back to top
25.3 C
Athens
Δευτέρα 27 Απριλίου 2026

Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν του κινδύνου και συνιστά για την απόφαση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου σε επίπεδο εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού, να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα των εμβολίων κάθε κράτους.

Σε σημερινή  συνεδρίασή της η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

- Advertisement -

Η PRAC συμπέρανε ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό και η πλειοψηφία εξ αυτών ήταν  γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές. Η θρόμβωση σε συνδυασμό με τη θρομβοπενία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπιση.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Πώς μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός πρόληψης για την υγεία του εγκεφάλου

Αν και η ηλικία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της πρόληψης βρίσκεται στα χέρια μας

Θεμελίωση του νέου κτηριακού συγκροτήματος στο Νοσοκομείο «Αττικόν» – Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δύο νέα κτήρια αλλάζουν τον χάρτη του «Αττικόν», ενισχύοντας παράλληλα το ΕΣΥ και μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία

Health‑IQ: Άρχισαν στην Αθήνα τα εξειδικευμένα προγράμματα για την ασφάλεια ασθενών και την ποιότητα φροντίδας

Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Άδ. Γεωργιάδης στο DEF26: Στόχος το 50% στον συμψηφισμό clawback – Νέα ώθηση στις κλινικές μελέτες

Πεδίο δήλωσης συμμετοχής σε κλινικές μελέτες θα προστεθεί στον ΕΗΦΥ, για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και προσέλκυση επενδύσεων

Πώς μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός πρόληψης για την υγεία του εγκεφάλου

Αν και η ηλικία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της πρόληψης βρίσκεται στα χέρια μας

Η πρόληψη στο επίκεντρο – Το μήνυμα της Ειρήνης Αγαπηδάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Προλαμβάνω», καθώς εντοπίστηκαν εγκαίρως ευρήματα σε περίπου 200.000 περιπτώσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Ο Γιώργος Βαλαής στο IWtalks: «Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι δίκτυο προστασίας για τους πολίτες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού μιλά για τον καθοριστικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία και ασφαλιστική αγορά

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%