back to top
30.5 C
Athens
Κυριακή 5 Ιουλίου 2026

Ώρα Ευθύνης για την Ασφαλιστική Κοινότητα του τόπου μας

*Ανοικτή προσωπική επιστολή του Γιάννη Ρούντου

Οι ώρες, οι ημέρες, ο ορίζοντας, έχουν γεμίσει καπνό, στάχτη και απελπισία για ένα μεγάλο πλήθος συμπολιτών που δοκιμάζονται, χάνοντας περιουσίες και τους καρπούς των κόπων ολόκληρης ζωής.

- Advertisement -

Τις ίδιες στιγμές, που και η περιουσία όλης της κοινωνίας, ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος του τόπου μας λιγοστεύει και χάνεται από τη δραματική, τρομακτικών διαστάσεων συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ασφαλιστική κοινότητα επιτελεί έναν ιδιαίτερο, εξόχως σημαντικό ρόλο για την κοινωνική ζωή – τη συνοχή, την ισορροπία και την ευημερία της.

- Advertisement -

Στην κοινωνική ζωή αντανακλάται η φοβερή, ραγδαία κλιμακούμενη προς τη χειρότερη και την πιο οδυνηρή εκδοχή, Κλιματική Κρίση (που ούτε αμβλύνεται ούτε ξορκίζεται, δυστυχώς, με τον σωστό μεν αλλά ουδέτερο χαρακτηρισμό «Κλιματική Αλλαγή»).

Είναι η στιγμή που απαιτεί υπερβάσεις από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Είναι η μεγάλη στιγμή που πρακτικά, πρέπει να αποδειχθεί η βαθειά συνείδηση της ευθύνης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, δυναμικά – πέρα και πάνω από τις κατά συνθήκην ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Προσωπικά, έχω την εύλογη ανάγκη του απλού εργαζόμενου στον ασφαλιστικό κλάδο, που θέλει να δίνει περιεχόμενο και νόημα υπερηφάνειας καθημερινά στην εργασία του – και όχι μόνο λόγω της εξειδικευμένης ενασχόλησης με τα ζητήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ας μου επιτραπεί, συνεπώς, η κατάθεση μιας πρότασης προς τον θεσμικό φορέα της ασφαλιστικής αγοράς, την Ε.Α.Ε.Ε. και προς τις εταιρείες μέλη. Άλλωστε, κατά την τελευταία τριετία δεν λειτουργεί Επιτροπή Επικοινωνίας στην Ένωση ούτε έχει συσταθεί Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης, ως κομβικά αναγκαία -κατά τη γνώμη μου- για την πρόοδο του κλάδου.

Πιστεύω πως αυτές τις ώρες, η ελληνική ασφαλιστική κοινότητα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ως ένα Σώμα, χάριν της αποστολής και της αξιοπιστίας της. Να γίνει αυτό, πέρα από τις κατ’ ιδίαν πρωτοβουλίες των εταιρειών (ορισμένες από τις ήδη δημοσιοποιημένες, θα τις χαρακτήριζα ασφαλιστικά αυτονόητες).

«Δει δη χρημάτων»; Ίσως, αλλά πρωτίστως «δει» κοινωνικής και περιβαλλοντικής παιδείας, βούλησης και ενιαίας «κλαδικής ταυτότητας». Αν αυτές οι ιδιότητες υπάρχουν, θα βρεθεί ο κοινός παρονομαστής για το «Όλοι μαζί».

Ίσως, να αποφασιστεί και ένα συμφωνημένο ειδικό πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων για τις περιστάσεις και τους πληγέντες, σε επίπεδο επιχειρηματικής κλαδικής ηθικής και όχι «ανταγωνιστικής» παράθεσης και πλειοδοσίας. Με κοινή προβλεπτικότητα-πρόνοια και αναφορικότητα, από όλον τον κλάδο. Ας μην αναμένουμε γι’ αυτό την Ημέρα Ασφάλισης για επικοινωνιακές εκδηλώσεις.

Ο χρόνος για την αναδιανομή της ασφαλιστικής πίτας, των deals και του ευγενούς ανταγωνισμού, ας έλθει λίγο μετά.

Όταν δεν θα χαίνουν οι πληγές αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, που ήλθε (και θα έχει, δυστυχώς, και άλλα επεισόδια), για να επικαθίσει πάνω στη συμφορά της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

Μόνον όλες μαζί οι επιχειρήσεις της αξιοπρεπούς αγοράς μας θα μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τηλεοπτική παρέμβαση Δ. Γαβαλάκη για την υποασφάλιση των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την εξέταση φορολογικών κινήτρων ή απαλλαγών στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, ώστε να ενισχυθεί η συμμόρφωση, πρότεινε ο ΓΓ του ΕΕΑ

Groupama: Το Expert Nature Protect και η ασφάλιση επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ξεκάθαροι όροι, το προσιτό κόστος και η γρήγορη καταβολή αποζημίωσης

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μαζαράκης: Προτεραιότητα η πρόληψη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

O Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής έθιξε κρίσιμα ζητήματα κατά την ομιλία του στο 2ο NatCat Summit

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

Η εμπιστοσύνη έχει πρόσωπο – Αναντικατάστατη η αξία του καταρτισμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Η Δ. Λύχρου υπενθυμίζει ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν επιβίωσαν επειδή ήταν οι μεγαλύτεροι, αλλά επειδή ήταν οι πιο χρήσιμοι

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Greek Space Tech Forum 2026: Greece in Orbit – Scaling Space Capabilities into Strategic Impact

Παρακολουθήστε το #gstf26 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Ωδείο Αθηνών και στο LiveOn Expo Complex – Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές

Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια υγεία από ΗΔΥΚΑ και NOVA ICT – Performance Technologies

Το Health Monitoring διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της έρευνας και της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει την ψηφιακή πύλη «Σύνδεση Πελάτη»

Με νέες δυνατότητες και ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία εξυπηρέτησης