back to top
16.2 C
Athens
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

Ποιες μεσιτικές προτιμά και ποιες «αποφεύγει» ο Γουόρεν Μπάφετ 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενδιαφέροντα στοιχεία «έκρυβαν» τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Berkshire Hathaway, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Γουόρεν Μπάφετ, αναφορικά με τις τοποθετήσεις του σε μετοχές ασφαλιστικών ομίλων. Η Berkshire, λοιπόν, αγόρασε κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου πρόσθετες μετοχές του μεσιτικού κολοσσού Aon (ενώ ήταν ακόμα «ζωντανή» η απόπειρα εξαγοράς της Willis Tower Watson), ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη του στον όμιλο. Κατά την ίδια περίοδο, μείωσε την θέση του στον ανταγωνιστικό μεσιτικό όμιλο Marsh McLennan, επένδυση από την οποία έχει ήδη αποκομίσει σημαντικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Το «στοίχημα» του Μπάφετ στον κλάδο μεσιτών ασφαλίσεων ευθυγραμμίζεται με την άποψη που είχαν διατυπώσει οι αναλυτές της Βerkshire περί ενός «υπερκύκλου» για τις μεσιτικές εταιρίες, που παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης χάρη στον συνδυασμό αύξησης τιμών, ανάκαμψης της οικονομίας και της καλύτερης αντίληψης των κινδύνων από πλευράς των πελατών.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδειξαν ότι η  Berkshire Hathaway αγόρασε 300.000 επιπλέον μετοχές της Aon, με αποτέλεσμα το μερίδιο που κατέχει να έχει αυξηθεί κατά 7,3%. Η αξία του (με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Aon την Τρίτη) ανέρχεται σε 1,2 δις. δολ. Δεν είναι σαφές πότε έγιναν οι αγορές των μετοχών, ωστόσο η Berkshire δεν μείωσε το ποσοστό της μετά την κατάρρευση της εξαγοράς της WTW από την Aon (ένα deal αξίας 30 δις. δολαρίων) που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι θα κινούνταν νομικά κατά της συγχώνευσης για λόγους στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Μετά το «ναυάγιο», οι μετοχές της Aon ενισχύθηκαν κατά 9%, ενώ αυτές της Willis Tower Watson υποχώρησαν κατά 9,5%.

- Advertisement -

 Ο Μπάφετ αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί στην Aon τον Μάιο, όταν η Berkshire γνωστοποίησε ότι είχε «χτίσει» θέση ύψους 1 δις. δολ. στον όμιλο ( 2% του μετοχικού κεφαλαίου). 

Την ίδια στιγμή που αύξησε το μερίδιο στην Aon, η Berkshire μείωσε το μερίδιό της στην Marsh McLennan κατά 21%, πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές. Στο πλαίσιο αυτό, το μερίδιο της εταιρείας του Μπάφετ στην Marsh διαμορφώθηκε στις 4,2 εκατ. μετοχές, που αποτιμώνται –με βάση τις τρέχουσες τιμές- στα 644 εκατ. δολάρια Οι μετοχές και των δυο μεσιτικών ομίλων έχουν δώσει ισχυρές αποδόσεις κατά το 2021, καθώς από την αρχή του έτους η μετοχή της Aon έχει ενισχυθεί κατά 37%  και αυτή της Marsh McLennan κατά 36%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Munich Re: Η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο το 2022

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Canada Life Re με μεικτά και καθαρά ασφάλιστρα 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Berkshire Hathaway με μεικτά και καθαρά ασφάλιστρα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την γαλλική SCOR.

Σε ποιον μεγάλο ασφαλιστικό όμιλο “πόνταρε” ο Γουόρεν Mπάφετ;

Σε τρεις νέες επενδύσεις προχώρησε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Mπάφετ το

Αυτή είναι η «χρυσή πεντάδα» της ασφάλισης

Τη λίστα με την «χρυσή πεντάδα» των ασφαλιστικών εταιρειών καταγράφει το Marketing91 που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς σε μια σειρά από κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας

Βλέπουν την Amazon μπροκερά Γενικών Ασφαλίσεων

Κορυφαίος διανομέας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Η εμπιστοσύνη προς το σήμα και η μεγάλη βάση δεδομένων -δύο μεγάλοι άσσοι για την AMAZON

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος της Κύπρου σε φάση δυναμικού μετασχηματισμού

ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος, επενδύοντας στη διαφάνεια και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αλλαγή επωνυμίας στην GrECo Hellas

Με τις κινήσεις αυτές, η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και κυπριακή αγορά ασφαλιστικής μεσιτείας

Munich Re: Οι φυσικές καταστροφές κρατούν υψηλό το κόστος για τους ασφαλιστές

Μειώθηκαν το 2025 οι απώλειες από φυσικές καταστροφές, αλλά παραμένουν ψηλά οι ασφαλισμένες ζημιές

Coface: Κομβική χρονιά το 2026 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Μέτρια ανάπτυξη και επίμονες χρεοκοπίες

Οι αναλυτές προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων και «καταστροφικής δημιουργίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης