back to top
19.1 C
Athens
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

Το κλειδί της επιτυχίας για τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση κρίσεων

H δεύτερη κατά σειρά έρευνα της PwC “Global Crisis Survey”, διερευνά την ανταπόκριση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στην πανδημία του Covid-19. Περισσότεροι από 2.800 επιχειρηματικοί ηγέτες μοιράστηκαν στοιχεία και συμπεράσματα, εκπροσωπώντας οργανισμούς όλων των μεγεθών, από 29 κλάδους και 73 χώρες.

Η πρώτη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2019, αποκάλυψε ότι 95% των ερωτηθέντων ανέμεναν μια κρίση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σίγουρα, η πανδημία δεν αποτέλεσε μέρος των προβλέψεων τους και για αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί στις απειλές που έβλεπαν τότε, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων.  Η χρονιά που πέρασε κατέδειξε ότι η δυσκολία στην διαχείριση κρίσεων δεν αφορά στην πρόβλεψη του μέλλοντος, αλλά στην αντιμετώπιση του απρόβλεπτου. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εστιάσουν στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη διαμόρφωση ισχυρής ανθεκτικότητας ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής.

- Advertisement -

– Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης. Για τη γρήγορη κινητοποίηση και σταθεροποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών καθώς και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε ανατροπή.
– Κατάργηση των στεγανών. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που λαμβάνει υπόψη όλα τα επίπεδα του οργανισμού με στόχο τόσο την επιτυχή ανταπόκριση σε ενδεχόμενη κρίση όσο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε περιόδους ομαλότητας.
– Οργανωτική ανθεκτικότητα. Προτεραιοποίηση της ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας όχι μονάχα με στόχο την επιτυχία αλλά και την επιβίωση των οργανισμών.

Σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα φαίνεται ότι είχαν εστιάσει από νωρίς στην οργανωτική ανθεκτικότητα και σχεδιάζοντας την ανταπόκριση τους σε οποιασδήποτε μορφής διατάραξη της  επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 7 στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενώ σε επίπεδο risk leader, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 9 στις 10.

- Advertisement -

“Η ενσωμάτωση της ανθεκτικότητας στο DNA της επιχείρησής απαιτεί την αντιμετώπισή της ως προτεραιότητα”, τονίζει ο David Stainback, Crisis Leader, PwC ΗΠΑ. “Η ανθεκτικότητα είναι θεμελιώδης για τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία ανταπεξέρχεται στην ανατροπή και δημιουργεί νέες ευκαιρίες”.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι προοπτικές είναι θετικές για το 2021: Στην 24η έρευνα της PwC “Annual Global CEO Survey”, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο σημειώνεται ρεκόρ αισιοδοξίας (76%) των CEO που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2021. Αντίστοιχα ποσοστά αισιοδοξίας αποτυπώνονται και από πλευράς των Ελλήνων CEO στην ειδική έκδοση της έρευνας (75%).

Η αισιοδοξία αυτή συνάδει με τα στοιχεία της μελέτης Global Crisis Survey 2021, σύμφωνα με τα οποία 3 στις 4 εταιρείες εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουν με επιτυχία όσα έμαθαν στη διάρκεια της κρίσης ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της επιχείρησής τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η EIOPA ενισχύει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με νέα μακροπροληπτικά πρότυπα

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τα πρότυπα αυτά μεταφέρουν τη θεωρία στην πράξη, εξοπλίζοντας τον κλάδο με μηχανισμούς ανθεκτικότητας

Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ 2025: Το σημείο συνάντησης φοιτητών και επιχειρήσεων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 10/11 στο Ζάππειο, δίνοντας την ευκαιρία για διά ζώσης συνεντεύξεις με εκπροσώπους 100 κορυφαίων επιχειρήσεων

Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου στο Columbia, για την ασφάλιση, την ΤΝ και την ανθεκτικότητα

O Πρόεδρος και CEO της Eurolife FFH συμμετείχε σε ένα ξεχωριστό fireside chat στο πλαίσιο της Climate Week NYC

Ransomware: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις απαιτήσεις λύτρων;

Η απαίτηση λύτρων καθορίζεται από τη δυνητική ζημία και το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι ο οργανισμός

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η απόφαση του ECOFIN και η «σιωπηλή» ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά

Οι δασμοί στα μικροδέματα αφορούν και την ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία καλείται να δει αυτή την εξέλιξη στρατηγικά

Εγκαινιάστηκε το «Bloomberg Lab powered by Piraeus» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το πρώτο σύγχρονο εργαστήριο Bloomberg σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης

Η Google λανσάρει το AI Plus και στην Ελλάδα – Ενισχυμένα εργαλεία ΤΝ σε προσιτή τιμή

Ποιες επιπλέον δυνατότητες προσφέρει με τη νέα στρατηγική της κίνηση η Google

Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα Greek Accounting and Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Η λαμπερή τελετή των #graf25 θα διεξαχθεί 12/12 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΔΑΕ: Πανελλαδική έρευνα για την καθημερινότητα και το μέλλον του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

«Με κάθε απάντηση», τονίζει ο ΣΔΑΕ, «συμβάλλουμε όλοι σε μια πιο τεκμηριωμένη και ισχυρή φωνή για τον κλάδο μας»

Η απόφαση του ECOFIN και η «σιωπηλή» ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά

Οι δασμοί στα μικροδέματα αφορούν και την ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία καλείται να δει αυτή την εξέλιξη στρατηγικά

Εγκαινιάστηκε το «Bloomberg Lab powered by Piraeus» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το πρώτο σύγχρονο εργαστήριο Bloomberg σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης

Allianz Trade: Κλιματική αλλαγή και απειλές – Οι ασφαλιστικές στην πρώτη γραμμή

Η απώλεια βιοποικιλότητας απειλεί οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τα τρόφιμα, το νερό, τη σταθερότητα του κλίματος και την οικονομική ανάπτυξη

Η EIOPA ενισχύει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με νέα μακροπροληπτικά πρότυπα

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τα πρότυπα αυτά μεταφέρουν τη θεωρία στην πράξη, εξοπλίζοντας τον κλάδο με μηχανισμούς ανθεκτικότητας