της Ελενας Ερμείδου
Και μετά τις σημερινές καταστροφές του καιρού, όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι τα φαινόμενα αυτά θα επαναλαμβάνονται συχνότερα και θα γίνονται πιο έντονα. Επακολούθως, θα αυξάνονται και οι δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών.
Γιατί άραγε έσπευσε ταχέως η κυβέρνηση στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει την υποχρέωση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ να ασφάλιζονται;
Θα μπουν και άλλες 17.000 επιχειρήσεις τώρα στην ιδιωτική ασφάλιση λένε οι πηγές του IW. H κυβέρνηση ;έτσι απέφυγε να αυξήσει τα κονδύλια για φυσικές καταστροφές στον ετήσιο προϋπολογισμό της. Μία αύξηση που θα ήταν δυσανάλογη με τα μεγέθη της και την ικανότητα να αποζημιώσει τις απώλειες από φυσικές καταστροφές. Η πόρτα έκλεισε επίσης από την Ευρώπη. Τα ποσά που ζήτησε η κυβέρνηση για φυσικές καταστροφές δεν τα έλαβε.
Τώρα έρχεται και το θέμα της νομιμότητας των κτιρίων, της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στους κανονισμού και πάει λέγοντας. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν νόμιμα; πόσες δεν έχουν διαπράξει παρανομίες απέναντι στις πολεοδομικές αρχές, για πόσες επιχειρήσεις οι πολεοδομικές αρχές έχουν κάνει τα στραβά μάτια; πόσες συμμορφώνονται απέναντι στις ευθύνες για το περιβάλλον;
Ο προϋπλογισμός κατάφερε να γλυτώσει πιθανές ζημιές από τις 17.000 επιχειρήσεις που θα μπουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι έλεγχοι και οι ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι πολλές.
Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια και με συζητήσεις που θα πηγαίνουν πίσω-μπρος.