της Ελενας Ερμείδου
Για πρώτη φορά στα χρονικά το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ χρηματοδοτεί με 1.200.000 ευρώ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) μέσα από την ίδρυση της 1ης ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγεννετική – Επιγονιδιωματική στο πλαίσιο του παγκοσμίου διαγωνισμού που προκηρύσσει το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ κάθε χρόνο.
Η πλήρης επιχορήγηση της ακαδημαϊκής έρευνα θα διαρκέσει 12 χρόνια και στόχος του Ταμείου η υποστήριξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και ενίσχυση της γνώσης πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy χαιρετίζοντας την συνεργασία της ΑΧΑ με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να βρει το δρόμο της.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας τόνισε ότι η επιβράβευση βρίσκεται στο πυρήνα της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι η παρούσα χρηματοδότηση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προσεχώς και στην υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί έργα και να αναλαμβάνει μεγάλους κινδύνους που δεν μπορούν οι ασφαλιστικές. Τέλος έκανε λόγο για εμβληματικές πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν τους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην χώρα.
Ο Βουλευτής Επικρατείας, Υπεύθυνος στο τομέα Υγείας στην ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου μιλώντας για παράλογα αλλά και τα κενά που υπάρχουν στο χώρο της υγείας αναφέρθηκε στο χρόνο που χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει μία θεραπεία κατά του καρκινού και από τις άλλες το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται στους κόλπους της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ευχήθηκε την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέπει για παράδειγμα τις ασφαλιστικές να μπορούν να επενδύουν σε ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα.
Ο Διεθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ, Ερρίκος Μοάτσος στην σύντομη ομιλία του τόνισε το ρόλο του ερευνητικού Ταμείου της ΑΧΑ, την σημασία της αξιόλογης αυτής συνεργασίας η οποία θα έχει διάρκεια 12 χρόνια και το ύψος της χρηματοδότησης θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρω. Αμέσως μετά ο Διευθύνων Σύμβουλος της της ΑΧΑ στην Περιφέρεια Αναπτυσσόμενων Αγορών Ευρώπης Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής Wilm Langenbach τόνισε ότι σε ένα κόσμο με συνεχείς προκλήσεις και νέους αναδυόμενους κινδύνους, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία κυρίως στο επίπεδο της υγείας. H AXA όπως τόνισε ο κος Wilm Langenbach υποστηρίζει τα κορυφαία ακαδημαϊκά προγράμματα σε όλον τον πλανήτη.
Ο Δρ. Ιωάννης Ταλιανίδης Επικεφαλής του Προγράμματος και Διευθυντής Ερευνών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ επεσήμανε ότι η έδρα θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για το εργαστήριο και τα μελλοντικά σχέδια το οποίο αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης για νέους ερευνητές. Η επένδυση στην βασική έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστήμη και την κοινωνία, προσέθεσε. Στόχος η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στο τομέα της Επιγενετικής στην Ελλάδα.
Φωτογραφίες: Βαίος Κρόκος