back to top
18.1 C
Athens
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026

Ώρα Ευθύνης για την Ασφαλιστική Κοινότητα του τόπου μας

*Ανοικτή προσωπική επιστολή του Γιάννη Ρούντου

Οι ώρες, οι ημέρες, ο ορίζοντας, έχουν γεμίσει καπνό, στάχτη και απελπισία για ένα μεγάλο πλήθος συμπολιτών που δοκιμάζονται, χάνοντας περιουσίες και τους καρπούς των κόπων ολόκληρης ζωής.

- Advertisement -

Τις ίδιες στιγμές, που και η περιουσία όλης της κοινωνίας, ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος του τόπου μας λιγοστεύει και χάνεται από τη δραματική, τρομακτικών διαστάσεων συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ασφαλιστική κοινότητα επιτελεί έναν ιδιαίτερο, εξόχως σημαντικό ρόλο για την κοινωνική ζωή – τη συνοχή, την ισορροπία και την ευημερία της.

- Advertisement -

Στην κοινωνική ζωή αντανακλάται η φοβερή, ραγδαία κλιμακούμενη προς τη χειρότερη και την πιο οδυνηρή εκδοχή, Κλιματική Κρίση (που ούτε αμβλύνεται ούτε ξορκίζεται, δυστυχώς, με τον σωστό μεν αλλά ουδέτερο χαρακτηρισμό «Κλιματική Αλλαγή»).

Είναι η στιγμή που απαιτεί υπερβάσεις από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Είναι η μεγάλη στιγμή που πρακτικά, πρέπει να αποδειχθεί η βαθειά συνείδηση της ευθύνης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, δυναμικά – πέρα και πάνω από τις κατά συνθήκην ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Προσωπικά, έχω την εύλογη ανάγκη του απλού εργαζόμενου στον ασφαλιστικό κλάδο, που θέλει να δίνει περιεχόμενο και νόημα υπερηφάνειας καθημερινά στην εργασία του – και όχι μόνο λόγω της εξειδικευμένης ενασχόλησης με τα ζητήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ας μου επιτραπεί, συνεπώς, η κατάθεση μιας πρότασης προς τον θεσμικό φορέα της ασφαλιστικής αγοράς, την Ε.Α.Ε.Ε. και προς τις εταιρείες μέλη. Άλλωστε, κατά την τελευταία τριετία δεν λειτουργεί Επιτροπή Επικοινωνίας στην Ένωση ούτε έχει συσταθεί Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης, ως κομβικά αναγκαία -κατά τη γνώμη μου- για την πρόοδο του κλάδου.

Πιστεύω πως αυτές τις ώρες, η ελληνική ασφαλιστική κοινότητα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ως ένα Σώμα, χάριν της αποστολής και της αξιοπιστίας της. Να γίνει αυτό, πέρα από τις κατ’ ιδίαν πρωτοβουλίες των εταιρειών (ορισμένες από τις ήδη δημοσιοποιημένες, θα τις χαρακτήριζα ασφαλιστικά αυτονόητες).

«Δει δη χρημάτων»; Ίσως, αλλά πρωτίστως «δει» κοινωνικής και περιβαλλοντικής παιδείας, βούλησης και ενιαίας «κλαδικής ταυτότητας». Αν αυτές οι ιδιότητες υπάρχουν, θα βρεθεί ο κοινός παρονομαστής για το «Όλοι μαζί».

Ίσως, να αποφασιστεί και ένα συμφωνημένο ειδικό πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων για τις περιστάσεις και τους πληγέντες, σε επίπεδο επιχειρηματικής κλαδικής ηθικής και όχι «ανταγωνιστικής» παράθεσης και πλειοδοσίας. Με κοινή προβλεπτικότητα-πρόνοια και αναφορικότητα, από όλον τον κλάδο. Ας μην αναμένουμε γι’ αυτό την Ημέρα Ασφάλισης για επικοινωνιακές εκδηλώσεις.

Ο χρόνος για την αναδιανομή της ασφαλιστικής πίτας, των deals και του ευγενούς ανταγωνισμού, ας έλθει λίγο μετά.

Όταν δεν θα χαίνουν οι πληγές αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, που ήλθε (και θα έχει, δυστυχώς, και άλλα επεισόδια), για να επικαθίσει πάνω στη συμφορά της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

Μόνον όλες μαζί οι επιχειρήσεις της αξιοπρεπούς αγοράς μας θα μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Expert Nature Protect: Η νέα ασπίδα της Groupama για τις επιχειρήσεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Η ασφαλιστική δίνει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες και με ξεκάθαρη κάλυψη

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής καταγράφονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Το μέτωπο των διαμεσολαβητών είναι αρραγές και ενιαίο

Με την ανατολή του 2026 οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και δύσκολες.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ένωση αναμένει όπως οι ασφαλιστικές προβούν άμεσα στη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών