Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Τα σημάδια της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν χαραγμένα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα για ολόκληρη τη χρήση του 2020 δυο από τους μεγαλύτερους (αντ)ασφαλιστικούς ομίλους του κόσμου, η γερμανική Munich Re και η γαλλική AXA, καθώς εμφάνισαν πτώση κερδών 55% και 34% αντίστοιχα. Ωστόσο, η μετοχή της ΑΧΑ κινήθηκε ανοδικά καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι ισχυρή κεφαλαιακή θέση του ομίλου και τα ταμειακά της διαθέσιμα θα της δώσουν ώθηση φέτος. Η δε Munich Re έδωσε κατεύθυνση για δυναμική ανάκαμψη της κερδοφορίας της κατά την τρέχουσα χρήση, κάνοντας λόγο για κέρδη 2,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2021.
ΑΧΑ
Τα συνολικά κέρδη της ΑΧΑ για το 2020 διαμορφώθηκαν στα 3,16 δις. ευρώ, έναντι 3,86 ευρώ το 2019 και πολύ κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα υποκείμενα κέρδη μειώθηκαν κατά 34% ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7%. Πλην όμως, ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης (μετά τη γερμανική Allianz) ανακοίνωσε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα ανήλθαν στα 4,2 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, πολύ πάνω από τον στόχο για διαθέσιμα 1-3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την Credit Suisse,το ποσό αυτό θέτει την εταιρεία ψηλά στην λίστα των πιο ισχυρών ασφαλιστικών ομίλων από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 200%, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190%. Χάρη στις επιδόσεις αυτές, η ΑΧΑ επανέφερε το μέρισμά της στα 1,43 ευρώ/μετοχή, έναντι 0,73 ευρώ/μετοχή που ήταν πέρυσι, όταν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές υποχρεώθηκαν να ψαλιδίσουν τα μερίσματά τους για να διατηρήσουν υψηλή ρευστότητα εν μέσω της πανδημίας.
Munich Re
Η Munich Re από την πλευρά της ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,2 δις. ευρώ (από 2,7 δις. ένα χρόνο πριν), ποσό που ήταν ελαφρά κατώτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 1,26 δις. ευρώ.
«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που δημιούργησε ο COVID-19, η Munich Re έκλεισε το 2020 με αξιοσημείωτα κέρδη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Joachim Wenning. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορωνοϊός, η εταιρεία απέφυγε να δεσμευθεί σε σαφή στόχο κερδοφορίας για το 2021, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασφαλίζει πλέον εκδηλώσεις που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακύρωσης λόγω πανδημίας.
Η ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς αντιμετώπισε κύμα μεγάλων αξιώσεων αποζημίωσης λόγω πανδημίας λόγω ασφαλισμένων εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις ζημίες από κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ και αλλού.
Οι μεγάλες ζημίες της Munich Re λόγω κορωνοϊού και φυσικών καταστροφών ανήλθαν σε 4,68 δις. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2011, όταν η εταιρεία κατέβαλε αποζημιώσεις για το τσουνάμι στην Ιαπωνία, μεγάλους σεισμούς στη Νέα Ζηλανδία και την έκρηξη στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της BP στον κόλπο του Μεξικού. Μόνο οι αξιώσεις αποζημίωσης που συνδέονται με την πανδημία προσέγγισαν τα 3,5 δις. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη πτώση κερδοφορίας, τα αποτελέσματα της Munich Re ήταν πολύ καλύτερα από αυτά της μεγάλης ανταγωνίστριάς της Swiss Re, που ανακοίνωσε προ ημερών καθαρές ζημίες 800 εκατ. ευρώ περίπου για το 2020, στην πρώτη ζημιογόνα χρήση από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.