back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Γιάννης Ρούντος: Οι δρόμοι του Αρχάγγελου δεν σβήνουν

29 Ιουλίου, συμπληρώνονται 97 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη το 1925. Του δημιουργού της μουσικής και ενεργού πολίτη, που φεύγοντας από τα εγκόσμια πλήρης ημερών πέρυσι, άφησε τη μορφή του πίσω ζωντανή στη μνήμη μας όσο ελάχιστοι Έλληνες.

Το ανεξίτηλο ίχνος του, πατριδοκεντρικό και ενωτικό πάνω απ’ όλα, αλλά και ζωογόνο μέσα από το σπουδαίο, παγκόσμιας αναγνώρισης μουσικό έργο του και κυρίως τα τραγούδια του που έφθασαν στα στόματα όλων με τα λόγια των ποιητών. Ίχνος, που τρέφει την ανάταση, το σθένος και την απαντοχή σε καιρούς δύσκολους, όπως οι σημερινοί.

- Advertisement -

Για ένα πρόσωπο – φάρο τέτοιας ακτινοβολίας, η ουσιαστική ημερομηνία μνημόνευσης είναι η γενέθλια. Αυτή του θανάτου δεν δηλώνει κάτι πέρα από το βιολογικό τέλος.

Ο οικουμενικός Μίκης, παρών και μπροστάρης σε κάθε στιγμή της σύγχρονης πορείας του Γένους και του Ελληνισμού με την ευγενική δύναμη της μουσικής και των τραγουδιών του, άλλοτε επικός – άλλοτε λυρικός ή δραματικός, είδε στη Μήδεια μια παράθεση με την Ελλάδα στις εθνικές τραγωδίες, ως θύμα των ξένων δυνάμεων της επιβουλής, των εχθρών της (συνέντευξη 2013 – «Διάλογοι στο Λυκόφως», εκδόσεις Ιανός).

- Advertisement -

Αυτή είναι η διάσταση της κινηματογραφικής όπερας του Αστέρη Κούτουλα (Recycling Medea – 2013) για το μπαλέτο του έργου «Μήδεια» που συνέθεσε o Μίκης και ερμηνεύει την τραγική πράξη της παιδοκτονίας, σε μια εποχή που η πατρίδα θα πρέπει να αγκαλιάσει και να ξαναπάρει δύναμη επιβίωσης πρωτίστως από τα παιδιά της. Αυτό είναι το ζητούμενο και σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.

Για την ισχύ της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη λοιπόν, 29 Ιουλίου 2022, μοιράζομαι το βίντεο που τράβηξα σε πρόσφατη συναυλία της ορχήστρας «Μικροί Λιποτάκτες» της κόρης του Μαργαρίτας, με την εξαίρετη ερμηνεία του Παναγιώτη Πετράκη στην «Όμορφη Πόλη» (θεατράκι της Ρεματιάς Χαλανδρίου). Γιατί στο τέλος, αυτή η ομορφιά μένει για να μας εξημερώνει:

Όμορφη πόλη, φωνές μουσικές / Απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές / Ο ήλιος χρυσίζει, χέρια σπαρμένα / Βουνά και γιαπιά, πελάγη απλωμένα…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το νόημα της μνήμης για έναν Ηγέτη

Στις αρχές του 2019 επί ηγεσίας Γιάννη Καντώρου, στην εταιρεία της οποίας έζησα την εξέλιξη σε τρεις ιστορικές περιόδους από διαφορετικές θέσεις -παρατηρητή αρχικά και ενεργού συμμετόχου ως στελέχους για τις Εταιρικές Υποθέσεις την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, την Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη συνέχεια, όντας από το 1994 σε διάφορες θέσεις ευθύνης- τιμήσαμε τον ιδρυτή της

Το αφήγημα των Ασκληπιείων, από τους Δελφούς στην Επίδαυρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που αναπτύχθηκαν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου

Το κλίμα, οι καταστροφικοί κίνδυνοι και η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά

Η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα με θέμα «Insurance industry contribution in building a sustainable future»

Γιάννης Ρούντος: Περί Δημοκρατίας και άτυπης συνωμοσίας μετριοτήτων

Έχει και η Δημοκρατία τη Διεθνή Ημέρα της, στις 15 Σεπτεμβρίου! Δημοκρατία (Κράτος του Δήμου, δηλαδή του Λαού): από τις πλέον πολύπαθες έννοιες της ζωής των κοινωνιών, με περιπετειώδεις ερμηνευτικές εκδοχές στις πολλές αποχρώσεις του Γκρι (από τις «λαϊκές δημοκρατίες» μέχρι τις «φιλελεύθερες») και με καπηλείες να κοσμούν κυβερνητικά μοντέλα και προσωπεία ολιγαρχών, ψυχοπαθών κυβερνητών και αυταρχικών καθεστώτων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών 

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αιμοδοσία Συλλόγου Υπαλλήλων Groupama Ασφαλιστικής

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Groupama Ασφαλιστικής και οι εργαζόμενοί της, για άλλη μια φορά ως εθελοντές αιμοδότες έδωσαν το μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς

Kaspersky: Αύξηση των επιθέσεων ransomware και spyware σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου το 2ο τρίμηνο του 2024

Η Kaspersky δημοσίευσε την έκθεσή της για το 2ο τρίμηνο του 2024 σχετικά με το τοπίο της ψηφιακής ασφάλειας για βιομηχανικά συστήματα ελέγχου

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα υπουργική απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ

Με τη νέα υπουργική απόφαση η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού...

“Οι καιροί αλλάζουν” για την ασφαλιστική αγορά και το Insurance world 

"Oι καιροί αλλάζουν" τραγούδησε δύο φορές ο Bob Dylan μία το 1964 και μία το 1992 σε κρίσιμες περιόδους του 20ου αιώνα. 

Σε 5 άξονες το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν, σταδιακά από το 2025,...