back to top
31.4 C
Athens
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Οι μισές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ευθυγραμμίσουν στρατηγική με καινοτομία!

Το 54% των επιχειρήσεων επενδύουν στα τυφλά γιατί δυσκολεύονται να ευθυγραμμίσουν την επιχειρησιακή στρατηγική τους με την καινοτομία, σύμφωνα με τον Δείκτη Καινοτομίας της PwC

Οι εταιρείες επενδύουν «στα τυφλά» δισεκατομμύρια δολάρια στην καινοτομία, σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 ανώτατα στελέχη και επικεφαλής επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ο Δείκτης Καινοτομίας της PwC (Innovation Benchmark της PwC) εξετάζει πως οι κορυφαίες εταιρείες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στον τομέα της καινοτομίας.

- Advertisement -

Οι περισσότερες εταιρείες (54%) δυσκολεύονται να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρησιακές τους στρατηγικές με αυτές της καινοτομίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να νιώθουν ότι στοιχηματίζουν «στα τυφλά» όταν επενδύουν στην καινοτομία. Το εύρημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού, όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, η στρατηγική, και όχι η επένδυση, είναι ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία μιας πρωτοβουλίας καινοτομίας.

«Είναι σημαντικό για τα ανώτατα στελέχη και τη διοίκηση επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν άμεσα τις προκλήσεις καινοτομίας, ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο ή από που να ξεκινήσουν», σημειώνει ο Volker Staack, Principal και επικεφαλής Καινοτομίας για την Strategy& της PwC στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

- Advertisement -

«Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τα σημεία που δυσκολεύουν τα ανώτατα στελέχη σε όλους τους κλάδους, με στόχο να βρεθούν τρόποι για το σχεδιασμό στρατηγικής καινοτομίας η οποία να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της επιχείρησης και θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική της επιτυχία», συμπληρώνει.

Η μελέτη επίσης διερευνά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα μοντέλα διαμόρφωσης ιδεών (ideation) και καινοτομίας που θεωρούνται ως τα πιο επιτυχημένα. Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες γίνονται πιο προσβάσιμες και υιοθετούν μοντέλα καινοτομίας ανοιχτά σε περισσότερα κοινά, συμπεριλαμβανομένων όλων των βαθμίδων στελεχών, με αποτέλεσμα να ακούγονται περισσότερες απόψεις.

Με αυτό τον τρόπο, δεν καλλιεργούνται μόνο φρέσκες ιδέες, αλλά εδραιώνεται και μια κουλτούρα καινοτομίας σε όλο το φάσμα της εταιρείας.

Οι εταιρείες επίσης αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους ως εταίρους στην προσπάθεια να δημιουργήσουν την επόμενη πρωτοποριακή πρωτοβουλία καινοτομίας. Άλλα σημαντικά ευρήματα από τον Δείκτη Καινοτομίας της PwC είναι:

• Οι ηγέτες δείχνουν να έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της εταιρείας τους για καινοτομία: Μόνο οριακά πάνω από το 25% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι πρωτοπορούν στην καινοτομία έναντι των ανταγωνιστών τους.

• Οι εταιρείες υιοθετούν ανοιχτά μοντέλα καινοτομίας: Οι πιο καινοτόμες εταιρείες προωθούν την καινοτομία τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού τους, καταργώντας τα παραδοσιακά εμπόδια και διασφαλίζοντας ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ιδεών, απόψεων, ταλέντων και τεχνολογίας. Το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η εταιρεία τους χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας, 59% απάντησαν ότι αναπτύσσει σχεδιαστική μεθοδολογία (design thinking), 55% ότι δημιουργεί μαζί με τους πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές της. Όλα αυτά σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από το παραδοσιακό μοντέλο Έρευνας και Ανάπτυξης (34%).

• Το κλειδί της επιτυχίας στην καινοτομία είναι ο άνθρωπος: Με τη βοήθεια των μεγάλων δεδομένων (big data) οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι οι πελάτες λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά μόνο ο άνθρωπος μπορεί να εξηγήσει γιατί λειτουργούν με τον τρόπο αυτό. Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα (60%) θεωρούν τους υπαλλήλους τους ως τον πιο σημαντικό εταίρο καινοτομίας.

• Σχεδιάζοντας την επόμενη πρωτοποριακή καινοτομία: Οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν τον τόνο των πρωτοποριακών καινοτομιών, με το 58% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι η εταιρεία τους επικεντρώνεται κυρίως σε αυτήν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Brokers Union: € 36 εκατ. παραγωγή, 15% αύξηση, ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο Ζωής & Υγείας

Η Brokers Union επιβεβαιώνει τη σταθερή της ανάπτυξη, κλείνοντας το 2024 με 36 εκατ. € καθαρή παραγωγή (συν δικαίωμα) και 15% αύξηση ασφαλίστρων.

Ανασφάλιστες είναι οι επιχειρήσεις για cyber κινδύνους

Ανασφάλιστες είναι οι επιχειρήσεις για cyber κινδύνους παρά το ότι καλπάζει το χάκινγκ και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Ιατρική Ακριβείας & Ιατρική Καινοτομία: Τα δυο κύρια ζητήματα του 7th Health Innovation Conference

Όλες οι καινοτόμες εφαρμογές της Ιατρικής Ακριβείας θα συζητηθούν στο 7th Health Innovation Conference #hico23 με τίτλο «Καινοτομία στην Υγεία

Οι μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού Καινοτομίας της ERGO για το 2022

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται τεχνολογικά με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, η καινοτομία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εξασφαλίζουν την κερδοφορία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γιατί οι τράπεζες «ξαναθυμούνται» τον ασφαλιστικό κλάδο

Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε

Στα 3,25 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας

Στα 3,248 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών από τα προγράμματα ζωής και υγείας το 2024

Βαρόμετρο Πρακτικών Πληρωμών, Atradius Hellas: Το 55% των τιμολογίων εξοφλούνται εκπρόθεσμα

Μόλις τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα στην Ελλάδα, με την εμπορική πίστωση να αποτελεί την κυρίαρχη μορφή χρηματοδότησης

Ορόσημο για την Hellas Direct: Στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του Χρ. Κύπρου, με €20 εκατ. ομόλογο Tier 2

Η ασφαλιστική εταιρία Hellas Direct (HD Insurance PLC) ανακοινώνει την επιτυχή έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ομολόγου Tier 2 ύψους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ERB Ασφαλιστική βράβευσε αριστούχους του UCLan Κύπρου

Το βραβείο της εταιρείας και χρηματικό ποσό παρέλαβαν οι αριστούχοι των τμημάτων νομικής και HR του πανεπιστημίου UCLan Κύπρου

Όλες οι νέες προβλέψεις του νόμου για τους (αντ)ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Τι προβλέπεται για τη διαγραφή από το ειδικό μητρώο διαμεσολαβητών και την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Νέα εκστρατεία phishing, με υποτιθέμενες ενημερώσεις του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Για σημαντική κλιμάκωση στις τακτικές phishing κάνει λόγο η Kaspersky, καθώς οι επιτιθέμενοι εξατομικεύουν τα συνημμένα έγγραφα