“Οι άνθρωποι του κλάδου αξίζουν το σεβασμό μας γιατί ανοίγουν νέους δρόμους. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι δύσκολο και ιδιαίτερο επάγγελμα και αξίζει το κόπο να επιβραβεύονται όσοι επιτυγχάνουν”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά την εκδήλωση του ΠΣΑΣ.
Σκιαγραφόντας το μέλλον, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο και τη διαμεσολάβηση ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων:
“Καμιά φορά οι αριθμοί ευημερούν. Σα κλάδος έχουμε δείξει μια μεγάλη αντοχή. Εν μέσω πανδημίας και lockdown η ύφεση στο κλάδο ήταν από τις μικρότερες σε σχέση με άλλους τομείς. Ίσως χρειάζεται όμως μια άλλη θεώρηση για την όποια αύξηση του κλάδου υπάρχει: Δεν είναι πάντα στη διαμεσολάβηση (ελεύθερο δίκτυο, agency), αλλά και στο bancassurance, το internet κλπ. Καλό θα ήταν σιγά σιγά να μπορούμε να το διαχωρίζουμε”.
Η μεγάλη μάχη – το παράδειγμα της Κύπρου
Αναλύοντας την εικόνα από την ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως ο εκεί ο κλάδος κατέχει το 4,1% επί του εγχώριου ΑΕΠ όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό παραμένει πέριξ του 2%.
Όπως εξήγησε, ωστόσο, στη Κύπρο έχουν 20 υποχρεωτικούς κλάδους ασφάλισης, ενώ η Ελλάδα μόνο 3 (αυτοκίνητο, σκάφος, αστική ευθύνη)
“Η πρώτη μάχη για το 2022 είναι να πείσουμε τη κυβέρνηση να κάνει 20 περίπου υποχρεωτικές ασφαλίσεις που είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης. Αυτό αυτόματα θα έδινε στην αγορά ένα 1% με 1,5% επιπλέον επί του ΑΕΠ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάγκη για φορολογικές ελαφρύνσεις
“Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν κλάδος γιατί στη περίοδο της πανδημίας (και των Μνημονίων), τα νοσοκομειακά προγράμματα των εταιρειών πήγαν πολύ καλά επειδή κάλυπταν μια σημαντική ανάγκη: Ότι κανείς εν μέσω COVID-19 δε θα φαντάζονταν ότι θα ασθενήσει και θα πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Είναι κρίσιμο να υπάρχουν εναλλακτικές φοροελαφρύνσεις (όπως υπάρχουν στη Κύπρο), ώστε και στις Ασφαλίσεις Ζωής και στα Νοσοκομειακά να υπάρξουν καλύτερες μέρες”, τόνισε.
“Τέλος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πείσουμε για το αυτονόητο, είτε μιλάμε για φυσικές καταστροφές, είτε για ζητήματα που η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει”, κατέληξε.
Βάιος Κρόκος