Έναν αυστηρό μηχανισμό αυτόματης επιστροφής ποσών στο Δημόσιο (claw back) από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων καθιερώνει η κυβέρνηση, με σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός επιστροφής, ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και σε 530 εκατ. ευρώ για το 2018 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
«Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας αγοράς και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας ή συμψηφίζεται από το Υπουργείο Υγείας με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων», αναφέρει το νομοσχέδιο.
Στη φαρμακευτική δαπάνη για τα ενδονοσοκομειακά φάρμακα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για φαρμακευτικά προϊόντα από δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και κάθε άλλο δημόσιο φορέα, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ήδη υφιστάμενο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back).
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο, τάχθηκε πάντως κατά των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για μείωση τιμών στα off patent και γενόσημα φάρμακα, τονίζοντας ότι «αυτό δεν οδηγεί πουθενά».
Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.