back to top
24.3 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

JP Morgan: Στα 600 εκατ. ευρώ οι ζημίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Στα 600 εκατ. ευρώ θα ανέλθει ο «λογαριασμός» για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, σύμφωνα με υπολογισμούς της JP Morgan. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αφορά σε αιτήσεις αποζημίωσης για καταστροφή περιουσίας και παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Advertisement -

Την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω έντονης βροχόπτωσης, μέρος της γέφυρας που συνδέει τη Γένοβα με τον αυτοκινητόδρομο Α10 κατέρρευσε, προκαλώντας το θάνατο 43 ατόμων και εκτεταμένες καταστροφές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν δυο τύποι έκθεσης της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο συμβάν: Ο πρώτος αφορά στην καταστροφή περιουσίας λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας και ο δεύτερος στην διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα. Υπάρχουν επίσης αιτήσεις αποζημίωσης που συνδέονται με ασφάλειες ζωής, ασφάλιση ΙΧ και αστική ευθύνη.

- Advertisement -

Παρότι οι ασφαλισμένες ζημίες είναι δυνητικά υψηλές, δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα κέρδη των τριών (αντ)ασφαλιστικών ομίλων, των γερμανικών Allianz και Talanx (μητρική της Hannover Re) και της ελβετικής Swiss Re, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Σύμφωνα πάντα με τη JP Morgan, οι ασφαλισμένες ζημίες που «αναλογούν» στην Talanx ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ, αυτές της  Allianz προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ και της  Swiss Re τα 70 εκατ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί της JP Morgan στηρίζονται στην εκτίμηση ότι υπάρχει «πλαφόν» στις ζημιές. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Allianz στις ασφαλισμένες ζημίες είναι κάτω του 10%, ότι ο βραχίονας της Swiss Re Corporate Solutions υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο (με την Autostrade) βάζοντας όριο στις δυνητικές ζημίες και ότι η έκθεση της Talanx είναι επίσης ελεγχόμενη και συνάδει με το μερίδιο αγοράς που έχει στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις στην Ιταλία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Allianz – Plus2Feet συνεχίζουν να δίνουν κίνηση και ελπίδα στα ζώα που το χρειάζονται

Η Allianz συνεχίζει τη συνεργασία της με την εταιρεία Plus2Feet, στο πλαίσιο της κοινής δράσης «Walking Together», που ξεκίνησε το 2021 μ

Allianz: Ισχυρή η ανάπτυξη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz Research δημοσίευσε τη νεότερη έκδοση της ετήσιας έκθεσης «Global Insurance Report», η οποία αναλύει τις εξελίξεις στις ασφαλιστικές αγορές παγκοσμίως.

ΕΙΑΣ: Πρόγραμμα Ομαδικών Ασφαλίσεων & Αξιολόγισης Εταιρικών Κινδύνων

Οι Ομαδικές Ασφαλίσεις αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο Κλάδο Ασφαλιστικής Δραστηριότητας και έναν εκ των πλέον νευραλγικών «μοχλών»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)