική αυτή πρωτοπορία αντανακλάται στην επανεκλογή, για 2η συνεχόμενη θητεία, ενός Έλληνα Πλαστικού Χειρουργού με πολύχρονη διεθνή εμπειρία στη θέση του προέδρου του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της ISAPS.