back to top
19.5 C
Athens
Σάββατο 16 Μαΐου 2026

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για τους γονιδιακούς προληπτικούς ελέγχους

Εισαγωγή του Δείκτη Πολυγονιδιακού Κινδύνου – PRS στην πρόληψη σύνθετων ασθενειών

Για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, με «όχημα» τους γονιδιακούς ελέγχους μίλησαν στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, στο 1ο διαδικτυακό σεμινάριο του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας.

- Advertisement -

«Η πληροφορία που είναι καταγεγραμμένη στα 6 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια τα οποία αποτελούν το γονιδίωμα κάθε ατόμου, καθορίζει το 50% των χαρακτηριστικών του, όπως και του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών», εξήγησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής τόνισε ότι οι γενετικοί έλεγχοι που αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων στο μέλλον «δεν είναι απλά μια εξέταση. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η Ιατρική. Η Υγεία Ακριβείας και η γενετική πληροφορία μας φέρνουν στο στόχο της μακροβιότητας και στην επίτευξη μεγαλύτερου χρόνου υγιούς ζωής».

- Advertisement -

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, εισάγουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα προληπτικά γενετικά τεστ PRS (Polygenic Risk Score – Δείκτης Πολυγονιδιακού Κινδύνου), τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής.

Τα PRS παρουσίασε η κ. Ασημίνα Χιωνά,  Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ελέγχους DNA που αξιολογούν το ρίσκο για 7 πολυπαραγοντικές χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Ελέγχουμε γενετικούς πολυμορφισμούς, δηλαδή μικροαλλαγές στο DNA, οι οποίες φαίνεται να έχουν ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση των συγκεκριμένων νοσημάτων», ανέφερε η Δρ. Χιωνά. Και εξήγησε πως «το αποτέλεσμα των PRS είναι ο γενετικός κίνδυνος κάθε ατόμου, σε σύγκριση με το μέσο όρο του πληθυσμού, εκφρασμένο σε ένα σκορ από το 1 ως το 100. Αν το σκορ αυτό συνδυαστεί και με άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, τότε μπορεί να προκύψει και ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης μιας ασθένειας σε βάθος δεκαετίας». 

Το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, διαθέτει την τεχνολογία γονοτυπικής ανάλυσης Gene Titan, την ίδια τεχνολογία αιχμής που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλων γενετικών βάσεων δεδομένων όπως αυτή του UK Biobank, και με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης του Δείκτη Πολυγονιδιακού  Κινδύνου.

Οι γενετικές προδιαθέσεις εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι μπορούν εξίσου έγκαιρα να υπάρξουν εξατομικευμένες προληπτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του κινδύνου. 

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος συμπληρώνει ένα απλό ερωτηματολόγιο πριν τη λήψη αίματος. Σε διάστημα 3-4 εβδομάδων, λαμβάνει λεπτομερή αναφορά με τα αποτελέσματα του γενετικού του ελέγχου.

Το διαδικτυακό σεμινάριο συντόνισε ο κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το διαδικτυακό σεμινάριο εδώ.

Ο Όμιλος συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από το 1981 αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα διαθέτει 56 Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, 2 γενικές κλινικές, 7 οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Hackathon Reimagining eHealth in Crete: Οι ομάδες που διακρίθηκαν και οι λύσεις που παρουσίασαν

Ο διαγωνισμός ανέδειξε προτάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο

Περισσότερο από το 30% των Ελλήνων έχει υπέρταση: Δωρεάν μετρήσεις σε όλη τη χώρα

Το πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» υλοποιείται για ακόμη μία χρονιά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

Πρώτο Ιατρείο Πόνου για άτομα με αυτισμό και νευροδιαφορετικότητα στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το καλοκαίρι

Το Ιατρείο θα λειτουργήσει πιλοτικά με στόχο να αποτελέσει μοντέλο για αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα – Η συμβολή του Συλλόγου 95 για Σπάνια Νοσήματα

Νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό: Εθνική συστράτευση για πρόληψη και ενημέρωση

Με κεντρικό μήνυμα ότι χωρίς εμβολιαστική κάλυψη είμαστε εκτεθειμένοι, η καμπάνια αναδεικνύει τη σημασία της από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τους ψηφιακούς καταναλωτές από το νέο ν/σ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΝΚΑ

Με το πρόσχημα της ψηφιακής «απλούστευσης», τονίζει το ΙΝΚΑ, οι πολίτες εκτίθενται σε πρωτοφανείς κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας και οικονομικής εξαπάτησης

Έξυπνες διαβάσεις: τι είναι, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;

Ένας αναλυτικός, χρηστικός οδηγός από την πλατφόρμα Pricefox

Hackathon Reimagining eHealth in Crete: Οι ομάδες που διακρίθηκαν και οι λύσεις που παρουσίασαν

Ο διαγωνισμός ανέδειξε προτάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο

Πού επενδύει σήμερα ο μέσος Έλληνας;

Η μελέτη του ΙΟΒΕ «Αποταμιευτικοί λογαριασμοί νοικοκυριών για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά» παρουσιάστηκε σε κοινή εκδήλωση με τη Euronext Athens