back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

PwC: Οι«Βασικές 8» τεχνολογίες που οφείλουν να λάβουν άμεσα υπόψη τους οι επιχειρήσεις

Δεδομένης της πληθώρας των τεχνολογικών επιτευγμάτων που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις σήμερα αλλά και της πληθώρας των εξελίξεων που αναμένονται στο μέλλον, πώς μπορούν τα στελέχη που βρίσκονται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας (C-suite) να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές αξιοποίησης των αναδυόμενων τεχνολογιών;

Στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο Tech breakthroughs megatrend, η PwC αξιολόγησε πάνω από 150 τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέπτυξε μια μεθοδολογία που έχει στόχο την αναγνώριση εκείνων των τεχνολογιών που αφορούν μεμονωμένες επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρους κλάδους. Αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας είναι ένας οδηγός με τις «Βασικές 8» τεχνολογίες που η PwC πιστεύει ότι θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πολύ κοντινό μέλλον:

- Advertisement -
·         Τεχνητή νοημοσύνη ·         Ίντερνετ των Πραγμάτων
·         Επαυξημένη πραγματικότητα ·         Ρομποτική
·         Blockchain ·         Εικονική πραγματικότητα
·         Drones ·         Τρισδιάστατη εκτύπωση

Οι τεχνολογίες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο, όμως η PwC πιστεύει ότι η λίστα των 8 περιλαμβάνει τις τεχνολογίες που θα έχουν αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους και σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Vicki Huff Eckert, επικεφαλής του τομέα New Business στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC: «Οι περισσότερες εταιρείες έχουν θέσει τα θεμέλια για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, επενδύοντας σε τομείς όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι φορητές συσκευές, η ανάλυση δεδομένων και το cloud. Είναι καιρός τα στελέχη να στρέψουν το βλέμμα τους σε πιο προηγμένες τεχνολογίες που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις».

- Advertisement -

Για να καταλήξει στις «Βασικές 8», η PwC ‘φίλτραρε’ τις τεχνολογίες με βάση τον επιχειρηματικό τους αντίκτυπο και την εμπορική τους βιωσιμότητα για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια (μόλις 3 έως 5 χρόνια για τις ανεπτυγμένες οικονομίες). Στα συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριλήφθηκαν ο βαθμός επιρροής της τεχνολογίας στις εταιρείες και τους κλάδους, η παγκόσμια διάδοσή της, η τεχνική της βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της να μετατραπεί σε κυρίαρχη τάση, το μέγεθος της αγοράς και οι προοπτικές ανάπτυξης, και ο ρυθμός της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης.

Τι κάνει τις τεχνολογικές ανακαλύψεις κυρίαρχη τάση;

Οι εταιρείες διαρκώς περιμένουν την επόμενη μεγάλη καινοτομία, πιστεύοντας ότι μια μεμονωμένη τεχνολογική τάση είτε δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο είτε ότι θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επηρεάσει τον κλάδο δραστηριότητάς τους. Όμως, σήμερα η ανατροπή πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ. Ιστορικά, οι καινοτομίες διαταράσσουν την ισορροπία υπέρ των καινοτόμων. Με αυτή την έννοια, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν εκ των πραγμάτων κυρίαρχη τάση. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με αυξημένη προσβασιμότητα, επιρροή, βάθος και αντίκτυπο θα επιταχύνουν την εφαρμογή των «Βασικών 8» τεχνολογιών.

Σημαντικά ερωτήματα για τις διοικήσεις των εταιρειών

Η PwC πιστεύει ότι οι «Βασικές 8» τεχνολογίες θα μεταβάλουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν οι εταιρείες δημιουργώντας οφέλη αλλά και δυσκολίες. Η κυρίαρχη τάση των αναδυόμενων τεχνολογιών θα επηρεάσει τη στρατηγική, την αφοσίωση των πελατών, τις επιχειρησιακές λειτουργίες και τη συμμόρφωση, ανεξαρτήτως κλάδου και γεωγραφικής περιοχής. Επομένως, οι ηγετικές ομάδες των επιχειρήσεων οφείλουν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα:

  • Διαθέτουμε βιώσιμη στρατηγική και διαδικασία παραγωγής καινοτομιών;
  • Έχουμε ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών;
  • Διαθέτουμε «οδικό χάρτη» για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τον ανανεώνουμε με βάση τις νέες εξελίξεις;

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, τα στελέχη δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις «Βασικές 8» τεχνολογίες σαν μια λίστα εργασιών την οποία αναθέτουν στον Επικεφαλής Πληροφοριών (CIO) ή τον Επικεφαλής Τεχνολογίας (CTO). Αντιθέτως, η εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών –και ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους– πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της εταιρικής στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Πριν την ανάπτυξη στρατηγικής για την καινοτομία και την εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, τα στελέχη οφείλουν να εκπαιδεύονται (ή να ανανεώνουν τις γνώσεις τους) σε αυτές τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Εξερευνήστε την ιστοσελίδα Tech Breakthroughs Megatrend της PwC και κατεβάστε την τελευταία έκθεση εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος σε συνεργασία με PwC

Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία PwC διοργανώνει σεμινάριο στις 23 Ιουνίου 2022 με θέμα: «ΔΠΧΑ 9 - Χρηματοοικονομικά Μέσα» & «ΔΛΠ 12 Φόροι εισοδήματος»

6 προτεραιότητες στο τομέα της εργασίας: η σημασία της «επένδυσης» στο ανθρώπινο δυναμικό

Τρεις στους τέσσερις ηγέτες επιχειρήσεων θεωρούν καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των οργανισμών τους την ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής στρατηγικής με τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, μόνο ένας στους πέντε είναι πεπεισμένος ότι έχει οικοδομήσει αρκετά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους του.

PWC: Στηρίζει το Υπ. Ανάπτυξης στον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία

Σε συνεργασία με την Γ.Γ. Βιομηχανίας και όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες των συναρμόδιων Υπουργείων, σχεδιάστηκε η πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία παρουσιάστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας.

KPMG: Στα 210 δισ. δολ. οι συνολικές επενδύσεις Fintech, αυξάνεται το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα – blockchain

Στα US$ 210 δισ. οι συνολικές επενδύσεις Fintech, με το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα και blockchain να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση Pulse of Fintech για το β’ εξάμηνο του 2021 από την KPMG

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Η Euroins Ελλάδος, Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run

Η Euroins Ελλάδος για ακόμη μια χρονιά είναι Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run.

Σέντρα στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Το 12ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Π.ΑΣΦ.Ε 2025 είναι γεγονός!

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν