back to top
20.6 C
Athens
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

Ντόμινο εξελίξεων στα ασφάλιστρα υγείας, τα επόμενα βήματα

της Ελενας Ερμείδου

Οι ανατιμολογήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που αγγίζουν το 25% σφίγγουν τον κλοιό προς τις ασφαλιστικές. Πιέσεις προς τις ασφαλιστικές για την επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ασφαλιστικών και Ιδιωτικών Νοσοκομείων  ασκούν τα Εταιρικά Δίκτυα, οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, Οι Πράκτορες Ασφαλίσεων απόρροια της δυσκολίας από οικονομικής πλευράς των ασφαλισμένων να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια υγείας που έχουν συνάψει.

- Advertisement -

Εν βρασμώ βρίσκονται και οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών, οι οποίες φαίνεται να έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να ξεκινήσουν αναδιαπραγματεύσεις για την βελτίωση της τιμολόγησης με στόχο να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των ασφαλισμένων ως προς το θέμα των αυξήσεων.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία γράφουν κέρδη σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Advertisement -

Πράγματι οι αδικαιολόγητες χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών, εξέλιξη η οποία οδηγεί σύμφωνα με αναφορές των Ασφαλιστικών σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, καθώς θα καταστούν ζημιογόνα, αν το ασφάλιστρο διατηρηθεί χαμηλά.

Μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών πρακτόρων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά ασφάλισης υγείας δηλώνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα χρεώνουν τον ασφαλισμένο μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής του μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή.

Ο ασφαλισμένος πληρώνει την επιβαλλόμενη σωρευτικά άδικη αύξηση στο συμβόλαιο του, επιβαρυνόμενος με το ClawBack και το Rebate, αφού η συμμετοχή του κύριου φορέα του γίνεται απευθείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων, ενώ στις περιπτώσεις των ομαδικών ασφαλιστηρίων οι επιχειρήσεις χάνουν τις επιστροφές χρημάτων με συμψηφισμό στην ανανέωση των συμβολαίων τον επόμενο χρόνο  λόγω  της Ρήτρας καλού αποτελέσματος.

H ρήτρα του καλού αποτελέσματος ‘εξουδετερώνεται’, απόρροια των υπέρογκων χρεώσεων που δεν οφείλονται στους ασφαλισμένους. Οι ζημιές είναι υπέρ-τιμολογημένες, ο δείκτης ζημιών της ασφαλιστικής κοκκινίζει και ο κάτοχος του ομαδικού ασφαλιστηρίου χάνει το δικαίωμα της επιστροφή και συμψηφισμού των χρημάτων.

Στο απροχώρητο

Η συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας λόγω υπέρ-τιμολογήσεων έφτασε στο απροχώρητο και, το ερώτημα είναι, αν οι ασφαλιστικές θέλουν να διευρύνουν την ασφαλιστική τους βάση και να την διατηρήσουν αντί να κάνουν συνεχώς αυξήσεις στα ασφάλιστρα που εδώ πραγματικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ότι δεν θα είναι βιώσιμες, κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η οικονομική πίεση που δέχονται οι ασφαλιστικές από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι λόγος ικανός να εξηγήσει και να πείσει τους ασφαλισμένους για να πληρώνουν κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους.

Αντίθετα η διαφάνεια είναι και είναι ικανή να πείσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο «αόρατος εχθρός» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μια εξωτερική κρίση, αλλά η αδράνεια απέναντι στις αλλαγές

Στον Βόλο ο Πρόεδρος του EΕΑ – Επίσημος καλεσμένος στην επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας

Στη διάρκεια της βραδιάς αναμένεται να τιμηθούν πρόσωπα και συνεργασίες που στήριξαν την πορεία του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Η προεγγραφή για την εκδήλωση του ΠΣΑΣ και του ΕΕΑ άνοιξε – Κλείστε θέση μέχρι τις 14/11

Νέες τάσεις, κανονιστικές υποχρεώσεις αλλά και ιστορίες έμπνευσης, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα 20/11 στο Μουσείο «Η Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αθέμιτες πρακτικές στην ασφάλιση: Προσοχή στα «δώρα» που παραπλανούν τον καταναλωτή

Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης προϋποθέτει διαφάνεια και επαγγελματική δεοντολογία

Διόρθωση επί του πιεστηρίου

Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Insurance World και αναπαράχθηκε μέσω του newsletter, προβαίνουμε στην ακόλουθη διόρθωση. Το κείμενο που αναρτήθηκε για την...

Business Interruption: Η ασπίδα συνέχειας που λείπει από την ελληνική επιχείρηση

Μια κάλυψη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα, αλλά ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας

Η απόφαση του ECOFIN και η «σιωπηλή» ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά

Οι δασμοί στα μικροδέματα αφορούν και την ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία καλείται να δει αυτή την εξέλιξη στρατηγικά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί