back to top
15 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Ο Μ. Δερμιτζάκης επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ιατρικής κοινότητας στις θεμελιώδεις αρχές της Πρόληψης και της Υγείας Ακριβείας.

Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS (Polygenic Risk Scores) τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικρο-διαφορές στο DNA μας, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τα τεστ PRS μπορούν να προσφέρουν, βάσει του μοναδικού γονιδιακού προφίλ του κάθε ατόμου, εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου, του Διαβήτη Τύπου ΙΙ, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), της νόσου Alzheimer και τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (Μαστού, Προστάτη και Παχέος Εντέρου).

- Advertisement -

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του καινούργιου  Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας το οποίο προσεγγίζει με νέα φιλοσοφία τον προληπτικό έλεγχο: Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του προληπτικού ελέγχου δίνει τη θέση του στην «Υγεία Ακριβείας», τη Νέα εποχή της Πρόληψης. Σταθερό όραμα του Κέντρου αποτελεί η ουσιαστική πρόληψη των πιο διαδεδομένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής. Ο βασικότερος στόχος του Κέντρου για την επίτευξη του ευρύτερου οράματος είναι η χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία του κάθε ατόμου. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, θα ενισχυθεί η ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής.

Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3),  και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

- Advertisement -

Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας και έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Welcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science και Nature Genetics. Επισυνάπτεται αναλυτικότερο βιογραφικό του.

Ποιος είναι ο Εμ. Δερμιτζάκης

Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3),  και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα.

Έλαβε το πτυχίο του το 1995, το master του το 1997 στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδακτορικό του το 2001 από το Pennsylvania State University στις ΗΠΑ, μελετώντας εξελικτική βιολογία και πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και την Drosophila. Το μεταδιδακτορικό του έργο ήταν στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με επίκεντρο τη συγκριτική ανάλυση γονιδιώματος και τον λειτουργικό χαρακτηρισμό των διατηρημένων μη-κωδικών στοιχείων.

Διετέλεσε ερευνητής στο Wellcome Sanger Institute μεταξύ 2004 και 2009. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πολλά από τα οποία σε περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Η έρευνά του υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). To H-index του είναι 102 και έχει πάνω από 83,000 φορές ετεροαναφορές (Google Scholar Φεβ 2020).

Είναι ο αποδέκτης πολλών βραβείων μεταξύ αυτών του επιστημονικού βραβείου Μποδοσάκη του 2017, είναι Highly Cited Researcher κάθε χρόνο από το 2014 έως σήμερα, εκλεγμένο μέλος του EMBO από το 2014, και τέως  πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ελλήνων Βιοϊατρικής.

Είναι επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της νεοφυούς εταιρείας Hybridstat Analytics LTD.Έχει δώσει ομιλίες σε πολλά σημαντικά συνέδρια Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής, και είναι διοργανωτής πολλαπλών θερινών σχολείων, συμπεριλαμβανομένου του Wellcome Trust HapMap Course και συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του Leena Peltonen School of Human Genomics.

Έχει διατελέσει διευθυντής της ομάδας ανάλυσης στην πιλοτική φάση του προγράμματος ENCODE (ENCyclopedia of Dna Elements) και μέλος της ομάδας ανάλυσης του Mouse Genome Sequencing Consortium, του Διεθνούς προγράμματος HapMap και του προγράμματος 1000 Genomes, και ήταν διευθύνων στο πρόγραμμα GTEx.

Είναι επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του International Common Disease Alliance.Έχει υπάρξει μέλος του Board of Reviewing Editors του περιοδικού Science (2006-2011) και ως Senior Editor, και τώρα Consulting Editor στο PLOS Genetics, και είναι σήμερα ο Editor-in-Chief του περιοδικού Frontiers in Genetics.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά

Η Generali Hellas έκανε την πρώτη κίνηση, το έχετε μάθει;

Ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους απαντήσεις οι ασφαλιστικές απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στον έλεγχο κόστους υπηρεσιών υγείας

Ο Βέλης Παππάς αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας

Ενισχύοντας στρατηγικά την εμπορική της δραστηριότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Full Health Value: Σύγχρονη και προσιτή λύση υγείας από την Εθνική Ασφαλιστική

Για όσους επιθυμούν πρόσβαση σε αξιόπιστες και προσιτές υπηρεσίες υγείας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο και την ευελιξία στις επιλογές τους

Δωρεάν προγεννητικοί έλεγχοι για φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Χανίων

Η δράση προσφέρει δωρεάν μοριακούς ελέγχους και γενετική συμβουλευτική σε νέους υποψήφιους γονείς στην Κρήτη και στην Ικαρία

Ερρίκος Ντυνάν: Δωρεά οργάνων χαρίζει ελπίδα σε πέντε ασθενείς

Μια μεγάλη «γέφυρα ζωής» στήθηκε στο νοσοκομείο μετά τον θάνατο 61χρονης ασθενούς από την Εύβοια

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων