back to top
21.1 C
Athens
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025

Προσφυγικό: «Σηκώνει τα μανίκια» το ΕΚΕΠΥ – Οι επόμενες κινήσεις

Επί ποδός βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που ανέλαβε τον συντονισμό όλων των υγειονομικών δράσεων στα σημεία αθρόας συνάθροισης και άτυπων καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων.

Όπως πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας για τη χθεσινή σύσκεψη στην Αριστοτέλους (εδώ), το ΕΚΕΠΥ θα αναλάβει να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό συντονισμού και 24ωρης επιφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει προκύψει, πέρα από μεμονωμένα περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά ο έγκαιρος συντονισμός είναι σημαντικός για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

- Advertisement -

Σε συνέχεια της σύσκεψης της Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΚΕΠΥ το επιχειρησιακό της σκέλος, υπό τον επικεφαλής του κέντρου Νίκου Παπαευσταθίου, με στελέχη και του Υπουργείου Υγείας, όπου συζητήθηκε πώς θα συντονιστούν αποτελεσματικά όλοι όσοι σχετίζονται με την παροχή υγειονομικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και για τον τομέα υγείας, η ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων κρατικών, ΜΚΟ και εθελοντών είναι επιτακτική, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα», σημειώνει στο Virus o έμπειρος στη διαχείριση κρίσεων επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, έχοντας άλλωστε διατελέσει δις διοικητής του ΕΚΑΒ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως στην προσπάθεια θα ενταχθούν και οι προσφορές ιδιωτών εθελοντών, προς όφελος εκείνων στους οποίους απευθύνονται.

- Advertisement -

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους ιδιώτες εθελοντές, που σπεύδουν στα σημεία όπου συναθροίζονται πρόσφυγες και μετανάστες. «Για τους εθελοντές και την Κοινωνία των Πολιτών που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται εκεί θα πρέπει να τους αποδώσουμε τα εύσημα», υπογράμμισε.

Λιμάνι Πειραιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, πέρα από τη συνολική παρουσία των φορέων που δρουν στα σημεία αθρόας συνάθροισης και άτυπων καταυλισμών μεταναστών και προσφύγων, ειδικότερα στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση, ενώ ήδη λειτουργεί στην προβλήτα Ε1 ιατρείο που στελεχώνεται από την ΑΕΜΥ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπου λειτουργεί και φαρμακείο που παραλαμβάνει και προσφορές σε φάρμακα.

Ακόμη, σε άλλο σημείο του λιμανιού βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου, με ένα ειδικό όχημα το οποίο θα φιλοξενούνται έως και αύριο οι γιατροί και το προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (εδώ), όταν και αναμένεται να στηθεί το ιατρείο τους. Παράλληλα, ιατρείο έχει συστήσει και η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, μια ομάδα εθελοντών που παρέχει στήριξη και σε άλλα επίπεδα στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται διαρκώς όλα τα σημεία, διενεργώντας επιδημιολογικούς ελέγχους, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται στο λιμάνι εδώ και μερικές μέρες, αντιμετωπίζοντας τις υγειονομικές ανάγκες παιδιών. Μάλιστα, σε κάποια απο αυτά που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας παρασχέθηκε βοήθεια επιτόπου, χωρίς να χρειαστεί η νοσηλεία τους.

Ωστόσο, σε ετοιμόητα είναι και τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να δεχθούν οποιοδήποτε επείγον ή σοβαρό περιστατικό, ενώ από την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να θέσει σε ετοιμότητα προσωπικό, εφόσον κριθεί απαραίτητη η σύσταση και 2ου ιατρείου στο λιμάνι.

Οι επόμενες κινήσεις

Στο πλαίσιο του συντονισμού, την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τα ζητήματα της Αττικής στο ΕΚΕΠΥ με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου, της 1ης και 2ης ΥΠΕ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΑΕΜΥ, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου), καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ και πιθανόν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για το συντονισμό των προσπαθειών στη Β. Ελλάδα.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

Το Υπουργείο τονίζει τη σημασία του έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Νέα ψηφιακή εποχή στην υγεία: 3 απλά βήματα για ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για πρωτοφανή ανταπόκριση στη νέα ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης «1566» κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας - Aπό τις 3 Οκτωβρίου και μηχανισμός callback

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Άσυλο Ανιάτων: Αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

Η δωρεά εκσυγχρονίζει ουσιαστικά τις υποδομές του Νοσηλευτηρίου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και των συνθηκών νοσηλείας

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Τα καλά και τα αμφιλεγόμενα του νέου δείκτη υγείας

Kύρια πηγή κόστους τα νοσοκομεία, που ωστόσο παραμένουν εκτός ρύθμισης

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

Το Υπουργείο τονίζει τη σημασία του έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Άσυλο Ανιάτων: Αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

Η δωρεά εκσυγχρονίζει ουσιαστικά τις υποδομές του Νοσηλευτηρίου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και των συνθηκών νοσηλείας

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπαιδεύει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στα Χρηματοοικονομικά

Το 4ωρο πρόγραμμα θα καλύψει το πρώτο επίπεδο γνώσεων σε πεδία όπως η χρηματοδότηση, η επιχειρηματική διαχείριση και η ασφάλιση

Η ΠΟΑΔ για την Ασπίς Πρόνοια: «Μια πληγή που δεν κλείνει»

Για 16 χρόνια ανεμπόδιστης κωλυσιεργίας, ώστε να παρεμποδίζεται το έργο των ανθρώπων της διαμεσολάβησης, κάνει λόγο η Ομοσπονδία

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στήριξε ως χορηγός την ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Η εταιρεία ενίσχυσε έμπρακτα μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια του κλάδου