Πώς ο Τζο Μπάιντεν μπλόκαρε τη συγχώνευση Aon-WTW

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενεργή συμμετοχή φαίνεται να είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο «ναυάγιο» της συγχώνευσης των Aon και Willis Tower Watson, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, την ελληνικής καταγωγής Τζεν Πσάκι, το μπλοκάρισμα της συμφωνίας των 30 δις. δολαρίων (που ήρθε με απόφαση της Aon, αφού όμως είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι θα κινούνταν δικαστικά για να μη  γίνει η συμφωνία) είναι ένα παράδειγμα για την πιο έντονη εμπλοκή του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Όπως υποστήριξε η κ. Πσάκι, «η συγχώνευση θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών για πληθώρα αμερικανικών επιχειρήσεων που αποκτούν ασφαλιστική κάλυψη μέσω μεσιτών. H συνακόλουθη αύξηση των τιμών των ασφαλίστρων θα είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί καταναλωτές να  πληρώνουν περισσότερα για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες». Πρόσθεσε δε ότι –εάν προχωρούσε- η συγχώνευση Aon-WTW θα συνιστούσε ξεκάθαρη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Aon αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και παρέπεμψε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της όπου ανέφερε ότι η αρνητική στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν σε «αναντιστοιχία» με την στάση που τήρησαν έναντι της συγχώνευσης οι εποπτικές αρχές σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aon  Greg Case δήλωσε δημόσια ότι η μεσιτική εταιρεία θα κέρδιζε την δίκη (εάν η υπόθεση οδηγούνταν στα δικαστήρια) και ότι η συμφωνία  ναυάγησε εξαιτίας «της αρνητικής συγκυρίας και άλλων παραγόντων έξω από τον έλεγχό μας», καθώς η αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προκαλούσε αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αβεβαιότητα.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ενδιαφερθεί περισσότερο για τα θέματα μονοπωλίων και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης σε σχέση με τους προκατόχους του, θεωρώντας τις αντιμονοπωλιακές πολιτικές ως σημαντικό «εργαλείο» για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή , διόρισε ειδικούς με προοδευτικές απόψεις στο Λευκό Οίκο , στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και στο τμήμα antitrust του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*