back to top
19.4 C
Athens
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

Η ακτινογραφία της AM Best για τις ευρωπαϊκές (αντ)ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σταθερή παρέμεινε η πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια και το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, ειδικά όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, αναφέρει η AM Best.

- Advertisement -

Σε ειδική μελέτη της με τίτλο “Οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης απολαμβάνουν σταθερότητα, αλλά πληθώρα πιέσεων παραμένουν”, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι προχώρησε σε μικρές μόνο τροποποιήσεις των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εταιρειών το 2016, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οι αλλαγές αυτές ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο τους τελευταίους 12-24 μήνες και αντανακλούν το γεγονός ότι πολλές εταιρείες ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους ομίλους. Παρόλα αυτά, οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι που ενεπλάκησαν σε deals πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους ώστε να επιτύχουν ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών.

- Advertisement -

Κατά το 2016, οι αναβαθμίσεις (πιστοληπτικών αξιολογήσεων) αποδίδονται εν πολλοίς στα οφέλη που απελευθέρωσαν οι κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου, αν και άλλοι καταλύτες περιλαμβάνουν τα ευρύτερα δίκτυα διανομής, την βελτιωμένη διαχείριση  κινδύνων, την ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και προφίλ ρίσκου.

“Η AM Best εκτιμά ότι οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων το 2017, αρχής γενομένης από τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παρότι πρόκειται για μεσο-μακροπρόθεσμο παράγοντα που δεν επηρεάζει άμεσα τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Υπάρχουν όμως και τα πολιτικά σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία που έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες. Σε συνάρτηση με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων και κινημάτων, αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

Η διευθύντρια έρευνας και επικοινωνίας της AM Best και συντάκτρια της μελέτης Yvette Essen σχολίσε ότι, “με δεδομένες τις “μαλακές” συνθήκες της αγοράς και την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, η AM Best αναμένει ότι η συγκέντρωση του ευρωπαϊκού (αντ)ασφαλιστικού κλάδου  θα συνεχιστεί και φέτος. Καθώς οι αγορές της περιοχής θα εμφανίσουν σχετικά μετριοπαθείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του όγκου των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων θα είναι αναιμική στην καλύτερη των περιπτώσεων…”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Ασφάλιση πυρηνικής ενέργειας, η ειδοποιός διαφορά του RVS 2025

Ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου περιγράφει η Swiss Re

RVS 2025: Mάθετε από σήμερα τι θα συζητηθεί στο αντασφαλιστικό ραντεβού του Μόντε Κάρλο

Το 67ο «Ραντεβού του Σεπτέμβρη» ξεκινά αύριο Σάββατο με υπερπροσφορά των κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε κινδύνους της αγοράς

Ρεκόρ για την παγκόσμια αντασφάλιση, με κεφάλαια 805 δισ. δολαρίων

Οι αποδόσεις επί των επενδύσεων, επισημαίνει η Gallagher Re, αντιστάθμισαν τις απώλειες από καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

SoEasy Insurance: Ανοίγοντας νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις με Surety Bonds

Σε συνέντευξή του ο CEO Γ. Νικολάου αναλύει τα πλεονεκτήματα των Εγγυητικών Επιστολών και της συνεργασίας με την AXERIA

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Νέο επεισόδιο podcast «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» με τον Κ. Λάττα, διασώστη του ΕΚΑΒ

Η Στ. Ζουλινάκη συζητά με τον Κ. Λάττα για τη σημερινή κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους και τα συνηθέστερα λάθη των οδηγών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Interasco: Το πρόγραμμα υγείας «Μαζί» γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστικό

Για ποια συμβόλαια θα ισχύσει απαλλαγή 10.000 ευρώ ανά έτος αντί ανά περιστατικό

Kaspersky: Ψώνια με τεχνητή νοημοσύνη για μια ασφαλή Black Friday

Η ανάθεση αγορών και πληρωμών σε «έξυπνους» πράκτορες δημιουργεί νέα περιθώρια επίθεσης - Πώς θα παραμείνετε ασφαλείς κατά τις αγορές σας

Η προεγγραφή για την εκδήλωση του ΠΣΑΣ και του ΕΕΑ άνοιξε – Κλείστε θέση μέχρι τις 14/11

Νέες τάσεις, κανονιστικές υποχρεώσεις αλλά και ιστορίες έμπνευσης, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα 20/11 στο Μουσείο «Η Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική «παίζει μπάσκετ» για 5η χρονιά με το Basketaki

Στηρίζοντας περισσότερους από 4.500 αθλητές και 500 ομάδες, η εταιρεία δίνει ώθηση σε μια διοργάνωση που ενώνει και εξελίσσει την ερασιτεχνική καλαθοσφαίριση

Η Ατλαντική Ένωση βελτιώνει τιμές και παροχές σε εξωνοσομειακά της προγράμματα

Μικρή αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα του ATLAS CARE FULL, βελτιώσεις σε εκείνα των ATLAS CARE PLUS και BASIC