back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026

Ώρα Ευθύνης για την Ασφαλιστική Κοινότητα του τόπου μας

*Ανοικτή προσωπική επιστολή του Γιάννη Ρούντου

Οι ώρες, οι ημέρες, ο ορίζοντας, έχουν γεμίσει καπνό, στάχτη και απελπισία για ένα μεγάλο πλήθος συμπολιτών που δοκιμάζονται, χάνοντας περιουσίες και τους καρπούς των κόπων ολόκληρης ζωής.

- Advertisement -

Τις ίδιες στιγμές, που και η περιουσία όλης της κοινωνίας, ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος του τόπου μας λιγοστεύει και χάνεται από τη δραματική, τρομακτικών διαστάσεων συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ασφαλιστική κοινότητα επιτελεί έναν ιδιαίτερο, εξόχως σημαντικό ρόλο για την κοινωνική ζωή – τη συνοχή, την ισορροπία και την ευημερία της.

- Advertisement -

Στην κοινωνική ζωή αντανακλάται η φοβερή, ραγδαία κλιμακούμενη προς τη χειρότερη και την πιο οδυνηρή εκδοχή, Κλιματική Κρίση (που ούτε αμβλύνεται ούτε ξορκίζεται, δυστυχώς, με τον σωστό μεν αλλά ουδέτερο χαρακτηρισμό «Κλιματική Αλλαγή»).

Είναι η στιγμή που απαιτεί υπερβάσεις από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Είναι η μεγάλη στιγμή που πρακτικά, πρέπει να αποδειχθεί η βαθειά συνείδηση της ευθύνης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, δυναμικά – πέρα και πάνω από τις κατά συνθήκην ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Προσωπικά, έχω την εύλογη ανάγκη του απλού εργαζόμενου στον ασφαλιστικό κλάδο, που θέλει να δίνει περιεχόμενο και νόημα υπερηφάνειας καθημερινά στην εργασία του – και όχι μόνο λόγω της εξειδικευμένης ενασχόλησης με τα ζητήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ας μου επιτραπεί, συνεπώς, η κατάθεση μιας πρότασης προς τον θεσμικό φορέα της ασφαλιστικής αγοράς, την Ε.Α.Ε.Ε. και προς τις εταιρείες μέλη. Άλλωστε, κατά την τελευταία τριετία δεν λειτουργεί Επιτροπή Επικοινωνίας στην Ένωση ούτε έχει συσταθεί Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης, ως κομβικά αναγκαία -κατά τη γνώμη μου- για την πρόοδο του κλάδου.

Πιστεύω πως αυτές τις ώρες, η ελληνική ασφαλιστική κοινότητα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ως ένα Σώμα, χάριν της αποστολής και της αξιοπιστίας της. Να γίνει αυτό, πέρα από τις κατ’ ιδίαν πρωτοβουλίες των εταιρειών (ορισμένες από τις ήδη δημοσιοποιημένες, θα τις χαρακτήριζα ασφαλιστικά αυτονόητες).

«Δει δη χρημάτων»; Ίσως, αλλά πρωτίστως «δει» κοινωνικής και περιβαλλοντικής παιδείας, βούλησης και ενιαίας «κλαδικής ταυτότητας». Αν αυτές οι ιδιότητες υπάρχουν, θα βρεθεί ο κοινός παρονομαστής για το «Όλοι μαζί».

Ίσως, να αποφασιστεί και ένα συμφωνημένο ειδικό πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων για τις περιστάσεις και τους πληγέντες, σε επίπεδο επιχειρηματικής κλαδικής ηθικής και όχι «ανταγωνιστικής» παράθεσης και πλειοδοσίας. Με κοινή προβλεπτικότητα-πρόνοια και αναφορικότητα, από όλον τον κλάδο. Ας μην αναμένουμε γι’ αυτό την Ημέρα Ασφάλισης για επικοινωνιακές εκδηλώσεις.

Ο χρόνος για την αναδιανομή της ασφαλιστικής πίτας, των deals και του ευγενούς ανταγωνισμού, ας έλθει λίγο μετά.

Όταν δεν θα χαίνουν οι πληγές αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, που ήλθε (και θα έχει, δυστυχώς, και άλλα επεισόδια), για να επικαθίσει πάνω στη συμφορά της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

Μόνον όλες μαζί οι επιχειρήσεις της αξιοπρεπούς αγοράς μας θα μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

2025: Σε ιστορικά υψηλά η παγκόσμια θερμοκρασία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι στα νέα κλιματικά δεδομένα

Π. Ξένος για φυσικές καταστροφές: «Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη ισοδυναμεί με 8 ευρώ σε μέτρα αποζημιώσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει το βήμα στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Στα €11,8 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις κακοκαιρίες Adel και Byron

1.282 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας, με εκτίμηση αποζημιώσεων €9,9 εκατ., και 1.209 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μεγάλη δωρεά του ΕΕΑ στη δοκιμαζόμενη Αίγινα

«Για εμάς, επιχειρήσεις και κοινωνία πορεύονται δίπλα δίπλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά την παράδοση της ποσότητας εμφιαλωμένου νερού

Πού οφείλονται οι πλημμύρες στον Έβρο – Οι επιστημονικές εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η Εθνική Ασφαλιστική φιλοξενεί την επιστημονική τοποθέτηση του καθηγητή Δ. Εμμανουλούδη, ΔΠΘ

Από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Incident Response: Τι διδάσκει ο Θεμιστοκλής στις σύγχρονες επιχειρήσεις

Ο Νίκος Γεωργόπουλος εξηγεί πώς μια μειονεκτική θέση μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικό ψηφιακό πλεονέκτημα

Οι 5 πληγές για την Ελλάδα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κόστους συμβάλλει η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δυνατότητα από την Ορίζων Ασφαλιστική: Έκδοση εγγυητικών επιστολών για τουριστικά γραφεία

Η εταιρεία στηρίζει ουσιαστικά τους επαγγελματίες του κλάδου, με γρήγορες διαδικασίες, αξιοπιστία και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση

Ο όμιλος Reale επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τη Lifenet

Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 80% στο μετοχικό κεφάλαιο του ιταλικού ομίλου υγείας

Νέα Διευθύντρια Πωλήσεων στην Brokers Union η Έλενα Μαζιώτη

Ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με ένα έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς

ΣAEK: Πρωτοβουλία θεσμικής συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε πρόταση για την εξειδίκευση ερευνητών που θα ασχολούνται με υποθέσεις ασφαλιστικής απάτης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

«Γυναίκα και μαστός, μια σχέση ζωής»: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στις 9/3 με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Σύλλογο Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης»