back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025

Lloyd’s: Στα 107 δισ. δολ. ο «κορωνο-λογαριασμός»  για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο

Στα 203 δις. ευρώ ανεβαίνει το κόστος αν υπολογιστούν και οι απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια- Στα 3-4,3 δις. δολ. το ύψος των αποζημιώσεων που θα πληρώσει η ιστορική αντασφαλιστική αγορά του Λονδίνου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Στα 107 δις. δολ. εκτιμά η ιστορική (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου Lloyd’s το συνολικό λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει για το 2020 ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος διεθνώς σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Τα ίδια τα Lloyd’s θεωρούν ότι θα κληθούν φέτος  να καταβάλλουν στους πελάτες τους αποζημιώσεις ύψους 3-4,3 δις. δολαρίων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο John Neal να κάνει λόγο «για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την ασφαλιστική βιομηχανία».

Εάν ο υπολογισμός αυτός αποδειχθεί βάσιμος, θα σημαίνει ότι ο Covid-19 θα είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο ζημιόγονο συμβάν στην ιστορία. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η «λυπητερή» των 107 δις. δολ. αφορά μόνο στις ζημίες από underwriting για φέτος και δεν λαμβάνει υπόψη δυνητικές αποζημιώσεις που μπορεί να γίνουν απαιτητές τα επόμενα χρόνια.

- Advertisement -

Τα Lloyd’s επισημαίνουν ότι τα 4,3 δις. δολάρια που αναμένουν ότι θα καταβάλλουν στους πελάτες της αγοράς είναι μέγεθος συγκρίσιμο με τις ζημίες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αντιστοιχούν με τις σωρευτικές ζημίες από τους τυφώνες Harvey, Irmaκαι Mariaτο 2017. Η αγορά προειδοποίησε ακόμα ότι οι ζημίες μπορεί να αποδειχθούν ακόμα μεγαλύτερες αν το lockdown επεκταθεί και στο επόμενο τρίμηνο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

Εξάλλου, μόλις αποσαφηνιστεί το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, το συνολικό κόστος για την βιομηχανία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα που αποτελούν βάση σύγκρισης για τις ζημίες.

«Η παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία καταβάλλει αποζημιώσεις σε μια ευρεία γκάμα ασφαλιστικών συμβολαίων για να στηρίξει επιχειρήσεις και άτομα που επηρεάστηκαν από τον Covid-19. Μόνο η αγορά των Lloyd’sαναμένεται να καταβάλλει αποζημιώσεις 4,3 δις. δολάρια, ένα από τα μεγαλύτερα «πακέτα» πληρωμών ιστορικά. Αυτό που καθιστά μοναδικό τον κορωνοϊό δεν είναι μόνο οι καταστροφικές ανθρώπινες και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και το οικονομικό σοκ. Αν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος δεν έχει προηγούμενο. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη στήριξη των πελατών μας και στην ομαλή καταβολή των αποζημιώσεων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Τα Lloyd’s υπολόγισαν τις δυνητικές ζημίες στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων από την πανδημία, εξετάζοντας αφενός τις απώλειες στο underwriting και αφετέρου την μείωση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών. Η άσκηση κατέληξε στον αριθμό των 107 δις. δολ,, με υπόθεση εργασίας την διατήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις προβλέψεις για μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ.  Οι απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια εκτιμώνται σε 96 δις. δολάρια, οπότε η συνολική εκτιμώμενη ζημία για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο ανέρχεται σε 203 δις. δολάρια. Η εκτίμηση των Lloyd’s είναι από τις υψηλότερες στον κλάδο, καθώς σήμερα για παράδειγμα η Willis Re έκανε λόγο για ζημίες 30-100 δις. δολ. στην ασφαλιστική βιομηχανία λόγω κορωνοϊού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Λυκουρέντζος: Ο ΕΛΓΑ δεν φοβάται τους ελέγχους

Ο πρόεδρος του οργανισμού επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κατόπιν πορισμάτων που συντάσσουν οι εκτιμητές-γεωτεχνικοί του

Από τη Θεσσαλία του 2023 στην Ήπειρο του 2025 – Μαθήματα για την ασφαλιστική αγορά

Διπλή πρόκληση για την αγορά: να αναπτύξει μηχανισμούς άμεσης αποζημίωσης και να προετοιμάσει την κοινωνία για την επόμενη καταστροφή

ΥΠΑΑΤ-ΕΛΓΑ: Δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης από τους πληγέντες παραγωγούς

Άμεσα τα πορίσματα για ζημιές ζωικού κεφαλαίου, έως 30/9 οι αποζημιώσεις - Τι θα ισχύσει για το φυτικό κεφάλαιο

Θ. Λιβάνιος: Άξονας 5 δράσεων μετά τις πυρκαγιές

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τα cat bonds

Παρέμβαση της ESMA φέρνει τα πάνω κάτω στις αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο των ρευστοποιήσεων

Ειδική εξόρμηση της τροχαίας για τον νέο ΚΟΚ – Άνω των 14.000 ελέγχων στην Αττική

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποκτά ειδική σημασία για τον ασφαλιστικό κλάδο

Ασφάλιση πυρηνικής ενέργειας, η ειδοποιός διαφορά του RVS 2025

Ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου περιγράφει η Swiss Re

Οι ΕΕΑ διαπιστώνουν σταθερή πρόοδο στη δημοσιοποίηση κύριων δυσμενών επιπτώσεων

Γενική βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και ενσωμάτωση προηγούμενων συστάσεων διαπιστώνει η νέα έκθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Vivian Lab: Με νέα χρηματοδότηση, δημιουργεί τον πρώτο AI Coach για την εμμηνόπαυση και τη μακροζωία

Το Vivian Lab συγκέντρωσε €850.000 σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Eleven VC και τη συμμετοχή καταξιωμένων επενδυτών

THE NEW ERA OF LEADERSHIP: Το 12ο Ετήσιο Συνέδριο της GAMA Hellas – Cyprus έρχεται ανανεωμένο

Σε συνεργασία με την ΕΣΑΠΕ, η εκδήλωση υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που οι επαγγελματίες του κλάδου σκέφτονται, ηγούνται και εμπνέουν τις ομάδες τους

Ασφάλεια αυτοκινήτου: 6 καλύψεις που μπορούν να σε γλιτώσουν από χιλιάδες ευρώ

Η Pricefox αναλύει πόσο θα κόστιζαν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου διάφορες συχνές επισκευές

Ενισχύει τη διοικητική της ομάδα η Εθνική Ασφαλιστική

Ο Α. Αϊλαμάκης αναλαμβάνει Chief Strategy & Transformation Officer και ο Α. Δένδης Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»