back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

INTERAMERICAN – Women οn Top: Ο σύγχρονος ρόλος της Γυναίκας

Ιδιαίτερη ήταν η θεματική αξία της διαδικτυακής συζήτησης στις 8 Μαρτίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που διοργάνωσε η INTERAMERICAN σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών Women On Top.

Σε μια περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων και μεταβολών, κατά την οποία η συζήτηση γύρω από την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη των γυναικών έρχεται στο προσκήνιο σε κάθε κοινωνικό, εταιρικό και πολιτικό πλαίσιο, η επίκαιρη αυτή εκδήλωση είχε ως στόχο την προσέγγιση από διαφορετικές οπτικές του θέματος της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, υπό τις συνθήκες των σημερινών προκλήσεων.

- Advertisement -

Με τη συμμετοχή συνομιλητών που εκπροσωπούσαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία των πολιτών, συζητήθηκαν θέματα όπως η σημασία της έμφυλης ισότητας στοπλαίσιο της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο καίριος ρόλος των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας για την ισότητα, τα εμπόδια που θέτουν τα κοινωνικά στερεότυπα στην προώθηση της συμπερίληψης, καθώς και η θέση άλλων υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων που διεκδικούν ακόμα την ουσιαστική φωνή που τους αναλογεί.

Η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος Δ.Σ. CSR HELLAS, Μέλος Δ.Σ. CSR Europe, Σύμβουλος Διοίκησης Εταιρικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, αναφέρθηκε στην κρίσιμη συμβολή που θα έπρεπε και μπορούν να έχουν οι γυναίκες ως απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις βιωσιμότητας και εξάλειψης των ανισοτήτων στην εποχή μας. Εστιάζοντας σε παραδείγματα αύξησης συμμετοχής των γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, τόνισε τη σημασία της προώθησης της ισότητας μέσα από ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

- Advertisement -

Η Δροσιά Καρδάση, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της IΝΤΕRAMERICAN, αναφέρθηκε στην ουσιαστικότητα του οργανωτικού μετασχηματισμού της εταιρείας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με άξονα τα δίκτυα προάγει μια ανοιχτή κουλτούρα διαφάνειας, συμπεριληπτικότητας, συνεργασίας, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, που μεταξύ άλλων καθιστά τον οργανισμό πιο ελκυστικό σε νέα ταλέντα και του δίνουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το βασικό εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία είναι συχνά τα εσωτερικευμένα στερεότυπα των ατόμων που αντιστέκονται σε αυτήν.

Η Ευγενία Ντάλλα, επικεφαλής των Αποζημιώσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN,
ανέφερε ότι οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ισότητα των φύλων, αφού έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν μνήμες πολλών εργαζομένων γυναικών που η γενιά τους μεγάλωσε σε ένα κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο έμφυλου διαχωρισμού και προκαταλήψεων. Συμβούλεψε, δε, τις νέες γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, να εξελίσσονται και να μαθαίνουν, να μη φοβούνται τις προκλήσεις, να μην αυτο-παγιδεύονται σε διλήμματα τύπου «οικογένεια ή καριέρα», να διεκδικούν, να έχουν τη δύναμη να αντιδρούν όταν αδικούνται, να μεγαλώνουν «υγιείς» κόρες και γιούς και να στηρίζουν τις επιλογές τους.

Η Χριστίνα Καράμπελα, Ιδρύτρια της εταιρείας κοινωνικών και εμπορικών μελετών qed,
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και μέλος της γενικής συνέλευσης της ActionAid Hellas, περιέγραψε τη διεκδίκηση της ηγεσίας ως μια επίπονη και χρονοβόρα βιωματική διαδρομή και ανέφερε τη διαγενεακή διαμεσολάβηση ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της προόδου. Μιλώντας για τις ανισότητες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα βελτιώνονται και στην Ελλάδα, με το «τρίγωνο» γυναικείες οργανώσεις / πολιτεία / μέτρηση-έρευνα να αποτελεί το προτεινόμενο δομικό στοιχείο της επιτάχυνσης.

