back to top
31.6 C
Athens
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για τους γονιδιακούς προληπτικούς ελέγχους

Εισαγωγή του Δείκτη Πολυγονιδιακού Κινδύνου – PRS στην πρόληψη σύνθετων ασθενειών

Για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, με «όχημα» τους γονιδιακούς ελέγχους μίλησαν στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, στο 1ο διαδικτυακό σεμινάριο του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας.

- Advertisement -

«Η πληροφορία που είναι καταγεγραμμένη στα 6 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια τα οποία αποτελούν το γονιδίωμα κάθε ατόμου, καθορίζει το 50% των χαρακτηριστικών του, όπως και του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών», εξήγησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής τόνισε ότι οι γενετικοί έλεγχοι που αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων στο μέλλον «δεν είναι απλά μια εξέταση. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η Ιατρική. Η Υγεία Ακριβείας και η γενετική πληροφορία μας φέρνουν στο στόχο της μακροβιότητας και στην επίτευξη μεγαλύτερου χρόνου υγιούς ζωής».

- Advertisement -

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, εισάγουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα προληπτικά γενετικά τεστ PRS (Polygenic Risk Score – Δείκτης Πολυγονιδιακού Κινδύνου), τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής.

Τα PRS παρουσίασε η κ. Ασημίνα Χιωνά,  Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ελέγχους DNA που αξιολογούν το ρίσκο για 7 πολυπαραγοντικές χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Ελέγχουμε γενετικούς πολυμορφισμούς, δηλαδή μικροαλλαγές στο DNA, οι οποίες φαίνεται να έχουν ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση των συγκεκριμένων νοσημάτων», ανέφερε η Δρ. Χιωνά. Και εξήγησε πως «το αποτέλεσμα των PRS είναι ο γενετικός κίνδυνος κάθε ατόμου, σε σύγκριση με το μέσο όρο του πληθυσμού, εκφρασμένο σε ένα σκορ από το 1 ως το 100. Αν το σκορ αυτό συνδυαστεί και με άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, τότε μπορεί να προκύψει και ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης μιας ασθένειας σε βάθος δεκαετίας». 

Το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, διαθέτει την τεχνολογία γονοτυπικής ανάλυσης Gene Titan, την ίδια τεχνολογία αιχμής που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλων γενετικών βάσεων δεδομένων όπως αυτή του UK Biobank, και με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης του Δείκτη Πολυγονιδιακού  Κινδύνου.

Οι γενετικές προδιαθέσεις εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι μπορούν εξίσου έγκαιρα να υπάρξουν εξατομικευμένες προληπτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του κινδύνου. 

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος συμπληρώνει ένα απλό ερωτηματολόγιο πριν τη λήψη αίματος. Σε διάστημα 3-4 εβδομάδων, λαμβάνει λεπτομερή αναφορά με τα αποτελέσματα του γενετικού του ελέγχου.

Το διαδικτυακό σεμινάριο συντόνισε ο κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το διαδικτυακό σεμινάριο εδώ.

Ο Όμιλος συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από το 1981 αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα διαθέτει 56 Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, 2 γενικές κλινικές, 7 οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ: Εγκαίνια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Περιστερίου

Η νέα υποδομή ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ομίλου στους τομείς της ογκολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας και γενικής πυρηνικής ιατρικής

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26