[starbox]
Εξοντωτικές είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις των αντίστοιχων υπουργείων για τους διαμεσολαβούντες. Ένας (ακόμη) κλάδος που πλήττεται από την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τον ανταγωνισμό (τεχνολογικό και συναδελφικό) βρίσκεται στο έλεος της φοροκαταιγίδας. Οι διαμεσολαβούντες δεν μπορούν ούτε να κρύψουν εισοδήματα αφού κάθε έσοδο τους διασταυρώνεται και στις δηλώσεις των ασφαλισμένων πελατών τους και στις ασφαλιστικές τους ενώ η προκαταβολή φόρου είναι η χαριστική βολή σε ένα κλάδο ο οποίος δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις αλλά έχει συνεχώς μειωμένα έσοδα. Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές αφ’ ενός αυξάνονται αφ’ ετέρου η ασφάλισή τους στο επαγγελματικό ταμείο (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) γίνονται με ολοένα δυσκολότερα κριτήρια.
Η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς ουσιαστικά μ πορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από τους μεγάλους και ισχυρούς επαγγελματίες οι οποίοι διαθέτουν τα κεφαλαιακά αποθέματα να ανταποκριθούν έστω και δύσκολα. Οι μικροί επαγγελματίες είναι έρμαια της συγκυρίας και της έλλειψης ρευστότητας. Όχι μόνο δεν διαθέτουν αποθέματα αλλά πολλές καταβάλλουν από την τσέπη τους τα ασφάλιστρα των πελατών τους στις εταιρείες (προκειμένου να μην ‘βγουν κόκκινοι’) και περιμένουν μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα να τα εισπράξουν από τους πελάτες τους. Με τέτοιες συνθήκες εργασίας και εισπραξιμότητας , η εφορία τους ζητά να προκαταβάλλουν και τον φόρο. “Mission impossible”.
Όλο και περισσότεροι σκέφτονται τώρα να βγάλουν τις έδρες των επιχειρήσεων είτε σε off shores στην Κύπρο είτε να εγγραφούν στην Βουλγαρία. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο και γραφειοκρατικό να δουλεύει κάποιος στην Ελλάδα και να τηρεί τα βιβλία του και να πληρώνει τους φόρους στο εξωτερικό. Ενίοτε είναι και επικίνδυνο. Εκεί όμως τους σπρώχνει η φορολογική καταιγίδα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Ένας διαμεσολαβών καλείται σήμερα να πληρώνει εκτός από τα πάγια λειτουργικά του έξοδα , δυσβάστακτους φόρους και εισφορές που φτάνουν στο 60-70% του μειωμένου εισοδήματος.