Οδηγίες για το σύνδρομο θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών, που εμφανίζουν σύνδρομο θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, το VaccineInduced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia ή  σύνδρομο VIPIT αποτελεί μια πολύ σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή. Πρόκειται για συνδυασμό θρομβοπενίας και θρομβώσεων σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία.

Το σύνδρομο έχει καταγραφεί σε 1 έως 8 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης του συνδρόμου κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση του συνδρόμου με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία.

Μείζονος σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου VIPIT και η κατάλληλη αντιμετώπιση για την αίσια έκβαση των ασθενών.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*