back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

Ο ΣΕΜΑ ζητά από την κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων επαγγελματιών

Την υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης, επαγγελματιών που παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ζητεί ο ΣΕΜΑ, με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς  Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι ανάλογη υποχρέωση προβλέπεται από το άρθρο 24, παρ. 5, του ν. 3844/2010, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123 στην ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οποίων ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη ή τρίτου ή τη χρηματοοικονομική ασφάλεια του αποδέκτη, θα πρέπει να συνάπτουν ανάλογη με τη φύση και την έκταση του κινδύνου ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης ή να την αντικαθιστούν με οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη ή ουσιαστικά συγκρίσιμη, ως προς τον σκοπό της, εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

- Advertisement -

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΜΑ στην επιστολή του, την οποία υπογράφει το Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου, πρόκειται για διάταξη η οποία, αν και έχουν παρέλθει 11 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, παραμένει ανενεργή λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Προσθέτει, δε, ότι η μη έκδοση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης προκαλεί εμπόδια στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα κράτη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/123, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε Έλληνας επαγγελματίας που εντάσσεται στις κατηγορίες του Ν. 3844/2010 θελήσει να δραστηριοποιηθεί σε άλλο κράτος – μέλος, να αντιμετωπίζει δυσχέρειες καθόσον δεν θα διαθέτει ασφαλιστικό κάλυμμα.

- Advertisement -

Για την ελεύθερη διάθεση ανάλογων υπηρεσιών εντός της ΕΕ η οδηγία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών, την εξασφάλιση της τήρησης των οριζόμενων σε αυτήν και την κατοχύρωση της ισότητας μεταξύ των επαγγελματιών τους οποίους αφορά. Το ηλεκτρονικό σύστημα (πλατφόρμα), που προβλέπεται και στο άρθρο 28 παρ. 9 του Ν.3844/2010, αποτελεί επίσης ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, προσθέτει ο ΣΕΜΑ.

Θεωρεί, τέλος, ότι, η εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3844/2010 θα αποτελέσει ένα κατ΄ ουσίαν αναπτυξιακού τύπου μέτρο, δεδομένου ότι:

  • Θα επιτρέψει την πλήρη προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην κοινοτική, στο ζήτημα της ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Θα συμβάλλει στη διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού η ασφάλισή τους για τον κίνδυνο της επαγγελματικής ευθύνης θα τους επιτρέψει τη δυναμικότερη ανάπτυξή τους.
  • Θα βοηθήσει στον περιορισμό των ρίσκων που αναλαμβάνει κάθε επαγγελματίας ασκώντας τη δραστηριότητά του.
  • Θα προσδώσει νέα πεδία δράσης σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, επιτρέποντάς τους την επέκταση των εργασιών τους και εκτός συνόρων της χώρας.
  • Θα διευρύνει το πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και εν γένει της ασφαλιστικής αγοράς.
  • Θα οδηγήσει στην τόνωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εργασιών.
  • Θα βοηθήσει, ουσιαστικά, στην ανάκαμψη της οικονομίας, σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που η χώρα έχει ανάγκη κάθε δυνατής στήριξης με στόχο την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΜΑ έχει ζητήσει συναντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τα επιτελεία τους για να τους παρουσιάσει πώς μπορεί να συνδράμει στη διευθέτηση του θέματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΣΚ Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ασφάλιση: Fake news τα περί υποχρεωτικής ΣΣΕ

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν ακάλυπτοι

ΕΑΔΕ, ΠΣΑΣ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 26/1 η εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση προμηθειών

Θα παρουσιαστεί νομική γνωμοδότηση και θα τοποθετηθούν Πρόεδροι Σωματείων από όλη την Ελλάδα – Παρακολουθήστε από κοντά ή σε live streaming

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Coffee Business Awards 2025: Μια ξεχωριστή γιορτή για την κοινότητα του καφέ

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Λάμπρος Ρόδης, Διευθυντής Σύνταξης του «IW», ενώ ο ΣΕΜΑ μεταξύ των υποστηρικτών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για αποφάσεις ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών οντοτήτων και τη συμπλήρωση των σχετικών Καταστάσεων

ΚΕΔΕ: Διήμερο Συνέδριο για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την «επόμενη ημέρα», με συγκεκριμένες προτάσεις και ισχυρό αποτύπωμα στις εθνικές πολιτικές

Οι προτάσεις της ΠΟΑΔ για την οδική ασφάλεια – Στο επίκεντρο η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων κατέθεσε η Ομοσπονδία στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια

Στον ΠΕΣΥΔΑΠ η πρώτη σύσκεψη πυροπροστασίας για την Αττική, με συμμετοχή του υφυπουργού Κ. Κατσαφάδου

Στελέχη της αυτοδιοίκησης και εθελοντές έθεσαν στον κ. Κατσαφάδο την άνιση αντιμετώπιση που υφίσταται το όρος Αιγάλεω

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για αποφάσεις ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών οντοτήτων και τη συμπλήρωση των σχετικών Καταστάσεων

Νέα τιμολογιακή πολιτική και προγράμματα αυτοκινήτου από την Groupama Ασφαλιστική

Η καινούρια τιμολογιακή προσέγγιση ενσωματώνει προηγμένα πολυπαραγοντικά μοντέλα, ενώ η γκάμα προγραμμάτων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα

ΚΕΔΕ: Διήμερο Συνέδριο για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την «επόμενη ημέρα», με συγκεκριμένες προτάσεις και ισχυρό αποτύπωμα στις εθνικές πολιτικές

Επίμονη κόπωση: Πότε δεν είναι απλώς αποτέλεσμα κούρασης

Ο Δρ Κ. Κυριακόπουλος, Medifirst, εξηγεί ότι η επίμονη αίσθηση εξάντλησης μπορεί να σχετίζεται τόσο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής όσο και με οργανικά ή λειτουργικά αίτια

Επασφάλιστρο νέου οδηγού: Τι αλλάζει στην ασφάλιση αυτοκινήτου για όσους παίρνουν τώρα δίπλωμα

Η AIG Greece αναδεικνύει ένα ζήτημα που αφορά άμεσα χιλιάδες νέους οδηγούς – Η διαφάνεια ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων