της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H αύξηση των μεγα-πόλεων (megacities) θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων καναλιών διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων και νέων ομάδων αγοραστών, δημιουργώντας παράλληλα νέες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της συσσώρευσης των κινδύνων, υποστηρίζει σε έρευνά της η Allianz Global Corporate & Specialty.
Η Allianz ορίζει ως mega-cities τις αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ατόμων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία: Το 1950 υπήρχαν μόλις δύο μεγα-πόλεις, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη. Το 2015, “εντοπίστηκαν” 39 μεγα-πόλεις, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz “Megacities—Pushing the Boundaries of our Industry”
Οι μεγα-πόλεις θα μπορούσαν να “γεννήσουν” νέους ανταγωνιστές για τους παραδοσιακούς ασφαλιστικούς ομίλους. Οπου υπάρχει συγκέντρωση επιχειρήσεων και ιδιωτών πελατών, κανάλια διανομής προϊόντων και γκρουπ πελατών θα δημιουργηθούν εκουσίως από έναν ασφαλιστικό όμιλο ή έναν διαμεσολαβούντα ή θα σχηματιστούν από μόνα τους λόγω της εγγύτητας, υποστηρίζεται στην έκθεση.
Στην ψηφιακή εποχή, οι Google, Amazon και Uber διεκδικούν ρόλο καναλιού διανομής ασφαλιστικών προϊόντων ή ακόμα και παρόχου ασφαλιστικών υπηρεσιών, κάτι που -εξαιτίας των τεράστιων βάσεων δεδομένων τους και της αναγνωρισιμότητα τους σε ευρεία καταναλωτικά κοινά- θα μπορούσε να απειλήσει και να διαταράξει τους παραδοσιακούς “παίκτες” της αγοράς και τα επιχειρησιακά τους μοντέλα.
Οι μεγα-πόλεις αναμένεται επίσης να αυξήσουν την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε σεισμούς, κυκλώνες, πλημμύρες, πανδημίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και κυβερνο-απειλές, αναγκάζοντας τους ομίλους να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους.
Οσον αφορά τον κλάδο περιουσίας, οι μεγα-πόλεις συσσωρεύουν αξία σε περιορισμένες εκτάσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και μεγαλύτερη επέκταση των καταστροφών εξαιτίας της εγγύτητας μεταξύ των φυσικών δομών και των λειτουργιών. Οι αιτήσεις για αποζημιώσιες από την εκδήλωση πανδημιών και τρομοκρατικών επιθέσεων μάλλον θα αυξηθούν λόγω της αύξησης των μεγα-πόλεων. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την εκδήλωση μιας μόνο μεταδοτικής ασθένειας θα πολλαπλασιαστεί, ενώ οι πυκνοκατοικημένες περιοχές θα αναδειχθούν σε πρωταρχικό στόχο των “συμβατικών” τρομοκρατών. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη στις μεγα-πόλεις θα πηγαίνει χέρι-χέρι με την όξυνση του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα ορισμένοι όμιλοι να δυσκολευθούν ενδεχομένως να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, καταλήγει η έρευνα της Allianz.