Κ. Καλημέρης, Allianz: Ηλεκτροκίνηση και νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου

Καταλύτης εξελίξεων γύρω από την ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί η συνεχής άνοδος της ηλεκτροκίνησης και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Το νέο αυτό τοπίο που δημιουργείται περιέγραψε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο IW, ο κ. Κωνσταντίνος Καλημέρης, Manager Corporate & Car Manufacturers της Allianz.

Ανέδειξε τις τελευταίες τάσεις γύρω από την αυτοκινητοβιομηχανία, τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις καινοτομίες υπηρεσίες που προσφέρει η Allianz για την μέγιστη δυνατή κάλυψη των πελατών της.

του Βάιου Κρόκου

Ποια είναι η εικόνα σήμερα για τα ασφάλιστρα και τους κινδύνους σε ηλεκτρικά οχήματα. Τι γίνεται με σταθμούς φόρτισης και υποδομές

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ΗΑ εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα ατυχημάτων σε σχέση με τα συμβατικά, η σφοδρότητα όμως της ζημιάς (μέσο κόστος) είναι αυξημένη. Αυτό ενισχύεται περισσότερο από το γεγονός ότι, τουλάχιστον σήμερα, σε μια σοβαρή ζημιά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να επισκευασθεί από ειδικό εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Παρ’ όλα αυτά οι ζημιές που σχετίζονται με εξαρτήματα υψηλής τάσης είναι σπάνιες καθώς προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ειδικά πλαίσια αυτών των οχημάτων.

Σχετικά με τη συχνότητα πυρκαγιάς από ατύχημα, αντίθετα από τις σχετικές αναφορές για ατυχήματα που αφορούν ΗΑ στον τύπο, αυτή είναι σημαντικά μικρότερη των συμβατικών αυτοκίνητων.

Σίγουρα η ανάγκη για φορτιστές υψηλής τάσης σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και οικίες, αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές και εκρήξεις ειδικά σε περιπτώσεις φόρτισης μεγάλου αριθμού οχημάτων σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, αυτό με τη σειρά του φέρνει νέες ευκαιρίες ασφάλισης με νέα προϊόντα όπως ασφάλιση του ίδιου του φορτιστή από βανδαλισμό ή χτύπημα από όχημα, την ΑΕ από μετάδοση πυρκαγιάς από φορτιστή ή από μπαταρία κατά την φόρτιση, ηλεκτροπληξία ακόμη και ατυχήματα πεζών από καλώδια φόρτισης», σημειώνει ο κ. Καλημέρης.

Ποιοι νέοι κίνδυνοι αναδύονται με την αυτόνομη οδήγηση. Αλλάζει το κόστος ασφάλισης;

«Tα αυτόνομα και ημιαυτόνομα οχήματα αναμένεται να μειώσουν τη σφοδρότητα καθώς και τη συχνότητα ατυχημάτων σε σχέση με το σήμερα, παράλληλα η ευθύνη θα μεταφερθεί από τον οδηγό στα σχετικά συστήματα του οχήματος και κατ’ επέκταση στους κατασκευαστές, συνολικά η ασφάλιση οχημάτων θα αλλάξει και η ΑΕ προϊόντος θα έχει αυξανόμενα ασφάλιστρα εις βάρος της κλασσικής ΑΕ, γενικά όμως είναι βέβαιο ότι το μέσο κόστος ασφάλισης των αυτόνομων οχημάτων θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με ένα σημερινό συμβατικό όχημα με ότι συνεπάγεται για τον συνολικά για την ασφάλιση αυτοκινήτου. Τέλος θα προκύψουν και ηθικά ζητήματα ειδικά με τον προγραμματισμό της αντίδρασης ενός αυτόνομου συστήματος σε επερχόμενο κίνδυνο, στην ουσία για το που θα δοθεί η προτεραιότητα ως προς την προστασία ανθρώπων και αγαθών, αυτή είναι μια συζήτηση που συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέρον, μάλιστα διενεργούνται και στατιστικές μελέτες σχετικά με την ηθική ώστε να γίνουν οι σωστές επιλογές στους αλγόριθμους, οι διάφοροι κατασκευαστές ήδη παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Τέλος εκτός των κλασικών κινδύνων που σήμερα οφείλονται στις αντιδράσεις των οδηγών σύντομα θα μας απασχολήσει πολύ και ο κίνδυνος Cyber risk όπως π.χ. το hacking η Allianz ήδη σήμερα συμμετέχει σε κοινά προγράμματα με τους κατασκευαστές οχημάτων για θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα στο κέντρο τεχνολογίας της Allianz πραγματοποιούνται πειράματα Hacking σε οχήματα με τα έως τώρα συμπεράσματα να οδηγούν στο ότι όντως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

Μεγάλοι κολοσσοί (Tesla, Amazon κλπ) παρέχουν ασφάλιση αυτοκινήτου. Είναι μια τάση που θα διογκωθεί και από το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών;  Πως κινείται η ασφαλιστική βιομηχανία ως προς αυτό;

Σύμφωνα με τον κ. Καλημέρη, αυτή η τάση είναι ήδη μια πραγματικότητα!

