back to top
16.7 C
Athens
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Υπόμνημα ΕΑΔΕ σε Βεσυρόπουλο για την φορολογία προμηθειών σε συνταξιοδότηση, ολική ανικανότητα ή θάνατο

Υπόμνημα απέστειλε  η ΕΑΔΕ στον Υφυπουργό Οικονομικών και Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθανάσιο Βεσυρόπουλο, ζητώντας την επίσπευση της επίλυσης του θέματος της φορολογικής αντιμετώπισης των προμηθειών, που καταβάλλονται από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες σε περιπτώσεις Συνταξιοδότησης, Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας και Θανάτου

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

- Advertisement -

Με αφορμή ερωτήματα Μελών μας, που ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση ή, που αποχωρούν από το επάγγελμα, για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας ή/και θανάτου,  υποχρεωνόμαστε να σας απευθυνθούμε επειγόντως προκειμένου να λυθεί αυτό το  σοβαρό θέμα το οποίο ακόμη εκκρεμεί.

Ως γνωστόν  ο Νόμος 4583/18 προβλέπει ότι :

- Advertisement -
  • Σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας του Ασφαλιστικού Πράκτορα ή και του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλει σε αυτόν ποσό που ισούται με την προμήθεια τεσσάρων (4) ετών που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί γι’ αυτό το διάστημα να παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση.
  • Σε περίπτωση θανάτου του Ασφαλιστικού Πράκτορα ή του Συντονιστή, το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στα πρόσωπα που έχει ορίσει ως δικαιούχους. Αν δεν έχουν οριστεί δικαιούχοι, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλει το ποσό αυτό στους κληρονόμους του θανόντος κατά το λόγο της κληρονομικής τους μερίδας.
  • Σε περίπτωση αποχώρησης του Ασφαλιστικού Πράκτορα ή του Συντονιστή, λόγω συνταξιοδότησης, η ασφαλιστική επιχείρηση του καταβάλει ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί να παραμένει γι’ αυτό το διάστημα σε αυτήν.

Προς το παρόν οι Εταιρείες πληρώνουν, όπου έχει ήδη εμφανιστεί περιστατικό, καταβάλλοντας τα ποσά που οφείλουν ως προμήθειες, με το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει για τις προμήθειες.

Επειδή οι αμοιβές αυτές πρέπει να καταγραφούν ως αποζημίωση και όχι ως εμπορική αμοιβή, θα πρέπει και η φορολογική τους αντιμετώπιση να είναι η ανάλογη και άρα να φορολογούνται  ως αποζημίωση.

Θέτουμε το θέμα υπ’ όψιν σας με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος καθώς και οι Εταιρείες κλείνουν την χρήση του 2020, αλλά και οι Συνάδελφοί μας θα υποχρεωθούν πολύ σύντομα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Θα αναμείνουμε την διευθέτηση του θέματος και θα είμαστε στην διάθεσή σας για ό,τι εσείς κρίνετε αναγκαίο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η προεγγραφή για την εκδήλωση του ΠΣΑΣ και του ΕΕΑ άνοιξε – Κλείστε θέση μέχρι τις 14/11

Νέες τάσεις, κανονιστικές υποχρεώσεις αλλά και ιστορίες έμπνευσης, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα 20/11 στο Μουσείο «Η Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Η παγίδα της ασφαλιστικής παραγωγής στη Διαμεσολάβηση

Βάζοντας κάτω όλα τα βιβλία και κάνοντας τη σούμα, βγαίνει ένα αποτέλεσμα θαυμαστό - εκ πρώτης όψεως...

Η ασφάλεια με πρόσωπο – Ο ρόλος του προσωπικού ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της απρόσωπης εξυπηρέτησης, η καμπάνια της ΕΑΔΕ υπενθυμίζει τη σημασία της ανθρώπινης σχέσης στην ασφάλιση

Από το Επάγγελμα ευκαιρίας στο Επάγγελμα ευθύνης!

Η τρίτη μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση δεν είναι απλώς μια στατιστική αποτύπωση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ήπειρος γιορτάζει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης – Μήνυμα ευθύνης και ενημέρωσης από τον Σύλλογο Ασφαλιστών

«Η σωστή ενημέρωση και η υπεύθυνη επιλογή ασφαλιστικών λύσεων αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των κινδύνων της καθημερινότητας»

Ο ΠΣΑΣ τίμησε την Ημέρα Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης – «Αναδεικνύουμε τον ρόλο των επαγγελματιών που προστατεύουν την κοινωνία»

Κρίσιμος συνδετικός κρίκος οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζει ο Σύνδεσμος, ανάμεσα στις ανάγκες των ασφαλισμένων και στις λύσεις της αγοράς

Νέος ΚΟΚ: Η ημερίδα του ΕΕΑ ανέδειξε ως ζήτημα συλλογικό την οδική ασφάλεια

Διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τις νέες ρυθμίσεις και τη σύνδεση των παραβάσεων με τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και ευθύνες - Δείτε το βίντεο

Η αξία της ασφάλισης είναι η πίστη στο μέλλον

Το μήνυμα της Χριστίνας Φυτέα, Προέδρου της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ, για την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα