back to top
20.6 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ιωάννης Βοτσαρίδης: Το στοίχημα του αύριο

*γράφει ο Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εγχώριους και διεθνείςαναλυτές, με βάση την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2% το 2023, χαμηλότερη μεν από πέρισυ (2,3%) αλλά πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,5%). Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, η ανεργία μειώνεται, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται, πλέον, με σχεδόν «φυσιολογικά» επιτόκια.

- Advertisement -

Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι οι αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας βασίζονται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στην ιδιωτική κατανάλωση (1,3% από το συνολικό 2% της ανόδου του ΑΕΠ) και λιγότερο στις Επενδύσεις.

Πού επικεντρώνονται οι τρέχουσες Επενδύσεις; Κατά κύριο λόγο στις παραδοσιακές «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό και την Αγορά Ακινήτων.

- Advertisement -

Αντίστοιχα, παρά το σαφή προσανατολισμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, (μόνον για την επόμενη διετία θα εκταμιευτούν κονδύλια 3,5 δις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό) οι επενδύσεις στον εξοπλισμό Πληροφορικής και Επικοινωνίας μειώθηκαν το 2023 κατά 3% και 12% αντίστοιχα. Η Μεταποίηση απασχολεί σήμερα μόνον το 4% του πληθυσμού και είναι ένας τομέας κατακερματισμένος σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο
Αγροτικός τομέας πιέζεται, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό επανακάμπτει ο διάλογος για την ανάγκη σταδιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε πιο παραγωγική βάση, κάτι το οποίο έχει καταγραφεί και από οικονομικούς αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες ως το νέο μεγάλο στοίχημα της χώρας.

Η ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τεχνολογικής εξειδίκευσης, έντασης γνώσης και εξαγωγικού προσανατολισμού είναι το ζητούμενο. Το οποίο όμως προϋποθέτει την πλήρη ανασυγκρότηση του εθνικού παραγωγικού μηχανισμού.

Η επανεκκίνηση της Μεταποίησης θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε επενδύσεις εξαγωγικού προσανατολισμού και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, εάν συνοδευτεί από κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Ενεργειακά Δίκτυα, Πράσινη Ενέργεια, Μεταφορές, Αγροδιατροφικός Κλάδος, machinery, manufacturing, Εφοδιαστικές Αλυσίδες, είναι δυναμικοί τομείς στους οποίους η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τεράστιες προοπτικές να αναπτυχθεί.

Εάν η προσπάθεια αυτή συνοδευτεί από κατάλληλα σχεδιασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαμόρφωση πολιτικών για την ενίσχυση εξωστρεφών επενδύσεων και μείωση του κόστους της ενέργειας, η παραγωγική στροφή της οικονομίας θα έχει δρομολογηθεί.

Γιατί καλός ο Τουρισμός και η Golden Visa, αλλά ακόμη καλύτερος, σε περιόδους μη συστημικών απειλών και γεωπολιτικής αστάθειας, είναι ο πολυμερισμός του παραγωγικού μηχανισμού και η «διασπορά κινδύνου».

Aπο το Interlife Magazine

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Τα επόμενα σχέδια της Interlife (και) στο Χρηματιστήριο

Για πρώτη φορά σε δείκτη FTSE/Russell η Interlife, η μόνη πλέον εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: “Ο νόμος αφορά περιορισμένο αριθμό εταιρειών”

Έξι φορές λιγότερα ποσά για ασφαλιστικές καλύψεις δαπανά η Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, παρ’ όλο που τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλά

Welcome Insurance: Μια αξιόπιστη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Aνταποκρίνεται στις ανάγκες των συνεργατών και των πελατών της GOLD Member, Συνεργάτης INTERLIFE από το 2019 Η Welcome Insurance αποτελεί σήμερα μία από τις ταχύτερα...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντυπωσιακά ενδιαφέρουσας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από την επανάσταση που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.