back to top
22.5 C
Athens
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025

Ο ΣΕΜΑ ζητά από την κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων επαγγελματιών

Την υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης, επαγγελματιών που παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ζητεί ο ΣΕΜΑ, με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς  Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι ανάλογη υποχρέωση προβλέπεται από το άρθρο 24, παρ. 5, του ν. 3844/2010, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123 στην ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οποίων ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη ή τρίτου ή τη χρηματοοικονομική ασφάλεια του αποδέκτη, θα πρέπει να συνάπτουν ανάλογη με τη φύση και την έκταση του κινδύνου ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης ή να την αντικαθιστούν με οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη ή ουσιαστικά συγκρίσιμη, ως προς τον σκοπό της, εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

- Advertisement -

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΜΑ στην επιστολή του, την οποία υπογράφει το Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου, πρόκειται για διάταξη η οποία, αν και έχουν παρέλθει 11 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, παραμένει ανενεργή λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Προσθέτει, δε, ότι η μη έκδοση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης προκαλεί εμπόδια στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα κράτη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/123, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε Έλληνας επαγγελματίας που εντάσσεται στις κατηγορίες του Ν. 3844/2010 θελήσει να δραστηριοποιηθεί σε άλλο κράτος – μέλος, να αντιμετωπίζει δυσχέρειες καθόσον δεν θα διαθέτει ασφαλιστικό κάλυμμα.

- Advertisement -

Για την ελεύθερη διάθεση ανάλογων υπηρεσιών εντός της ΕΕ η οδηγία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών, την εξασφάλιση της τήρησης των οριζόμενων σε αυτήν και την κατοχύρωση της ισότητας μεταξύ των επαγγελματιών τους οποίους αφορά. Το ηλεκτρονικό σύστημα (πλατφόρμα), που προβλέπεται και στο άρθρο 28 παρ. 9 του Ν.3844/2010, αποτελεί επίσης ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, προσθέτει ο ΣΕΜΑ.

Θεωρεί, τέλος, ότι, η εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3844/2010 θα αποτελέσει ένα κατ΄ ουσίαν αναπτυξιακού τύπου μέτρο, δεδομένου ότι:

  • Θα επιτρέψει την πλήρη προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην κοινοτική, στο ζήτημα της ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Θα συμβάλλει στη διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού η ασφάλισή τους για τον κίνδυνο της επαγγελματικής ευθύνης θα τους επιτρέψει τη δυναμικότερη ανάπτυξή τους.
  • Θα βοηθήσει στον περιορισμό των ρίσκων που αναλαμβάνει κάθε επαγγελματίας ασκώντας τη δραστηριότητά του.
  • Θα προσδώσει νέα πεδία δράσης σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, επιτρέποντάς τους την επέκταση των εργασιών τους και εκτός συνόρων της χώρας.
  • Θα διευρύνει το πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και εν γένει της ασφαλιστικής αγοράς.
  • Θα οδηγήσει στην τόνωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εργασιών.
  • Θα βοηθήσει, ουσιαστικά, στην ανάκαμψη της οικονομίας, σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που η χώρα έχει ανάγκη κάθε δυνατής στήριξης με στόχο την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΜΑ έχει ζητήσει συναντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τα επιτελεία τους για να τους παρουσιάσει πώς μπορεί να συνδράμει στη διευθέτηση του θέματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Greek Hospitality Awards 2025: Οι φετινοί νικητές των κορυφαίων βραβείων φιλοξενίας

Ο καταξιωμένος θεσμός επιβράβευσης της ελληνικής φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε για 11η χρονιά - Συμμετοχή του ΣΕΜΑ, χορηγοί οι ERGO και Eurolife FFH

Νέα διάκριση για τον Τάσο Χατζηθεοδοσίου – Ανάμεσα στους κορυφαίους 40 νέους επιχειρηματίες της Ελλάδας για το 2025

Υπό τη διοίκησή του, η Mega Brokers έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς ομίλους του κλάδου

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά συναντήθηκε στην Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ στο Ble Pavillon

Κωστής Αλφιέρης, Πρόεδρος ΣΕΜΑ: «Ενώνουμε δυνάμεις, μοιραζόμαστε αξίες, κοιτάζουμε μπροστά»

Ανανέωση δυνάμεων στην ΕΕΑΕ – Η Πρόεδρος Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου αποχωρεί αφήνοντας ισχυρή κληρονομιά

Οι εκλογές ανέδειξαν νέα πρόσωπα, με ισχυρή παρουσία της γυναικείας και δεύτερης γενιάς ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο Πανελλαδικό Σωματείο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης διά χειρός ΣΠΑΤΕ

Το έναυσμα δόθηκε με τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει περί προμηθειών, περί συρρίκνωσης γραφείων και συγκέντρωσης του κλάδου

Η ΕΑΕΕ προσκαλεί στις εκδηλώσεις του έργου LIFE PROFILE

Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ στις 4 Νοεμβρίου 2025

Πάγωμα της Οδηγίας IRRD ζητά η Insurance Europe

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο υπερβαίνει κατά πολύ τα διεθνή πρότυπα, εισάγοντας σημαντικά πιο περίπλοκες και δαπανηρές απαιτήσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε την 28η Οκτωβρίου μέσα από την τέχνη του Σπύρου Βασιλείου

Μέσα από το βλέμμα του Βασιλείου, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποκτά μια επιπλέον διάσταση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών: Νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Η Ακαδημία απευθύνεται σε ασθενείς, φροντιστές και επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση και πρακτικές δεξιότητες

Εντυπωσιακή μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ: 65% βελτίωση σε 8 μήνες

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στο πρόγραμμα διαχείρισης αναμονών μέσω του συστήματος «βραχιολάκι» 

Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε οι νέες διατάξεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026

Ο χάρτης των πτωχεύσεων 2025-2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Πολύ περισσότερες πτωχεύσεις αναμένονται αν η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης αποδειχτεί φούσκα...

AIForum25: «Διαμορφώνοντας το Μέλλον με Τεχνητή Νοημοσύνη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4/11 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπό την αιγίδα του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Πρόγραμμα και εγγραφές