back to top
12.8 C
Athens
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025

GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

της Ελενας Ερμείδου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν πλημμύρες στα δύο κρατίδια της Γερμανίας, την Βαυαρία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη, μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλισμένες ζημίες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την GDV.

- Advertisement -

«Οι ασφαλιστικές ζημιές στην περιοχή των δύο αυτών  κρατιδίων αναμένεται να κυμανθούν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GDV, Jörg Asmussen, προσθέτοντας πως επειδή τα νερά ακόμα δεν έχουν εκβάλλει στον Δούναβη, το ακριβές ύψος των ζημιών παραμένει ακόμα αβέβαιο. Ο προσδιορισμός των ζημιών θα γίνει αφού η κατάσταση εξομαλυνθεί», ίδιος τόνισε.

«Η προτεραιότητα μας είναι τώρα να βοηθήσουμε τους πληγέντες σωστά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ασφαλιστές έχουν εκπονήσει σχέδια διάσωσης για τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και αφού γίνει αυτό να γίνουν οι αναφορές των καταστροφών γρήγορα», τονίζει.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές στην Γερμανία έχουν ήδη καταβάλλει δύο φορές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές τους περασμένους μήνες. Μέσα στο Χριστούγεννα πολλά ποτάμια στην Νότια Γερμανία υπερχείλισαν, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GDV οι πλημμύρες στα κρατίδια της Saarland και της Ρηνανίας Παλατινάτου ήταν πανάκριβες για τους ασφαλιστές.

Η σοβαρότερη ωστόσο  καταστροφή στην χώρα συνέβη τον Ιούλιο του 2021 όπου οι πλημμύρες επέφεραν ζημιές στο κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η GDV δια του γενικού της διευθυντή επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την πολιτική ηγεσία  για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κινδύνων.

Ο J. Asmussen δηλώνει πως «για εμάς είναι σημαντικό οι συζητήσεις να μην περιστρέφονται μόνο στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο, στο πώς θα κάνουμε περισσότερα στην Γερμανία για να αποφύγουμε τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές.  Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα χτιστεί αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί προστασίας. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την GDV, περίπου το 47% των κτιρίων στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα  στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 94%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Expert Nature Protect: Η νέα ασπίδα της Groupama για τις επιχειρήσεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Η ασφαλιστική δίνει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες και με ξεκάθαρη κάλυψη

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Πώς σχολιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας τα Πρότυπα Βιωσιμότητας

«Οι συνεχείς αναθεωρήσεις πρέπει να τερματιστούν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο J. Asmussen

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΣΑΣ εύχεται καλή χρονιά με ευθύνη, ελπίδα και έμπρακτη αλληλεγγύη

Η δράση του Συνδέσμου στη Δομή Φιλοξενίας Οινοφύτων αποτύπωσε αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνίας και του ασφαλιστικού κλάδου

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ένας Δεκέμβριος προσφοράς, αλληλεγγύης και γιορτινής χαράς

Η εταιρεία αποχαιρέτησε το 2025 επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στη στήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Euroins Greece: Χριστουγεννιάτικες ευχές με έμφαση στην ασφάλεια και στον άνθρωπο

Στο ζεστό μήνυμά της προς το κοινό η εταιρεία προβάλλει αξίες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την εορταστική περίοδο

INTERLIFE: Χριστουγεννιάτικες δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς

Δωρεά 1,5 τόνου τροφίμων σε Κοινωφελείς Φορείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “προσφέρω …αλλιώς”