Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι φυσικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν οικονομικές ζημίες ύψους 344 δισ. δολ. το 2017, σύμφωνα με μελέτη της Aon. 330 διαφορετικά γεγονότα ανά τον κόσμο προκάλεσαν ζημίες 353 δισ. δολ., εκ των οποίων το 97% (344 δισ. δολ.) οφείλονταν σε καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria στις ΗΠΑ και την Καραϊβική, ο τυφώνας Hato που χτύπησε την Κίνα και ο κυκλώνας Debbie στην Αυστραλία. Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές του περασμένου έτους ήταν κατά 93% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2016.
Οι ασφαλισμένες ζημίες στον ιδιωτικό τομέα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, αφού ανήλθαν στα 134 δισ. δολ., ελάχιστα μικρότερες από το ιστορικό ρεκόρ των 137 δισ. δολ. που κατεγράφη το 2011. Οι ασφαλισμένες ζημίες του 2017 ήταν κατά 139% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2016 (56 δισ. δολ.) κυρίως εξαιτίας της υψηλής ασφαλιστικής διείσδυσης στις ΗΠΑ, που βίωσε όχι μόνο μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό, αλλά και δασικές πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις κ.λπ.)
«Παρότι το 2017 ήταν πολύ ακριβή χρονιά για την ασφαλιστική βιομηχανία, ο αντασφαλιστικός κλάδος είχε κεφάλαια 600 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει το μεγάλο ύψος αποζημιώσεων», σημείωσε ο Eric Andersen, διευθύνων σύμβουλος της Aon Benfield. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως στις ΗΠΑ έδειξαν την αξία της αντασφάλισης, καθώς οι αποζημιώσεις κατεβλήθησαν σε οκτώ μέρες -κατά μέσο όρο- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της αποκατάστασης».
Η ετήσια έκθεση της Aon για τις φυσικές καταστροφές έδειξε επίσης ότι το 36% των οικονομικών ζημιών από τους τυφώνες Harvey, Irma και Maria ήταν ασφαλισμένες. Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες 14 δισ. δολ. το 2017, το υψηλότερο ποσό στα χρονικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνου. Περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, με το πιο πολύνεκρο μεμονωμένο γεγονός να είναι μια κατολίσθηση στη Σιέρρα Λεόνε.
«Το υψηλό κόστος των φυσικών καταστροφών του 2017 αποτελεί μια υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε αυξημένα επίπεδα κινδύνων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και περιουσίες βρίσκονται σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε ακραία φυσικά φαινόμενα. Καθώς τα καιρικά σενάρια γίνονται πιο ευμετάβλητα, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το χάσμα στην ασφαλιστική κάλυψη. Ξέρουμε ότι φυσικές καταστροφές θα συμβούν. Το ερώτημα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για την επόμενη που θα έρθει…», είπε ο Steve Bowen, επικεφαλής του τμήματος Impact Forecasting της Aon.