Η κα Μαρία Ευθυμίου στον Σ.Ε.Σ.Α.Ε: Όλη η ομιλία για το 1821

Tην 1η Ιουνίου 2021 ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει ως ομιλήτρια την κα Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα : « 1821 – Τομές και συνέχεια – οικονομικές παράμετροι ».

Η κα Μαρία Ευθυμίου με τη γνωστή σε όλους εξαιρετική της ακαδημαϊκή κατάρτιση και την ικανότητά της να παρουσιάζει δύσκολα θέματα με κατανοητό και ουσιαστικό τρόπο, καθήλωσε τους ακροατές της. Με γλαφυρότητα παρουσίασε τις στην ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του μακρόσυρτου πολέμου της παλιγγενεσίας (1821 – 1829), ο οποίος αν και ξεκίνησε ως εθνικός απελευθερωτικός αγώνας κατέληξε στη γνωστή σε όλους μας Επανάσταση.

Με χαρισματικό τρόπο, μας βοήθησε να κατανοήσουμε το μέγεθος και τη σημασία κυρίως των οικονομικών παραμέτρων της Ελληνικής Επανάστασης, μέσω ενός Αγώνα, ο οποίος δοκιμάστηκε σε πολλά επίπεδα: πολεμικά, ιδεολογικά, πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά.

Εκτενής ήταν η αναφορά της στην ανάπτυξη μηχανισμών για την προσέλκυση χρηματοδότησης, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Φιλικής Εταιρίας, των Ελλήνων που πρωτοστάτησαν. Σημείωσε με έμφαση την παγκόμια πρωτιά, για την εποχή εκείνη, που δεν ήταν άλλη από τη σύμπραξη των ετερόχθονων πατριωτών Ελλήνων και των κοινωνικά διαχυμένων φιλελληνικών κινημάτων (κομιτάτων) που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εκτενής ήταν η αναφορά της στην αδιαμφισβήτητη συμβολή των φιλελλήνων διανοουμένων (Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Λόρδος Βύρωνας Ευγένιου Ντελακρουά κ.ά.), αλλά και τη θρυλικότερη όλων, του μεγαλύτερου χρηματιστή της Γενεύης, Jean-Gabriel Eynard, αδελφικού φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος βοήθησε και μεταπολεμικά στην ανοικοδόμηση της χώρας (κτίρια, σχολεία κ.λπ.) και ίδρυσε με τον Γ. Σταύρου την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1842).

Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο Αγώνας κατέληξε νικηφόρος χάρη στη ανάμειξη ξένων δυνάμεων με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο – του εθνικού κράτους με το όνομα Ελλάς. Το προχωρημένο πολιτικό σκέλος της επανάστασης, το οποίο δημιουργήθηκε από τις τρεις εθνοσυλεύσεις ( 1822 – Επιδαύρου, 1823 – Άστρους, -1827 – Τροιζήνας), οδήγησε σε :

-εξαιρετικά συντάγματα

-προχωρημένες διοικητικές επιλογές

-δημιουργία Υπουργείων (Μινιστερίων)

-διαχωρισμό βουλευτικού και εκτελεστικού ρόλου

-δημιουργία ανεξάρτητου δικαστικού σώματος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*