Μελέτες για την πιθανή σύνδεση θρομβώσεων με εμβόλιο κατά της COVID-19

Ιατρικό μυστήριο θεωρείται η σπάνια διαταραχή της πήξης του αίματος σε ορισμένους εμβολιασθέντες  με το εμβόλιο της Οξφόρδης της AstraZeneca έναντι της COVID-19. Ερευνητές μελετούν εντατικά το εάν και πώς ο εμβολιασμός μπορεί πράγματι να προκαλέσει μια τέτοια ασυνήθιστη αντίδραση.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωση της 7ης Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημείωσε τη πιθανή σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρομβώσεων και του εμβολίου. Αυτή η διαταραχή της πήξης περιγράφεται αναλυτικά σε δύο αναφορές στο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine. Ωστόσο, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων σύμφωνα με τους ειδικούς. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Για ιατρικό μυστήριο γίνεται λογος αφού παραμένει άγνωστο τι προκαλεί μια τόσο ασυνήθιστη επιπλοκή. Υποθέσεις υφίστανται για σύνδεση με τον ιϊκό φορέα, «ίσως σε ένα πρόσθετο που υπάρχει στο εμβόλιο, ίσως είναι κάτι στη διαδικασία παραγωγής».

Σημειώνεται πως και η λοίμωξη COVID-19 έχει ανάλογες επιπλοκές, αφού οι θρομβώσεις αποτελούν συχνό εύρημα σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσο. Η χορήγηση προφυλακτικής αγωγής για την αποφυγή θρομβώσεων είναι βασικό κομμάτι της θεραπείας της νόσου

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*