Διπλή κίνηση από την AIG για τη μονάδα ζωής και συντάξεων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με μια διπλή κίνηση η AIG ενισχύει τη ρευστότητά της και «απαντά» στην αβεβαιότητα που υπήρχε εδώ και καιρό αναφορικά με τις προθέσεις της για την μονάδα ζωής και συντάξεων στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε αφενός την αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας, αφετέρου την πώληση μεριδίου 9.9% στον κολοσσό διαχείρισης κεφαλαίων Blackstone έναντι 2,2 δις δολαρίων.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΑΙG να διαχωρίσει τον κλάδο ζωής και συντάξεων από τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων -που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο. Είχαν προηγηθεί οι πολύχρονες προσπάθειες ακτιβιστών επενδυτών για διάσπαση της AIG, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν…

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τετάρτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η AIG είχε δεχθεί πολλές κρούσεις από επενδυτές που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μερίδιο της τάξης του 20% στον κλάδο ζωής και συντάξεων -που πουλά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα-.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peter Zaffino ξεκαθάρισε τον Μάιο ότι η εταιρεία θα προχωρούσε σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να διαθέσει το μερίδιο, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες των υποψήφιων «μνηστήρων». Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωσε πάντως ότι η πώληση ποσοστού 9,9% στην Blackstone δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό περί αρχικής δημόσιας εγγραφής.

Όπως δήλωσε ο κ. Zaffino, «η συμφωνία παρέχει ευελιξία στην AIG καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον διαχωρισμό του κλάδου ζωής και συντάξεων από τον υπόλοιπο όμιλο και προσφέρει «φρέσκα» κεφάλαια στην AIG, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων στις οποίες δίνουμε προτεραιότητα».

Παράλληλα με την αγορά του μεριδίου 9,9%, η Blackstone θα συνάψει μακροχρόνια συμφωνία διαχείρισης με την AIG για τη διαχείριση 50 δις. δολαρίων ή το 25% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της μονάδας ζωής και συντάξεων. Το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί στα 92,5 δις. δολ. μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Blackstone, εξαγοράζουν επιθετικά εταιρείες παροχής ετήσιων προσόδων (annuities), λέγοντας ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την επενδυτική τους δεινότητα για να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, κάτι πολύ σημαντικό στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Οι εξαγοραζόμενες εταιρείες, από την πλευρά τους εξασφαλίζουν παχυλές προμήθειες για τις επενδυτικές υπηρεσίες που παρέχουν.

Τέλος, ανακοινώθηκε επίσης ότι η Blackstone Real Estate Income Trust θα εξαγοράσει μέρος του χαρτοφυλακίου κατοικιών της AIG έναντι 5,1 δις. δολαρίων, με την τελευταία να δηλώνει ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία -που διαχειριζόταν για πάνω από 30 χρόνια- δεν αποτελούν πλέον μέρος του πυρήνα της μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής της….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*