Το μεγάλο βήμα με τον ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση

Έλενα Ερμείδου

Με τον Κωστή Χατζηδάκη υπουργό των οικονομικών τα θέματα της ασφάλισης και της σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με φοροαπαλλαγές για όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικίας τους έναντι φυσικών καταστροφών μάλλον φαίνεται να γίνονται πιο εύκολα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης γνωρίζει και την δουλειά που έχει κάνει η ΕΑΕΕ σε θέματα ασφάλισης και τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης, οπότε εξαλείφονται οι περιπτώσεις συντακτικών λαθών που έγιναν, όταν γράφονταν το αρχικό σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Τότε, όλος ο κλάδος είχε αντιδράσει, ευλόγως μία και οι διατάξεις του τότε νομοσχεδίου δεν σχετίζονταν με τις αρχές της ασφάλισης. Οι διατάξεις, ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν και, αν εφαρμόζονταν τα ασφάλιστρα θα ακρίβαιναν τόσο που κανείς δεν θα μπορούσε να ασφαλιστεί. Οι διατάξεις περί ασφάλισης, τότε αποσύρθηκαν με σκοπό να επανεξεταστούν.

Η στιγμή αυτή έφτασε. Η κυβέρνηση  και το υπουργείο οικονομικώντώρα  στοχεύει να βάλει στο πρώτο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μεταξύ άλλων το μετρο σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κτιρίων.  Λέγεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθει η πρόταση αφού το υπουργείο λάβει υπ’ όψιν του τις προτάσεις της ΕΑΕΕ.

Φυσώντας, όμως και το χυλό, η ασφαλιστική αγορά περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Κάποια από τα στελέχη της αγοράς εκφράζουν φόβους στο, αν μπορεί η ασφάλιση να συνδεθεί με τον ΕΝΦΙΑ και την εκπτωση 10%.

Κάποιο.ι άλλοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα συμφέρει μόνο όσους πληρώνουν υψηλό ΕΝΦΙΑ, όχι όσους πληρώνουν κάτω από 500-600 ευρώ, καθώς το ασφάλιστρο δεν θα είναι της τάξης των 100 ευρώ.

Κάποιοι, βλέποντας τις καθυστερήσεις στην διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων,  πιστεύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει το μέτρο σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση.

Εμεις περιμένουμε να δούμε το μέτρο και θα ξαναγράψουμε για αυτό μόνο όταν υπάρχουν νέα. Γνωρίζουμε πάντως ότι η ΕΑΕΕ καιτο υπουργείο οικονομικών βρίσκονται σε στενή συνεργασία.