της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H Zurich Insurance, η πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη αποκάλυψε ότι από τον περασμένο Μάρτιο χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία αιτήσεων αποζημιώσεις σε ασφαλιστικά συμβόλαια για κάλυψη έναντι προσωπικών ατυχημάτων-τραυματισμών, μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι οι νέες τεχνολογίες μειώνουν τον χρόνο επεξεργασίας από μια ώρα σε λίγα δευτερόλεπτα.
«Πρόσφατα εισαγάγαμε την επεξεργασία αιτημάτων μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και εξοικονομήσαμε 40.000 εργατοώρες, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο επεξεργασίας του αιτήματος σε πέντε δευτερόλεπτα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της ελβετικής ασφαλιστικής Tom de Swaan. «Ασφαλώς και σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την χρήση των εν λόγω συστημάτων», πρόσθεσε.
Οι ασφαλιστικές ανά τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να δρέψουν τα οφέλη από την τεχνολογική επανάσταση και τα big data, καθώς δυναμικές νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Lemonade εισέρχονται στην αγορά. Η αμερικανική start-up υπόσχεται ασφάλιση κατοικίας σε 90 δευτερόλεπτα και καταβολή αποζημίωσης σε τρία λεπτά από την καταβολή του αιτήματος, χάρη στην χρήση bots τεχνητής νοημοσύνης που διαχειρίζονται τα συμβόλαια και τις αιτήσεις αποζημίωσης.
«Η ακρίβεια έχει ενισχυθεί. Και επειδή μιλάμε για «έξυπνες μηχανές με δυνατότητα εκμάθησης» (machine learning), κάθε νέα αίτηση οδηγεί σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο κ. de Swaan.
Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική ασφαλιστική Fukoku Mutual Life Insurance ξεκίνησε να χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τον Ιανουάριο, απολύοντας 34 εργαζομένους, σε μια κίνηση που θα της επιτρέψει να εξοικονομεί 1,3 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Το παράδειγμά της ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η βρετανική Aviva. Ο κ. de Swaan δήλωσε ότι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google στην ασφαλιστική αγορά, παρότι ορισμένοι όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συνεργαστούν με την Zurich Insurance. Οπως διευκρίνισε, “Κανένας από τους ομίλους τεχνολογίας δεν έχει μέχρι στιγμής εγγράψει ασφαλιστικό κίνδυνο στον ισολογισμό του γιατί δεν θέλει να υποστεί την σχετική εποπτεία…»