back to top
33.5 C
Athens
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026

Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν του κινδύνου και συνιστά για την απόφαση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου σε επίπεδο εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού, να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα των εμβολίων κάθε κράτους.

Σε σημερινή  συνεδρίασή της η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

- Advertisement -

Η PRAC συμπέρανε ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό και η πλειοψηφία εξ αυτών ήταν  γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές. Η θρόμβωση σε συνδυασμό με τη θρομβοπενία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπιση.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φυσικοθεραπεία: Η κίνηση ως βασικό εργαλείο πρόληψης και αποκατάστασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Εκστρατεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών με στόχο την ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινότητα

Νέο Κέντρο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Θεραπείες που αποτελούν την αιχμή της σύγχρονης ιατρικής για σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και σπάνιες γενετικές παθήσεις

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Δ. Αττική: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, η μονάδα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική φροντίδα και ενημέρωση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φυσικοθεραπεία: Η κίνηση ως βασικό εργαλείο πρόληψης και αποκατάστασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Εκστρατεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών με στόχο την ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινότητα

Νέο Κέντρο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Θεραπείες που αποτελούν την αιχμή της σύγχρονης ιατρικής για σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και σπάνιες γενετικές παθήσεις

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τα αυξημένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Αν έγιναν έγκαιρα όσα και όπου χρειάζονταν διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Δικαίωμα στη Λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές συμβάσεις που συνδέονται με συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, 5 έτη μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali ανάμεσα στους ηγέτες της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και διεθνώς

4 διεθνείς αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Στ. Κωνσταντάς: «Είμαι αισιόδοξος ότι ο 2ος Πυλώνας θα αναπτυχθεί και θα προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα»

Δήλωση του Διευθυντή της ΔΕΕΙΑ στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο ΕΕΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας προσκαλώντας τα παιδιά σε πλήθος δράσεων

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ο Τομέας Νεότητας αποτελεί πυρήνα καλλιέργειας του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού

Φυσικοθεραπεία: Η κίνηση ως βασικό εργαλείο πρόληψης και αποκατάστασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Εκστρατεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών με στόχο την ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινότητα