Βάση της κουβέντας αποτέλεσε η επικείμενη Γενική Ανατιμολόγηση και την Υπουργική Απόφαση για την Τιμολόγηση, που φέρει την υπογραφή του Θ. Δημόπουλου και η οποία είχε αρχικά ετοιμαστεί επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή, περνώντας από «40 κύματα» έως ότου δημοσιευθεί, για να προλάβει η Αριστοτέλους τις ημερομηνίες των προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, στη συνάντηση συμφωνήθηκε πως η γενική ανακοστολόγηση, για την οποία ο ΕΟΦ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και σε αυτή τη φάση λαμβάνει τα φύλλα έρευνας και στοιχείων (εδώ), θα προχωρήσει κανονικά βάσει της ΥΑ Δημόπουλου.
Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει, αφού η ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης είναι μεταξύ των πρώτων προαπαιτούμενων του Μνημονίου III για τη λήψη της δόσης του δανείου.
Ο λόγος για αυτή τη διευκρίνιση εδράζεται στις ενστάσεις που είχε ο Giuseppe Carone από την αρχή, για επιμέρους σημεία της ΥΑ.
Το κύριο σημείο διαφωνίας από τον «τροϊκανό» ήταν, όπως είχε γράψει το Virus από τις αρχές Σεπτέμβρη (εδώ), αλλά και παραμένει, η απουσία πρόβλεψης στην ΥΑ του καθεστώτος τιμολόγησης σε off patent και γενόσημα φάρμακα, μετά από τις αλλαγές στην τιμολόγηση. Οι μειωμένες τιμές αφήνεται να εννοηθεί ότι θα ισχύουν εφάπαξ, ακόμη και αν στις υπόλοιπες χώρες έχουν μειωθεί περαιτέρω.
Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Carone επιμένει να θεσπιστούν αλλαγές που θα καθορίζουν πως μετά τις μειώσεις, τα φάρμακα και συγκεκριμένα τα off patent, θα ακολουθούν τον κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρώπη.
Αυτή την αλλαγή πιέζει να εφαρμοστεί, αλλά στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση, ο εκπρόσωπος των θεσμών σε θέματα υγείας. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί«κόκκινο πανί» για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, καθώς αναμένεται να οδηγήσει στην απόσυρση οικονομικών και αξιόπιστων φαρμάκων από την αγορά και υποκατάσταση τους με ακριβότερα, πρωτότυπα ή ακριβότερα εισαγόμενα γενόσημα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων έχει ξεκαθαρίσει πως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν αποφεύγεται η υποκατάσταση, αλλά δεν διασφαλίζεται και η πολυπόθητη αύξηση του όγκου των γενοσήμων, η διεύρυνση της χρήσης των οποίων είναι μεταξύ των προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης. Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Τρύφων, ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης.
Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης, θα θέσει ζητήματα ανταγωνισμού και θα σημάνει την έναρξη επιπλέον νομικών διεκδικήσεων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, που θα προσφύγει τόσο στα κόμματα όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΠΕΦ ήδη ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία.
Δευτερευόντως, ο κ. Carone έθεσε και το θέμα του «πλαφόν» που θέτει η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των παραπάνω μειώσεων σε φάρμακα άνω των 12 ευρώ στα off patent και στα 7,8 ευρώ στα γενόσημα, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στα οικονομικά και αξιόπιστα σκευάσματα.
Νοσοκομειακά και Φάρμακα ν. 3816
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση στο Υπουργείο συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στα φάρμακα του ν. 3816, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Ειδικά η σκέψη για το τελευταίο μέτρο, όμως, προκαλεί μια σειρά ερωτημάτων, κυρίως για τη σκοπιμότητα του. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ήδη ο προϋπολογισμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είναι μειωμένος κατά 15%, αγγίζοντας φέτος τα 465 εκατ. ευρώ από 515 εκατ. πέρσι, με τη διείσδυση των γενοσήμων στο ΕΣΥ να φθάνει στο 70%. Άρα, απορίας άξιον είναι τι επιπλέον μπορεί να προσφέρει.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr