back to top
30.1 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

ΕΕΘ: Ζητά γνωμοδότηση από δικηγορικό γραφείο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που καταγγέλουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναδεικνύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στηρίζοντας τους ασφαλιστές μέλη του στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος ανάθεσε σε έγκριτο δικηγορικό γραφείο, την σύνταξη γνωμοδότησης επί του θέματος του αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται από διάφορους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

Αναλυτικά:

- Advertisement -

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατανοεί την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία που εκφράζει ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών λόγω των ανορθόδοξων εμπορικών πρακτικών που ακολουθούν τα λεγόμενα εναλλακτικά κανάλια πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα και οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Ειδικά τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, ως προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιήσει ο καταναλωτής κάποια άλλη αναγκαία τραπεζική συναλλαγή.

Ο κλάδος κάνει λόγο για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι παραπάνω διανομείς προσφέρουν συνδυασμένες παροχές με την υπογραφή ασφαλιστηρίων συμβολαίων όπως πρόσθετες παροχές ή και σημαντικές μεμονωμένες εκπτώσεις.

- Advertisement -

Μάλιστα το ΕΕΘ στηρίζοντας τους ασφαλιστές μέλη του στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος ανάθεσε σε έγκριτο δικηγορικό γραφείο, την σύνταξη γνωμοδότησης επί του θέματος του αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται από διάφορους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει σε διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων να χρησιμοποιούν μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και αθέμιτες, παράνομες ή παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές, ιδίως να προσφέρουν εκπτώσεις ή ειδικά ευεργετήματα με στόχο τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου, και να διαφημίζουν εκπτώσεις, ωφελήματα ή και παροχές που δεν ανταποκρίνονται στα ισχύοντα τιμολόγια και όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Παρόλα αυτά, καθημερινά τα τραπεζικά ιδρύματα αξιοποιούν τη σχέση που έχουν με τους πελάτες (μπλοκ επιταγών, δανειακές υποχρεώσεις, ευνοϊκές απολαβές καταθέσεων) και τους πιέζουν για ασφαλιστική συνεργασία.

Πολλά είναι τα παραδείγματα ιδιαίτερα δελεαστικών προσφορών από διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων (τράπεζες, πλατφόρμες σύγκρισης τιμών), όπως η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων του πελάτη ή η παροχή ασφαλιστηρίου υγείας τέκνου σε πολύ χαμηλή τιμή ή ακόμη και έκπτωσης σε συνδρομητικά πακέτα τηλεόρασης, όπως και οι αναφορές για προχειρότητα, βιασύνη και εν γένει πλημμελή εκτέλεση της υποχρέωσης πληροφόρησης, με τους πελάτες να ενημερώνονται για ασφαλιστικά προϊόντα είτε τηλεφωνικά είτε ακόμη και στα γκισέ τραπεζών και εν κατακλείδι να συνάπτουν ασφαλιστικές συμβάσεις χωρίς να έχουν επί της ουσίας ενημερωθεί επαρκώς για το είδος της ασφάλισης, την ασφαλιστική κάλυψη, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες πρακτικές συνιστούν παραβίαση τόσο κανόνων δεοντολογίας που υπαγορεύονται από τον ν. 4583/2018, όσο δε, περιπτωσιολογικά, και παραβίαση της νομοθεσίας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ακόμη δε και της προστασίας του καταναλωτή.

Όπως αναφέρει στο ΔΤ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τίτλο: Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δωρεάν διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ: «Θεσμικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι των πελατών τους»

Ακόμα μια υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δράση, αφιερωμένη σε ένα κρίσιμο θέμα για τη σύγχρονη ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στις 22 και 24/6

Δυναμικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τον ΠΣΑΣ

Επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον» διοργάνωσε ο ΠΣΑΣ την Τετάρτη 10/6 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο ΣΕΣΑΕ προσκαλεί στην ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση της ασφαλιστικής αγοράς

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Golf Prive της Γλυφάδας – Έως τις 26 Ιουνίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26: Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για αποταμιεύσεις, επενδύσεις και συνταξιοδοτική επάρκεια

Την έναρξη του Συνεδρίου πλαισίωσαν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Petra Hielkema (EIOPA) και του Γιάννη Στουρνάρα

Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

“Όταν ένας Έλληνας βγαίνει στη σύνταξη, έχει στην άκρη τρεις μέρες από τον μισθό”

Mε αυτό το παράδειγμα, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurolife FFH ξεκίνησε την παρέμβασή του