Tο ξέσπασμα του κορωνοϊού ανάγκασε τους περισσότερους από εμάς να συμμετάσχουμε στο μεγαλύτερο στον κόσμο πείραμα της απομακρυσμένης εργασίας, γράφει η Allianz η οποία σχεδιάζει να αντλήσει στοιχεία από τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά την κρίση για να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο ομαδικής εργασίας .
Η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε αυτή τη δεκαετία με λάθος πόδι. Εξακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα να συμβαδίζει με την αρχή η υγεία πάνω από την οικονομία ενώ το κόστος από την πανδημία αυξάνεται. Ωστόσο ακόμα και ο πιο σκοτεινός ορίζοντας έχει κάτι μας διδάξει. Η περίπτωση αυτής της πανδημίας δημιούργησε μία ευκαιρία για το μέλλον της εξ’ αποστάσεως εργασίας
Ενεργοποιώντας το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, αυτό της εξ αποστάσεως εργασίας στον κόσμο, η κρίση επιβεβαίωσε ότι η ευέλικτη εργασία δεν είναι απλώς ένα όνειρο αλλά ένα όνειρο που είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα.
Κλειδώνοντας η μία χώρα μετά την άλλη την οικονομία, πολλοί υπάλληλοι μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε γραφεία. Συνολικά, από εκεί που δεν την δεχόντουσαν, αγκάλιασαν την ευελιξία στην εργασία και μηδένισαν τις μετακινήσεις τους.
Και, ενώ το πείραμα δεν έχει λήξει ακόμη, γράφει η Allianz τα μαθήματα έχουν λίγο πολύ γίνει κατανοητά. Λοιπόν, πού πηγαίνουμε από εδώ και πέρα; Πρέπει να απορρίψουμε μάθαμε, παίρνοντας προσωρινά μία στροφή ή να χρησιμοποιήσουμε τα μαθήματα για να καθορίσουμε το μέλλον μας;
Η μελέτη που φέρει το τίτλο «Το Νέο Εργασιακό Μοντέλο», με επικεφαλής τον Sylvain Newton, στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα θετικά διδάγματα από την κρίση Covid-19 για να σχεδιάσει το αύριο της καθημερινής εργασίας σε μία εταιρεία.
Η απομακρυσμένη εργασία είναι σχεδόν μια νέα ιδέα που οι εταιρείες τεχνολογίας ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν εδώ και καιρό.
Η Allianz από το 2011 έχει εντοπίσει μία ευκαιρία και ξεκίνησε σε συνεργασία με την Allianz Virtual Client (AVC), την εικονοποίηση των χώρων εργασίας . Σήμερα, αυτή η πλατφόρμα έχει μόνο περισσότερους από 110.000 χρήστες παγκοσμίως και διαρκώς προστίθενται περισσότεροι.Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εξοπλισμό που παρέχεται από την εταιρεία ή ακόμα και τους ιδιωτικούς φορητούς υπολογιστές τους για να έχουν πρόσβαση στο AVC μέσω ασφαλούς ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
Η Allianz Deutschland πέρυσι ξεκίνησε ένα έργο για την , δημιουργία γραφείων στο σπίτι. Όταν η κρίση του κορωνοϊόύ έπληξε του κόσμο, η Allianz Deutschland είχε ήδη περίπου 8.000 άτομα που εργάζονταν από το σπίτι με πλήρη εξοπλισμό. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Allianz προσθέσει χωρητικότητα δεδομένων στις μονάδα της χωρίς να βασιστεί σε υπηρεσίες τρίτων και προμηθευτές.
Και σήμερα η Allianz πραγματοποιεί περισσότερες 100.000 συναντήσεις την εβδομάδα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις – πελάτες της να συνεχίσουν να εργάζονται.
Στο πλαίσιο του έργου “To Νέο Μοντέλο Εργασίας», η Allianz σκοπεύει να υιοθετήσεις τις βέλτιστες πρακτικές και τα διδάγματα από την κρίση, μελετώντας περισσότερες εταιρείες και χρήστες. Η έρευνα θα εστιάσει σε τέσσερις κατηγορίες
Οι δύο πρώτες κατηγορίες αφορούν την ευέλικτη εργασία – καλύπτοντας τόσο τις τεχνολογικές όσο και τις πολιτιστικές πτυχές της εξ αποστάσεως εργασίας. Η τρίτη κατηγορία αφορά τον νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας, πώς δηλαδή η επιχείρηση μπορεί να γίνει πιο ψηφιακή όσον αφορά τις υπηρεσίες καθώς και τις σχέσεις τις με τους πελάτες. Η τέταρτη κατηγορία αφορά την προσαρμοστική και ανθεκτικότητα Αυτό περιλαμβάνει πτυχές όπως η διαχείριση συνέχειας των επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση στόχων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση).
Ανησυχίες έντονες υπάρχουν για το τους τρόπους συνεργασίας. Η εξ’ αποστάσεων εργασία τονίζει η Allianz μειονεκτεί λόγω της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και αυτό σύμφωνα με την έρευνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η γένεση και ιδεών δεν γίνεται μέσα από την διαδικτυακή επικοινωνία, καθώς δεν υπάρχει προσωπική επαφή. Στο πλαίσιο αυτό ερευνώντας τρόποι και μέσα επικοινωνίας.
Τα διαδικτυακά μέσα προσφέρουν επίσης πλειάδα επιλογών τρόπων χαλάρωσης ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει, υπογραμμίζει η Allianz.