back to top
11.7 C
Athens
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, προαναγγέλλει για την υγεία ο Χρ. Σταϊκούρας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, της πρόληψης και της ψηφιακής υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο 11ο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece».

Όπως είπε ο υπουργός, μεταξύ των δράσεων που προβλέπει το Σχέδιο περιλαμβάνονται:

- Advertisement -

*Η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

*Το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.ά.).

- Advertisement -

*Η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

*Η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και η δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.

*Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έμφαση στους ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer, στους ασθενείς με αυτισμό, στους ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων κ.ά.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στον κρίσιμο τομέα της Υγείας έγιναν σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που επέτρεψαν να ξεπεραστούν οι χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η κυβέρνηση προχώρησε σε:

*ενίσχυση των υποδομών του συστήματος,

*υπερ-διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ μέσω ενός επιθετικού επενδυτικού πλάνου, και

*πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, ένα μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί για να καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το μεγάλο βήμα προς την ψηφιοποίηση της Υγείας, μέσω του επιτυχημένου προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία», θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αναφέρθηκε δε στις εξής πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών:

1. Αύξηση δαπανών για την Υγεία. Ήδη, από τον πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 4,041 δισ. ευρώ. Ενώ, το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, εκτινάχθηκαν στα περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Από το 2021 και έως το 2025, όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας κυμαίνονται περίπου στα 4,4- 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 500- 600 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

2. Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Υπήρξε η μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη, ύψους 595 εκατ. ευρώ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα, για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες υγειονομικές απειλές.

3. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας. Αξιοποίηση της δυνατότητας που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Η Allianz ξέρει τι μας κρατά ξύπνιους τα βράδια

8.000 άτομα από 8 διαφορετικές χώρε μοιράστηκαν με την Allianz τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους

Ανακοίνωση προσφοράς του ΥΓΕΙΑ προς την Πολεμική Αεροπορία

Προγράμματα προνομιακών παροχών για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει δημοσιεύματα περί απένταξης έργων του ΤΑΑ

Όχι μόνο δεν έχουν χαθεί έργα, κατά τον αρμόδιο υπουργό, αλλά έχει επιτευχθεί αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του ΤΑΑ για την Υγεία

Ο «MyHealth Agent» φέρνει τα δεδομένα υγείας στο κινητό των πολιτών

Σε ποιες πληροφορίες αποκτούν οι πολίτες άμεση, φιλική και ασφαλή πρόσβαση μέσω της νέας εφαρμογής

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Tο MyHealth App πέρασε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται από την Πέμπτη στο myHealth App, το οποίο πλέον ενσωματώνει τον προσωπικό βοηθό υγείας πολίτη «MyHealth Agent»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

ERGO: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Εταιρικών Συνεργατών ο Βασίλης Αντύπας

Με πολυετή πείρα στον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Αντύπας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Δικτύου

Πώς σχολιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας τα Πρότυπα Βιωσιμότητας

«Οι συνεχείς αναθεωρήσεις πρέπει να τερματιστούν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο J. Asmussen

«Διαφάνεια και καθαρές πρακτικές στα συμβόλαια υγείας» ζητά η ΠΕΚΑΠ

Δεν μπορεί, τονίζεται, να υπάρξει βιώσιμη αγορά με κρυφές ή ασαφείς χρεώσεις και αυξήσεις που εμφανίζονται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση

Νέα συνεργασία της Allianz με τον Spitogatos

Άμεση πρόσβαση σε λύσεις ασφάλισης κατοικίας αποκτούν οι χρήστες της πλατφόρμας