Της Ελενας Ερμείδου
Τον κόσμο σε μια αποστειρωμένη γυάλα έβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνοντας μηνύματα με όλους τους τρόπους και όλες τις κατευθύνσεις.
Ολες σχεδόν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται σε Ελλάδα και στον κόσμο. Σε καραντίνα μπήκε και η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού, ITB στο Βερολίνο,- πρωτόγνωρο- 5 με 8 Μαρτίου. Στο επίκεντρο και τα χρηματιστήρια, που να ποντάρεις, στις φαρμακευτικές;
Στα κοντινά δικά μας, αναβολή πήρε το Φόρουμ των Δελφών, ακυρώνονται διάφορες άλλες μικρές εκδηλώσεις η μία μετά την άλλη. Παγκόσμια κινητοποίηση κυβερνήσεων, κάποιες με προσεκτικές δηλώσεις, κάποιες άλλες, προτρέποντας για έξτρα μέτρα, ανακατεύοντας τα ταραγμένα νερά. Στα δικά μας, η κυβέρνηση κρατά ισορροπίες όσο μπορεί, κάποιοι κρίνουν τα γεγονότα με άλλη οπτική ματιά, κάποιοι ακολουθούν πιστά τον ρου των εξελίξεων και συμμορφώνονται με τις οδηγίες. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ζητούν να μπουν οι μάσκες στην διατίμηση, να ελέγξουν την κερδοσκοπία ή για να ψωνίζουν μόνο φτηνά; Η κυβέρνηση πάντως το ανακοίνωσε μάσκες συστήνεται να φορούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες.
Υπάρχει και το όμως:
Οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και οι κατευθύνσεις καλά κρατούν. Οποιος πείθεται, πείθεται και όποιος, όχι καλά κάνει. Τι γίνεται με τις επαγγελματικές εκδηλώσεις; Ακυρώσεις, αναβολές ισοδυναμούν με απώλεια εσόδων, κυρίως. Η απώλεια εσόδων καλύπτεται μόνο με ειδικές καλύψεις που αφορούν στην ασφάλιση εκδηλώσεων.
Για κάντε μία βόλτα, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων. Πόσοι έλληνες διοργανωτές είχαν ασφαλίσεις επαρκώς τις εκδηλώσεις τους; Ας πάμε και λίγο πιο πίσω. Την γνωρίζουν την πρακτική αυτή οι έλληνες; Ή αδιαφορούν απέναντι στον κίνδυνο γιατί δεν θα τύχει σε αυτούς; Μήπως προτιμούν το φτηνό πράγμα μόνο για βιτρίνα και ας πούμε για την υποχρεωτικότητα και γυρνούν την πλάτη στα ουσιώδη;
Κύριοι των ασφαλιστικών οι αλλαγές που προγραμματίζονται διεθνώς σας ανοίγουν ένα χρυσορυχείο κινδύνων. Θα τους ασφαλίζεται τους κινδύνους αυτούς ή θα τους εξαιρείται;
Οι μέρες με τον Κορωνοίο ξεχωρίζουν δεν είδαμε καμία ασφαλιστική να κάνει κάποια κίνηση για να ενημερώσει τους πελάτες της, όχι, εννοείται για τα συμπτώματα της γρίπης , αλλά για τα ουσιώδη που αναπόφευκτα έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
Και ας μην ξεχνάμε ότι από τους ιούς κάθε χρόνο όλα τα χρόνια, πάντα κάποιοι προσβάλλονται, κάποιοι νοσούν και κάποιοι πεθαίνουν. Αν όμως τα ανακοινώσουν αναλυτικά τώρα, θα κοπεί και ο πανικός και τα χρήματα δεν θα μπορούν να αλλάξουν εύκολα χέρια.