Παλιό φάρμακο μπορεί να μειώνει τους θανάτους από COVID-19-Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων γιατρών

Ένα παλιό, φθηνό και ασφαλές φάρμακο, που χορηγείται ως αποχρεμπτικό για τη βρογχίτιδα, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς COVID-19, μειώνοντας τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου εξαιτίας της. Πρόκειται για το φάρμακο Fluimucil, που κυκλοφορεί εδώ και 50 χρόνια ως αποχρεμπτικό!

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας μελέτησαν ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία λόγω της COVID-19. Σε ορισμένους από αυτούς χορήγησαν Ν-ακετυλ-κυστεΐνη (NAC), ένα αποχρεμπτικό που διατίθεται ευρέως από τη δεκαετία του ’60 και κυκλοφορεί στη χώρα μας (Fluimucil) ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν επί 14 ημέρες την Ν-ακετυλ-κυστεΐνη ως επικουρική θεραπεία, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της πνευμονίας τους σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Έτσι είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση και υποστήριξη της αναπνοής τους, αλλά και πολύ μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

Επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης ήταν ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός. Επικεφαλής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στέλιος Ασημακόπουλος, ενώ συμμετείχαν οι ιατροί από τις Παθολογικές Κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων κ.κ. Αδαμαντία Αρέθα, Δημήτρης Κομνηνός, Δήμητρα Δημητροπούλου, Μαρία Λαγκαδινού, Λυδία Λεωνίδου, Ιωάννα Οικονόμου και Αθανασία Μουζάκη.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*