back to top
26.7 C
Athens
Τρίτη 28 Ιουλίου 2026

Ξανθός: Διακρατική συνεργασία το “κλειδί” για τα Συστήματα Υγείας

από το virus.com.gr

Την ανάγκη συνεργασίας των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών ανέδειξε ο Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Συνόδου Υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, το σχέδιο Συμπερασμάτων και το συμβιβαστικό κείμενο αποτελεί μια κοινή αφετηρία “που διευκολύνει την περαιτέρω συστηματική και εξειδικευμένη συνεργασία των χωρών μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς, περιορίζοντας τις ανισότητες στην Υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική”.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ιδιαίτερα στο επίπεδο της Ε.Ε. “Το στοίχημα της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και της βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τα κράτη –μέλη”.

- Advertisement -

“Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι  το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως η “φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς αυξάνεται, τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέα αποτελεσματικά  φάρμακα εξ’ άιτίας των υψηλών τιμών τους, ο κίνδυνος απόσυρσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων ή μη διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων σε εθνικές αγορές λόγω επιχειρηματικών στρατηγικών των εταρειών, είναι υπαρκτός”.

Για τον Έλληνα Υπουργό Υγείας προτεραιότητα έχει η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, ενώ η έμφαση στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη.

“Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως απαιτείται περισσότερη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, αλλά και αναζήτηση κοινών δράσεων  και στο ευρωπαϊκό επίπεδο με ένα πιο δομημένο τρόπο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

10th Health Innovation Conference: Αβεβαιότητα για την πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία στην υγεία

Το #hico26 έρχεται στις 19/5 να φωτίσει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες σε μια περίοδο έντονων μεταρρυθμίσεων και τεχνολογικής μετάβασης

Εγκαινιάστηκε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο «Κωνσταντοπούλειο»

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση σε ένα νοσοκομείο που κατά τη διάρκεια 24ωρης εφημερίας δέχεται 500+ ασθενείς

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Ώρα για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική- Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης

Το υπάρχον σύστημα χρηματοδότησης της φαρμακευτικής πολιτικής δεν είναι βιώσιμο, προκαλεί στρεβλώσεις και επιβαρύνει ασθενείς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα από τη Syndea

Με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Φωτοκερατίτιδα: Ο «ηλιακός εγκαυματισμός» των ματιών και πώς να προστατευτούμε

Σε ενημερωτική ανάρτηση η Medifirst υπενθυμίζει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα

Στο κινητό η ασφαλιστική εξυπηρέτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του MyEthniki App

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής εξυπηρέτησης κάνει η Εθνική Ασφαλιστική, αναδεικνύοντας το MyEthniki App 

Eurolife The Next Advisors: Η Eurolife FFH «χτίζει» το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Eurolife FFH, πιστή στη δέσμευσή της για τη συνεχή εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, ανακοινώνει τη δυναμική συνέχεια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

INTERLIFE: Στρατηγική επένδυση στην Κυβερνοασφάλεια με πιστοποίηση ISO 27001

Με επιτυχία ολοκλήρωσε η INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. την πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα από τη Syndea

Με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Φωτοκερατίτιδα: Ο «ηλιακός εγκαυματισμός» των ματιών και πώς να προστατευτούμε

Σε ενημερωτική ανάρτηση η Medifirst υπενθυμίζει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα

Η EUROINS προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις στις καλοκαιρινές μετακινήσεις με τα προγράμματα AutoSafe

Σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν ευελιξία και ολοκληρωμένη προστασία για κάθε τύπο οχήματος και κάθε οδηγό