«Εμείς στην Allianz σε επίπεδο ομίλου ειδικά, αξιολογούμε ως πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη και η αντιμετώπισή της είναι ξεκάθαρα, η παραδοσιακή προσέγγιση της ασφάλισης να μετεξελιχθεί και να περάσει στην Digital εποχή όπου η αμεσότητα η ευκολία η εξειδίκευση και η καινοτομία στα προϊόντα θα είναι δεδομένη. Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει τεράστια τεχνογνωσία ή οποία δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί από εταιρείες εκτός του χώρου, αν μπορέσουμε όπως προανέφερα να εκμεταλλευτούμε και εμείς όσα προσφέρει σήμερα η τεχνολογία τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η Allianz ειδικά σε αυτό που λέμε «digitalization» έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου», σημειώνει.

Ένα άλλο παγκόσμιο trend αποτελεί το car sharing (ιδιαίτερα προ πανδημίας). Πως πραγματοποιείται μια ασφαλιστική κάλυψη σε αυτή την περίπτωση;

«Πρέπει να σας πω ότι η Allianz ήταν η πρώτη ασφαλιστική στην Ελλάδα που προσέφερε ασφαλιστικές λύσεις στο Car Sharing με ένα ειδικό προϊόν τόσο από άποψη καλύψεων όσο και τιμολόγησης, μάλιστα ήμασταν και από τις πρώτες εταιρείας του ομίλου που προσέφεραν πλήρως λειτουργικές λύσεις, ήδη από το 2017», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καλημέρης.

Και συμπληρώνει: «Πρόκειται για ειδικό προϊόν το οποίο προσφέρει κάλυψη ανά ημέρα και ώρα. H όλη διαδικασία γίνεται μέσω της πλατφόρμας ή το App του παρόχου της υπηρεσίας car sharing, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το UW εισάγονται από τον χρήστη καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και λαμβάνει κόστος κάλυψης ανά ημέρα με έναρξη και λήξη την ώρα που ορίζει ο ίδιος, το συμβόλαιο εκδίδεται αυτόματα ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος ακόμη το claim γίνεται μέσω του App. Πρέπει όμως εδώ να σημειώσω ότι ειδικά στην ελληνική αγορά με τις πολύ ανταγωνιστικές τιμές ενοικιαζόμενων από τις εταιρείες leasing, οι συνθήκες για ένα εγχείρημα car sharing δεν είναι ιδανικές, τουλάχιστον τώρα».

Καινοτόμες καλύψεις και…«Allianz Anyway»

Μιλώντας για τις σύγχρονες υπηρεσίες της Allianz, εκτός του Car Sharing, ο κ. Καλημέρης σημειώνει πως η εταιρεία διατηρεί αρκετές καινοτομίες στα διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα της που την ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

«Ειδικά για το αυτοκίνητο για όλα τα ατυχήματα πελατών μας προτείνουμε για επισκευή τα επίσημα δίκτυα των εισαγωγικών και μάλιστα με μια πολύ οργανωμένη διαδικασία που διευκολύνει το πελάτη εφόσον το επιθυμεί. Επίσης προσφέρουμε σε όλα τα οχήματα τα οποία είναι νεότερα του έτους «Εγγύηση Αξίας» (αποζημίωσή σε τιμή τιμολογίου) για τις περιπτώσεις ολικής απώλειας από καλυπτόμενο κίνδυνο για τα τρία πρώτα χρόνια ή για όλη τη διάρκεια του δανείου σε περιπτώσεις χρηματοδοτούμενων αγορών οχημάτων, μια κάλυψη η οποία, με τους όρους που την παρέχουμε, είναι μοναδική στην αγορά», τονίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Καλημέρης αναδεικνύει τα οφέλη του «Allianz Anyway»: «Μια ακόμη ιδιαίτερη κάλυψη είναι το «Allianz Anyway» η δυνατότητα που παρέχουμε στους ασφαλισμένους μας, εφόσον είναι αναίτιοι, να αποζημιωθούν απευθείας από εμάς ακόμη και αν το υπαίτιο όχημα είναι ασφαλισμένο σε εταιρία εκτός φιλικού διακανονισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για πελάτες που έχουν συνηθίσει και αναμένουν ποιότητα εξυπηρέτησης «Allianz» σε όλες τις περιπτώσεις. Τέλος να σημειώσω ότι τα πακέτα μας δεν έχουν απαλλαγές σε καμία κάλυψη πλην της μικτής φυσικά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*