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, συνιδρυτής της ethelon και Ashoka Foundation Changemaker, επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν δέχεται τα πράγματα ως αυτονόητα, αλλά παρατηρώντας πρωτοβουλίες και παραδείγματα απ’ όλον τον κόσμο, δραστηριοποιείται πιο έντονα στην προσπάθεια να πετύχει την ισότητα που επιθυμεί. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρώτο βήμα για τις εταιρείες που θέλουν να φέρουν την αλλαγή είναι να ακούν περισσότερο και να βλέπουν την συνολική εικόνα. Να προσπαθήσουν να πετύχουν αλλαγές, με βάση το τί θέλουν να εκπροσωπούν και όχι απλώς με βάση τους αριθμούς και τους στόχους, υλοποιώντας ενέργειες.

«Είχαμε την ευκαιρία, ιδιαίτερα φέτος, να ανοίξουμε σε μεγαλύτερο βάθος μια συζήτηση που εκκρεμούσε εδώ και καιρό γύρω από την ισότιμη συμμετοχή, εκπροσώπηση και μεταχείριση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι εταιρείες, μέσα από συνεργασίες με την Πολιτεία και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν δράση και να φέρουν μια θετική αλλαγή στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, που επηρεάζουν καθημερινά» είπε η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top, που συντόνισε τη συζήτηση.

Την εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, που έδωσε με ερωτήματα το πλαίσιο του προβληματισμού για τα ζητήματα ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον: Πόσο πραγματική είναι η τάση ανατροπής στερεοτύπων που συντηρούν διακρίσεις; Ποιά είναι η δυναμική της συνεισφοράς των γυναικών στον μετασχηματισμό που συντελείται σήμερα στην οργάνωση και λειτουργία των εταιρικών κοινοτήτων; Καταληκτικά, εξέφρασε την άποψη πως η ισότητα θωρακίζει την επιχειρησιακή συνέχεια, ενώ οι ανισότητες την αποδομούν. Όπως παρατήρησε, κομβικής σημασίας για την υποστήριξη του Στόχου 5 των SDGs είναι και η ουσιαστική προσέγγιση του Στόχου 17, δηλαδή των συνεργασιών, που ανοίγουν τη βάση αναφοράς και κτίζουν κουλτούρα κοινής υπόθεσης.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/events/3738373749609219

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποδέχτηκε τα Δίκτυα Συνεργατών στα νέα της γραφεία

Με ισχυρή θέση και γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία εμμένει στις 4 αρχές της: Φερεγγυότητα, Ποιότητα, Σεβασμός, Υπευθυνότητα

Με σημαντικές παρουσίες και ανακοινώσεις η ετήσια εκδήλωση των Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος

Προαναγγέλθηκε ημερίδα για την ΤΝ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αχαΐας και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»

Βιωματική δράση για την ασφαλή μετακίνηση στο Ορφανοτροφείο Βόλου από τη ZIA Insurance

Σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση ΕΝΟΔΙΑ, η ZIA Insurance πρόσφερε γνώση, δημιουργικό παιχνίδι και χαρά στους μελλοντικούς οδηγούς

Η Hoolie καινοτομεί στην ασφάλιση κατοικιδίων

Μετατρέποντάς την από πολυτέλεια σε αυτονόητη, προσιτή και απαραίτητη παροχή για κάθε νοικοκυριό με τετράποδα μέλη

2ο ESG Summit της ICAP CRIF: Εκεί όπου η στρατηγική ανθεκτικότητας διαμορφώνεται

Μια διοργάνωση-κόμβος διαλόγου και δράσης για επιχειρήσεις και φορείς που δεν αρκούνται στη συμμόρφωση, αλλά επενδύουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Νέα εκπροσώπηση του ΠΣΕ στο ΔΣ της Export Credit Greece με έμφαση στις εξαγωγικές ασφαλίσεις

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εργαλείων ασφάλισης και χρηματοδότησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»