back to top
13.5 C
Athens
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026

Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν του κινδύνου και συνιστά για την απόφαση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου σε επίπεδο εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού, να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα των εμβολίων κάθε κράτους.

Σε σημερινή  συνεδρίασή της η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

- Advertisement -

Η PRAC συμπέρανε ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό και η πλειοψηφία εξ αυτών ήταν  γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές. Η θρόμβωση σε συνδυασμό με τη θρομβοπενία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπιση.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ζητείται άμεση τήρηση της νομοθεσίας για την επιλογή υπευθύνων στα ΤΕΠ

Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του ΕΣΥ

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Εγγραμματοσύνη Υγείας – Μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εγγραμματοσύνης σε Θέματα Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στις 13/2 – Δείτε το πρόγραμμα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Αύξηση-έκπληξη στον κατώτατο μισθό

Μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δουν από το τέλος του μήνα τις αποδοχές τους να «φουσκώνουν»

Ζητείται άμεση τήρηση της νομοθεσίας για την επιλογή υπευθύνων στα ΤΕΠ

Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του ΕΣΥ

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Μπροστά για την Παιδεία»: Η Eurobank βράβευσε 377 αριστούχους μαθητές

Η Eurobank δεν περιορίζεται στην επιβράβευση της αριστείας, αλλά επεκτείνει τη δράση της στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών

Η PENCO πίσω από την ασφαλιστική κάλυψη του εργοστασίου της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στο συνασφαλιστήριο περιουσίας και διακοπής εργασιών

ERGO: Ενωτική και αισιόδοξη η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, στο μήνυμά τους για τη νέα χρονιά, έδωσαν έμφαση στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον όλων των εργαζομένων

Δημήτρης Τσεσμετζόγλου: Η «Μεγάλη Σύγκλιση» που αλλάζει το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Howden σχολιάζει τους παράγοντες που μεταβάλλουν τόσο τα επιχειρηματικά μοντέλα όσο και τον ρόλο της ηγεσίας