back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Τριτοκοσμικές συνθήκες χορήγησης φαρμάκων σε μεγάλο νοσοκομείο

Τραγικές οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χρονίως πάσχοντες κατά τη διαδικασία χορήγησης βιολογικών παραγόντων.Συνεχείς οι παρεμβάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, προκειμένου να τηρηθούν τα διεθνή πρότυπα.

Με το φόβο να βγουν σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που μπήκαν στο νοσοκομείο, ζουν εκατοντάδες χρονίως πάσχοντες που υποβάλλονται σε περιοδική ενδοφλέβια έγχυση των φαρμάκων τους σε δομές του ΕΣΥ.
Οι εικόνες που εξασφάλισε το Virus, από τη διαδικασία χορήγησης βιολογικών παραγόντων σε ρευματοπαθείς στο ΓΝ Ευαγγελισμός, μιλούν από μόνες τους… Οι ασθενείς που βλέπετε δέχονται τη θεραπεία τους ακίνητοι πάνω σε ξύλινες καρέκλες για 2 έως 8 ώρες, μέσα σε ένα κοινό θάλαμο νοσηλείας μαζί με άλλους ασθενείς, με περιστασιακή παρουσία γιατρών.
«Στους θαλάμους αυτούς νοσηλεύονται ασθενείς κι εμείς που κάνουμε ημερήσια νοσηλεία μπαίνουμε έξτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη» εξηγεί στο Virus, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά. «Οι γυναίκες υποβάλλονται σε ενδοφλέβια χορήγηση σε έναν θάλαμο με 6 κρεβάτια και οι άνδρες σε έναν άλλο μικρότερο θάλαμο με 4 κρεβάτια» σημειώνει.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι ελάχιστες απαιτήσεις που γίνονται αποδεκτές για την ορθή, ασφαλή και οικονομική χορήγηση των βιολογικών παραγόντων προϋποθέτουν καταρχήν την ύπαρξη ξεχωριστής Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την παρασκευή και χορήγηση των ενδοφλέβιων φαρμάκων, καθώς και για την έγκαιρη διάγνωση/αντιμετώπιση του επείγοντος. Η Μονάδα αυτή, θα πρέπει επιπρόσθετα να διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος (καταπληξία, εμβολή, ανακοπή κ.λ.π.) όπως συλλογές διασωλήνωσης, καθετηριασμού μεγάλων αγγείων, παροχές οξυγόνου, μάσκες θετικής πίεσης.

- Advertisement -

Η παρασκευή των διαλυμάτων ιδανικά πρέπει να γίνεται στο χώρο του φαρμακείου, σε ειδικό εργαστήριο παρασκευής των διαλυμάτων, προκειμένου να χορηγείται η σωστή δόση ανά ασθενή, ενώ σε περίπτωση πλεονάζοντος φαρμάκου αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για άλλο ασθενή.
Οι κίνδυνοι από τη μη τήρηση των προαναφερόμενων κανόνων είναι πολύ σοβαροί για τους χρόνιους ασθενείς που υποβάλλονται σε ενδοφλέβια έγχυση των φαρμάκων τους, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονά κανείς και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται όταν αντί να βρίσκονται ξαπλωμένοι, κάθονται σε μια σκληρή και άκαμπτη καρέκλα.
«Κάνοντας έναν βιολογικό παράγοντα έχουμε ανοσοκαταστολή, οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε ένα μικρόβιο από τους άλλους ασθενείς και αντί να πάμε καλύτερα, να βγούμε από το νοσοκομείο χειρότερα. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί ο ασθενής να κάνει αλλεργικό σοκ μετά από την έγχυση του βιολογικού παράγοντα. Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει το ιατρικό προσωπικό από πάνω σου ή οι κατάλληλες συνθήκες;» λέει η κ. Παππά. «Την ίδια στιγμή, είναι πάρα πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία για τον ασθενή, ειδικά γι’ αυτούς που κάνουν τις θεραπείες που διαρκούν 6-7 ώρες. Μετά από 1-2 ώρες ο οργανισμός αρχίζει να πέφτει και δεν έχουν πουθενά να ξαπλώσουν» προσθέτει.
Η ΕΛΕΑΝΑ είχε κάνει παρέμβαση για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο στον απελθόντα υπουργό Υγείας, ζητώντας καταρχήν να μπουν 4 ανάκλιντρα (ειδικές καρέκλες) στο θάλαμο και να μάθει πότε θα δημιουργηθεί η ΜΗΝ στον Ευαγγελισμό. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δείξει τότε ευαισθησία, ενώ ο Διοικητής του Νοσοκομείου είχε υποσχεθεί ότι στις αρχές Αυγούστου θα είχαν μπει οι ειδικές καρέκλες και θα ξεκίναγαν οι εργασίες για να φτιαχτεί η Μονάδα. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση κι έτσι έγινε δεύτερη παρέμβαση από την ΕΛΕΑΝΑ.
«Ειδοποίησα ότι δεν έχει γίνει τίποτα για να λάβω την απάντηση ότι τέλος Αυγούστου θα έχει τακτοποιηθεί. Πήγα πριν από 2 εβδομάδες να κάνω τη δική μου έγχυση και είχαν μπει 2 ανάκλιντρα αντί για 4 που μας είχαν υποσχεθεί και τα οποία δεν χωράνε στο θάλαμο (δες δεξιά φωτό), ενώ δεν είχε γίνει τίποτα για τη Μονάδα. Ξαναπήρα τηλέφωνο και δεν πήρα καμία απάντηση. Το μόνο που μας είπαν είναι ότι δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο» λέει η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ.
«Δεν είναι μόνο ο Ευαγγελισμός. Είναι παντού. Η Σύρος για παράδειγμα δεν έχει νοσοκομείο. Στη Ρόδο πάλι δεν έχουν ρευματολογικό τμήμα. Πλέον οι ρευματοπαθείς προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα και ο αριθμός όσων κάνουν βιολογικούς παράγοντες όσο πάει και αυξάνονται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση!» τονίζει η κ. Παππά και ζητά να δοθούν επιτέλους εγγυήσεις για τη δρομολόγηση της δημιουργίας εξειδικευμένων τμημάτων στα νοσοκομεία και ειδικών μονάδων εγχύσεων – βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών – για τα άτομα με ρευματολογικά φλεγμονώδη νοσήματα.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μύθοι για τα αίτια του καρκίνου

«Περίπου 4 από 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, έτσι είναι σημαντικό να έχουμε τις σωστές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου», σχολιάζει η C. Hyde του Cancer Research UK με αφορμή νέα έρευνα

ΕΛΕΑΝΑ: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την αρθρίτιδα

Δράσεις ενημέρωσης αλλά και δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιεί, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

INFOTRUST: Από τα μεγαλύτερα και συνεχώς αναπτυσσόμενα, ανεξάρτητα δίκτυα ασφαλιστικών συμβούλων

Η INFOTRUST ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη και, από την έναρξη των εργασιών της, καθιερώθηκε στην Ασφαλιστική Αγορά ως πρωτοπόρος

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος