Νέα μελέτη: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η λοίμωξη COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πρόωρο τοκετό καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ. Από υπάρχουσες μελέτες προκύπτει πως η λοίμωξη COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη επιφέρει ακόμη υψηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής καθώς και αυξημένη θνησιμότητα.

Τα  αποτελέσματα της νέας μελέτης των J. Chinn και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network Open (2021;4(8):e2120456) παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Επιδίωξη της μελέτης ήταν  να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά και η έκβαση της λοίμωξης COVID-19 σε έγκυες γυναίκες συγκριτικά με έγκυες γυναίκες χωρίς COVID-19.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 869.079 έγκυες γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω που τεκνοποίησαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 28ης Φεβρουαρίου 2021 σε 499 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ. Ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο ορίστηκε η ενδονοσοκομειακή θνητότητα. Στα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία συμπεριλήφθηκαν οι ενδονοσοκομειακές ημέρες νοσηλείας, οι εισαγωγές σε μονάδα εντατικής θεραπείας, η ανάγκη μηχανικού αερισμού και η έκβαση της εγκυμοσύνης.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*