back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Πολιτικές εντάσεις και φυσικές καταστροφές, απειλή για τους ασφαλιστές

Αντιμέτωποι με ολοένα και αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις βρίσκονται οι Αμερικανοί ασφαλιστές περιουσίας και ατυχημάτων εν μέσω μιας αυξανόμενης παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής έντασης, αναφέρει ομάδα εμπειρογνωμόνων της οικονομικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Η μείωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η αύξηση της παραγωγικότητας, η οικονομική ανισότητα και οι κλιματικές τάσεις αποτελούν βασικές μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, δήλωσε ο David Wessel, ο διευθυντής του Κέντρου Χρηματοπιστωτικής και Νομισματικής Πολιτικής του Hutchins και ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος Brookings.

- Advertisement -

«Υποτιμήσαμε το κόστος της παγκοσμιοποίησης. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι  είναι παγκόσμιου χαρακτήρα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία αν όλοι μας είμαστε ύποπτοι; Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Wessel κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πλαίσιο του κοινού φόρουμ για τη βιομηχανία που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών στη Νέα Υόρκη.

Η απομάκρυνση από τον παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι οι ασφαλιστές πρέπει να παρακολουθούν στενά τα διεθνή ρυθμιστικά πρότυπα για την κεφαλαιακή επάρκεια και τον συστημικό κίνδυνο, ανέφερε ο John Huff, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών των Βερμούδων.

- Advertisement -

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι να μην σκεφτόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Huff. «Η ασφάλιση είναι μια παγκόσμια βιομηχανία» πρόσθεσε.

Οι απώλειες από τις φυσικές καταστροφές αποτελούν επίσης μια μεγάλη πρόκληση για τους ασφαλιστές, δήλωσε ο αναλυτής Jay Gelb, διευθύνων σύμβουλος της Barclays Group US Inc.

Οι ασφαλιστές ήλθαν αντιμέτωποι παγκοσμίως με απώλειες ύψους 230 δισ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές την περίοδο 2017-2018, το υψηλότερο επίπεδο ζημιών λόγω των φυσικών καταστροφών, είπε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά «η βιομηχανία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει το επίπεδο και το μέγεθος των εν λόγω ζημιών» δήλωσε ο κ. Gelb.

Όμως από τις εξελίξεις αυτές υπάρχουν μεγάλα διδάγματα: «Ο τυφώνας Harvey ήταν ένα περιστατικό που σε “ασφαλιστικούς αριθμούς” κόστισε 30 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών. Στο μέλλον ο ασφαλιστικός κλάδος θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays τόνισε πως οι πρόσφατες καταστροφές έδειξαν ότι η έκθεση σε ευρείες απώλειες είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια.

«Αυτό είναι κάτι που ο κλάδος θα εξετάσει. Η έκθεση σε κινδύνους μεγάλης κλίμακας σε ετήσια βάση απαιτεί πολιτικές λύσεις».

Πηγή: businessinsurance.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Guy Carpenter: Τέσσερα βασικά ζητήματα για την αγορά αντασφάλισης

Οι απαιτήσεις των πελατών κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων

Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: “Ο νόμος αφορά περιορισμένο αριθμό εταιρειών”

Έξι φορές λιγότερα ποσά για ασφαλιστικές καλύψεις δαπανά η Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, παρ’ όλο που τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλά

Το ν/σ για τις φυσικές καταστροφές ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προσανατολίζεται η Πολιτεία, με την κατάθεση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.