back to top
33.3 C
Athens
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

INTERAMERICAN – Women οn Top: Ο σύγχρονος ρόλος της Γυναίκας

Ιδιαίτερη ήταν η θεματική αξία της διαδικτυακής συζήτησης στις 8 Μαρτίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που διοργάνωσε η INTERAMERICAN σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών Women On Top.

Σε μια περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων και μεταβολών, κατά την οποία η συζήτηση γύρω από την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη των γυναικών έρχεται στο προσκήνιο σε κάθε κοινωνικό, εταιρικό και πολιτικό πλαίσιο, η επίκαιρη αυτή εκδήλωση είχε ως στόχο την προσέγγιση από διαφορετικές οπτικές του θέματος της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, υπό τις συνθήκες των σημερινών προκλήσεων.

- Advertisement -

Με τη συμμετοχή συνομιλητών που εκπροσωπούσαν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία των πολιτών, συζητήθηκαν θέματα όπως η σημασία της έμφυλης ισότητας στοπλαίσιο της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο καίριος ρόλος των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας για την ισότητα, τα εμπόδια που θέτουν τα κοινωνικά στερεότυπα στην προώθηση της συμπερίληψης, καθώς και η θέση άλλων υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων που διεκδικούν ακόμα την ουσιαστική φωνή που τους αναλογεί.

Η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος Δ.Σ. CSR HELLAS, Μέλος Δ.Σ. CSR Europe, Σύμβουλος Διοίκησης Εταιρικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, αναφέρθηκε στην κρίσιμη συμβολή που θα έπρεπε και μπορούν να έχουν οι γυναίκες ως απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις βιωσιμότητας και εξάλειψης των ανισοτήτων στην εποχή μας. Εστιάζοντας σε παραδείγματα αύξησης συμμετοχής των γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, τόνισε τη σημασία της προώθησης της ισότητας μέσα από ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

- Advertisement -

Η Δροσιά Καρδάση, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της IΝΤΕRAMERICAN, αναφέρθηκε στην ουσιαστικότητα του οργανωτικού μετασχηματισμού της εταιρείας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με άξονα τα δίκτυα προάγει μια ανοιχτή κουλτούρα διαφάνειας, συμπεριληπτικότητας, συνεργασίας, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, που μεταξύ άλλων καθιστά τον οργανισμό πιο ελκυστικό σε νέα ταλέντα και του δίνουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το βασικό εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία είναι συχνά τα εσωτερικευμένα στερεότυπα των ατόμων που αντιστέκονται σε αυτήν.

Η Ευγενία Ντάλλα, επικεφαλής των Αποζημιώσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN,
ανέφερε ότι οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ισότητα των φύλων, αφού έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν μνήμες πολλών εργαζομένων γυναικών που η γενιά τους μεγάλωσε σε ένα κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο έμφυλου διαχωρισμού και προκαταλήψεων. Συμβούλεψε, δε, τις νέες γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, να εξελίσσονται και να μαθαίνουν, να μη φοβούνται τις προκλήσεις, να μην αυτο-παγιδεύονται σε διλήμματα τύπου «οικογένεια ή καριέρα», να διεκδικούν, να έχουν τη δύναμη να αντιδρούν όταν αδικούνται, να μεγαλώνουν «υγιείς» κόρες και γιούς και να στηρίζουν τις επιλογές τους.

Η Χριστίνα Καράμπελα, Ιδρύτρια της εταιρείας κοινωνικών και εμπορικών μελετών qed,
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και μέλος της γενικής συνέλευσης της ActionAid Hellas, περιέγραψε τη διεκδίκηση της ηγεσίας ως μια επίπονη και χρονοβόρα βιωματική διαδρομή και ανέφερε τη διαγενεακή διαμεσολάβηση ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της προόδου. Μιλώντας για τις ανισότητες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα βελτιώνονται και στην Ελλάδα, με το «τρίγωνο» γυναικείες οργανώσεις / πολιτεία / μέτρηση-έρευνα να αποτελεί το προτεινόμενο δομικό στοιχείο της επιτάχυνσης.

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, συνιδρυτής της ethelon και Ashoka Foundation Changemaker, επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν δέχεται τα πράγματα ως αυτονόητα, αλλά παρατηρώντας πρωτοβουλίες και παραδείγματα απ’ όλον τον κόσμο, δραστηριοποιείται πιο έντονα στην προσπάθεια να πετύχει την ισότητα που επιθυμεί. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρώτο βήμα για τις εταιρείες που θέλουν να φέρουν την αλλαγή είναι να ακούν περισσότερο και να βλέπουν την συνολική εικόνα. Να προσπαθήσουν να πετύχουν αλλαγές, με βάση το τί θέλουν να εκπροσωπούν και όχι απλώς με βάση τους αριθμούς και τους στόχους, υλοποιώντας ενέργειες.

«Είχαμε την ευκαιρία, ιδιαίτερα φέτος, να ανοίξουμε σε μεγαλύτερο βάθος μια συζήτηση που εκκρεμούσε εδώ και καιρό γύρω από την ισότιμη συμμετοχή, εκπροσώπηση και μεταχείριση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι εταιρείες, μέσα από συνεργασίες με την Πολιτεία και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν δράση και να φέρουν μια θετική αλλαγή στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, που επηρεάζουν καθημερινά» είπε η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top, που συντόνισε τη συζήτηση.

Την εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, που έδωσε με ερωτήματα το πλαίσιο του προβληματισμού για τα ζητήματα ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον: Πόσο πραγματική είναι η τάση ανατροπής στερεοτύπων που συντηρούν διακρίσεις; Ποιά είναι η δυναμική της συνεισφοράς των γυναικών στον μετασχηματισμό που συντελείται σήμερα στην οργάνωση και λειτουργία των εταιρικών κοινοτήτων; Καταληκτικά, εξέφρασε την άποψη πως η ισότητα θωρακίζει την επιχειρησιακή συνέχεια, ενώ οι ανισότητες την αποδομούν. Όπως παρατήρησε, κομβικής σημασίας για την υποστήριξη του Στόχου 5 των SDGs είναι και η ουσιαστική προσέγγιση του Στόχου 17, δηλαδή των συνεργασιών, που ανοίγουν τη βάση αναφοράς και κτίζουν κουλτούρα κοινής υπόθεσης.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/events/3738373749609219

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Interamerican: «Μην αγνοείτε τις ειδοποιήσεις του 112»

Την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας για τα φαινόμενα πυρκαγιών υπογραμμίζει η Interamerican...

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

NAK Insurance Brokers: Επενδύει στους ανθρώπους της και χτίζει το εργασιακό περιβάλλον του αύριο

Πώς η εταιρεία εφαρμόζει το Employer Branding ως καθημερινή επιχειρηματική πρακτική

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Generali: Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ 6μηνο παρά τις φυσικές καταστροφές

Εξαιρετική ανάπτυξη κατέγραψε ο Όμιλος σε λειτουργικά και προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα, με συμβολή από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου προς τον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά

«Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανισότητας στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας»

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

ΕΕΑΝΔΕ: Ενημέρωση για ερωτηματολόγιο της ΤτΕ

Υποχρεωτική η συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων για όσους το λάβουν

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού