insurance europe logo

Κόντρες και διαφωνίες για τους κινδύνους και τις δομές εποπτείας

Κόντρες και διαφωνίες μεταξύ Insurance Europe και IAIS. Διαφωνούν στο πως τοποθετούν τον κίνδυνο.

της Ελενας Ερμείδου

Τις θέσεις της απέναντι στην Διεθνή Ενωση Εποπτείας Ασφάλισης (IAIS) σχετικά με τις ελεγκτικές διαδικασίες των ασφαλιστικών που αποτελούν μέρος του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης των κινδύνων δημοσίευσε σήμερα η Insurance Europe.

Η Insurance Europe υποστηρίζει την αρχή της προσέγγισης οργάνωσης εποπτικών δομών με σαφή κατανομή ευθυνών. Οι  διαδικασίες ελέγουν ενός εθνικού επόπτη πρέπει να μετρούν τον κίνδυνο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας, αναφέρει η Insurance Europe, τονίζοντας ότι η έκθεση της IAIS θα πρέπει να λαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά υπ’ όψιν της.

Οι επόπτες, αναφέρει θα πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στα αποτελέσματα και όχι στα μεμονωμένα στοιχεία. Επιπλέον, το έγγραφο IAIS, τονίζει δίνει μία υπερβολική έμφαση σε έννοιες, όπως η ανεξαρτησία, η ακριβής τοποθέτηση των λειτουργιών ελέγχου σε οργανωτικές δομές και στην αυστηρή μορφή εφαρμογή μοντέλων, όπως το μοντέλο τριών γραμμών.

Η έκθεση της  IAIS θα πρέπει επίσης να αναφέρεται ρητά στη συμβολή της διαχείρισης κινδύνων στην επίτευξη στόχων και στη δημιουργία αξίας, καθώς και σε θέματα «άμυνας» και προστασίας της αξίας, και όχι μόνο στην άμυνα.

Επιπλέον, καταλήγει η έκθεση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο πώς ο σχεδιασμός ενός πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστές να αποφύγουν τους κινδύνους, ενώ αντίθετα πρέπει να επικεντρώνεται στη διαχείριση των κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*