back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Στην Allianz οι δραστηριότητες της Aviva στην Πολωνία

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενισχύεται το αποτύπωμα του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz στην αγορά της Πολωνίας, μετά την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων (γενικές ασφαλίσεις, κλάδος ζωής, συνταξιοδοτικά προϊόντα, διαχείριση ενεργητικού) της Aviva στη χώρα. Η συμφωνία, ύψους 2,5 δις. Ευρώ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην «αλυσίδα» των deals δια των οποίων δρομολογείται η ταχεία αποεπένδυση του βρετανικού ομίλου από χώρες και δραστηριότητες που θεωρεί δευτερευούσης σημασίας. 

- Advertisement -

Η Allianz θα αποκτήσει τις δραστηριότητες της Aviva στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλίσεων, τα συνταξιοδοτικά προϊόντα και τον κλάδο διαχείρισης ενεργητικού, καθώς και το 51% των δυο κοινοπραξιών για διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Πολωνία που διατηρούσε μαζί με την ισπανική Santander.

Η συναλλαγή θα καταστήσει την Allianz δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στην ασφαλιστική αγορά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από πλευράς λειτουργικών κερδών. Ειδικά στην Πολωνία, θα γίνει η Πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική συνολικά και δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο ζωής, διπλασιάζοντας τον κύκλο εργασιών της στην εν λόγω αγορά.Κατά τη χρήση του 2020, η Αviva Poland ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

H αποεπένδυση από την Πολωνία συνιστά για την Aviva το τελευταίο βήμα στο οδικό χάρτη της αναδιάρθρωσής της και της επικέντρωσής της στις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας και του Καναδά. Πρόκειται για την όγδοη πώληση που πραγματοποιεί σε ισάριθμους μήνες. 

Είχε προηγηθεί η πώληση των ιταλικών δραστηριοτήτων σε δυο «κομμάτια» , στην Allianz και στη γαλλική CNP Assurances. Τον Φεβρουάριο, η Aviva  μεταβίβασε τη θυγατρική της στην Τουρκία στην επίσης γαλλική Ageas Insurance International και τις δραστηριότητές της στην Γαλλία (για τις οποίες η Allianz είχε υποβάλει προσφορά) στον γαλλικό όμιλο Aema έναντι 3,2 δις. ευρώ. Νωρίτερα, o βρετανικός όμιλος έκλεισε συμφωνίες για την πώληση των δραστηριοτήτων της στο Βιετνάμ, για το μερίδιο 80% που κατείχε στην ιταλική κοινοπραξία ασφαλειών ζωής Aviva Vita και για το πλειοψηφικό πακέτο που κατείχε σε κοινοπραξία στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Aviva, η συμφωνία με την Allianz απελευθερώνει «σημαντική αξία» για τους μετόχους, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση του ομίλου και αυξάνοντας τον δείκτη φερεγγυότητας κατά Solvency II κατά 13%.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Baete, “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ενισχύουμε περαιτέρω την ορατότητα του brand της Allianz στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και υλοποιούμε την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική μας στην περιοχή. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία μας στις ασφάλειες και στις ψηφιακές πλατφόρμες και τις ισχυρές επενδύσεις μας στην τεχνολογική καινοτομία, οι πελάτες θα επωφεληθούν από τα καινοτόμα προϊόντα και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μας».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva Amanda Blanc πρόσθεσε: «Η πώληση των δραστηριοτήτων μας στην Πολωνία αποτελεί έναν έξοχο επίλογο στον επαναπροσδιορισμό του χαρτοφυλακίου μας που ανακοινώθηκε πριν οκτώ μήνες. Η πώληση οκτώ δευτερευουσών δραστηριοτήτων θα αποφέρει συνολικά έσοδα 7,5 δις. στερλίνες. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με το σχέδιο μείωσης του χρέους μας και εν ευθέτω χρόνω θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Η στρατηγική μας στόχευση είναι τώρα στις κύριες δραστηριότητές μας σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και Καναδά όπου έχουμε κυρίαρχη θέση στην αγορά και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Η Allianz στο πλευρό των κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών & Παραολυμπιονικών

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, η Allianz ανακοινώνει την επίσημη ομάδα αθλητών που υποστηρίζει, την «Team Allianz Greece»

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Κοινοπραξία αποκτά μια κορυφαία πλατφόρμα ασφαλίσεων ζωής

Ένα κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει τις Allianz, BlackRock και T&D Holdings θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της Viridium Group (Viridium)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.

Νέα εποχή για τη CNP Cyprus που περνά στην Ελληνική Τράπεζα

Aλλάζει σελίδα το ασφαλιστικό τοπίο στην Κύπρο καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της CNP Assurances και της Ελληνικής Τράπεζας

Συνάντηση Κ. Πιερρακάκη με την ηγεσία της ΕΑΕΕ. Τι συζητήθηκε

Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομίας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

“Eπενδυτική φρενίτιδα” για τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.