back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

10 χρόνια ΕΑΔΕ: Θεσμικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Συμπληρώνονται  φέτος 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και μεστής δράσης σε πολλαπλά επίπεδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος. Ο λόγος που οδήγησε στην δημιουργία της ΕΑΔΕ ήταν η παραδοχή, από όσους είχαν κύριο μέλημα το καλό του κλάδου, των προβλημάτων που δημιουργούσε η πολυφωνία και η παραφωνία στην έκφραση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Συχνά η Εποπτική Αρχή μη γνωρίζοντας πρόσωπα και σωματεία έφερνε στο τραπέζι και ανθρώπους που δεν γνώριζαν τα θέματα ή και δεν εκπροσωπούσαν  κανέναν.

- Advertisement -

Ήταν συχνή η ένσταση από πλευράς τής Εποπτείας  αλλά και από άλλους θεσμικούς φορείς ότι δεν γνωρίζουν με ποιόν μπορούν και πρέπει να συνομιλούν.

Ταυτόχρονα και τα Σωματεία διαπίστωναν την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας φωνής σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος.

- Advertisement -

Ήταν παραδεκτό πλέον ότι η κοινή έκφραση των θεμάτων της Διαμεσολάβησης μόνο όφελος και κύρος θα προσέθετε στις διεκδικήσεις.

Το διαίρει και βασίλευε δεν είχε ωφελήσει κανέναν στο παρελθόν.

Η ευτυχής σύμπτωση ανθρώπων  όπως ο Γ. Καραβίας, ο Κ. Μαυρόπουλος, ο Δ. Γαβαλάκης, η Ελ. Γρυπάρη, ο Α. Ραφαηλίδης και ο αείμνηστος Ν. Αποστολόπουλος στα προεδρεία των Σωματείων, έδωσε την δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου και  μετά  από μελέτη των ιδιαιτεροτήτων που έπρεπε να εκτιμηθούν για να λειτουργήσει σύννομα ένα όργανο, κατέληξαν,  μετά από νομική συμβουλή, στην δημιουργία μιας Ένωσης Προσώπων, προκειμένου και τα  πέντε σωματεία  που εκπροσωπούσαν  όλες τις βαθμίδες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να έχουν μέσω των προέδρων τους ισότιμη  συμμετοχή και η ψήφος τους την ίδια αξία, ανεξαρτήτως των μελών που αριθμούσε το κάθε ένα από αυτά.

Γιατί το ζητούμενο ήταν η ισότιμη συμμετοχή και η ομόφωνη απόφαση στα θέματα που επρόκειτο να διαχειρισθούν.

Δεν ήταν εύκολη εξ αρχής η λειτουργία ενός σχήματος, που έπρεπε αφενός να διατηρήσει την αυτοτέλεια των Σωματείων που περιλάμβανε και αφετέρου να συγκεράσει απόψεις και να εκφράσει κοινές θέσεις, όπου τις επέβαλε το κοινό συμφέρον.

Η ζύμωση όμως και η ευθεία και άμεση επαφή εξομάλυνε διαφορές και διαφορετικές οπτικές και απέδειξε πολύ σύντομα  ότι τα θέματα της διαμεσολάβησης ήταν κοινά και απαιτούσαν  συναντίληψη για την επιτυχή επίλυσή τους.

Η ΕΑΔΕ δέχθηκε βολές στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της,  γιατί τάραξε λιμνάζοντα ύδατα, γιατί  ενόχλησε και ύψωσε λόγο.

Δέχτηκε βολές γιατί κατάφερε να κερδίσει μάχες που άλλως θα ήταν χαμένες, αν παρέμενε το προηγούμενο πολυκερματισμένο καθεστώς τής κατά μόνας και διαιρεμένης συναλλαγής.

Αρκεί να θυμηθούμε τον ασφαλιστικό Τειρεσία, τις προς υπογραφή Συμβάσεις με τις παγίδες στις σελίδες τους και στους Κανονισμούς πωλήσεων, την Οδηγία IDD και όσα υπέρ της διαμεσολάβησης συμπεριέλαβε, μετά από τις προσπάθειες μας που κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια και κατέληξαν στην ψήφιση του νόμου 4583/18.

Τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τις διαμαρτυρίες κατά των αθέμιτων πρακτικών του bancassurance, με απεργία και κατάθεση υπομνήματος στην ΔΕΙΑ και στην Κεντρική Ένωση Τραπεζών, τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις μαζί με τα Επιμελητήρια για θέματα του bancassurance, τις διορθωτικές παρατηρήσεις που υπέβαλε στο θέμα της πιστοποίησης γνώσεων και της ύλης αυτών, την συμμετοχή στην διαμόρφωση του Ενιαίου Μητρώου ΕΣΗΠ στην ΚΕΕ.

Όλα αυτά που απετέλεσαν πεδία μελέτης στα Διοικητικά Συμβούλια των  Σωματείων, τα διαπραγματεύτηκε και τα υποστήριξε η ΕΑΔΕ, συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις και τις επιτροπές, ασκώντας πίεση όταν έπρεπε και διπλωματία όπου απαιτείτο.

Αλλά και πέραν όλων αυτών κατέγραψε άπειρες ώρες συμμετοχής  και διεκδίκησης στα φόρα λήψης των αποφάσεων, ενεργή παρουσία στις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του BIPAR, επίσκεψη και παρουσίαση των θεμάτων της Ασφ. Διαμεσολάβησης στους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά

και συνδιοργάνωση μεγαλειωδών συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, με την συμπαράσταση των αντίστοιχων Επιμελητηρίων που αγκάλιασαν την κοινή προσπάθεια.

Η ΕΑΔΕ  δέχτηκε βολές από τις πλευρές που για διάφορους, δικούς τους κάθε φορά λόγους, δεν ήθελαν την μία ισχυρή και έγκυρη φωνή της διαμεσολάβησης, αμφισβητώντας με επιπολαιότητα το μόνο σημείο που μπορούσε κατά τη γνώμη τους να δεχτεί κριτική, το νομικό περίβλημα της συμφωνίας, που είχε τον τίτλο Ένωση Προσώπων, παραβλέποντας την δημοκρατική ανάγκη που επέβαλε αυτή την επιλογή.

Η ΕΑΔΕ στο ξεκίνημα του Νέου έτους θα συνεχίσει το έργο που επιτελεί, πάντα με το κύρος που έχει κατακτήσει κατά την διάρκεια της δεκαετούς λειτουργίας της, θέτοντας  ως κυρίαρχο στόχο την ενδυνάμωση της φωνής της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε βαθμίδας διαμεσολάβησης  αλλά και τής κάθε περιοχής.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

ΕΑΔΕ και ΠΑΠΕΙ ενώνουν δυνάμεις για την αναβάθμιση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ

MDRT DAY 2026: Ο Pawel Skotnicki φέρνει στην Ελλάδα τη διεθνή εμπειρία του MDRT

Έχοντας συνδέσει τη δράση του με την επαγγελματική ανάπτυξη, την ηγεσία και την ενδυνάμωση των ανθρώπων του ασφαλιστικού κλάδου

Ασφαλιστές, το Risk Management αλλάζει και σας αφορά άμεσα

Κρίσιμα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του 6ου Greek Risk Management Forum – #grmf26 του HARIMA, την Τετάρτη 23/9 στο OTEAcademy

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος

Σε μια συγκυρία όπου η ένταξη της εταιρείας στον Όμιλο της CrediaBank ανοίγει νέο κεφάλαιο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Όταν η Τροχαία αποκτά «ψηφιακά μάτια», αλλάζει και το τοπίο της ασφάλισης αυτοκινήτου

Κάμερες, drones, τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπαίνουν πλέον στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική

MDRT DAY 2026: Ο Pawel Skotnicki φέρνει στην Ελλάδα τη διεθνή εμπειρία του MDRT

Έχοντας συνδέσει τη δράση του με την επαγγελματική ανάπτυξη, την ηγεσία και την ενδυνάμωση των ανθρώπων του ασφαλιστικού κλάδου

Ασφαλιστές, το Risk Management αλλάζει και σας αφορά άμεσα

Κρίσιμα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του 6ου Greek Risk Management Forum – #grmf26 του HARIMA, την Τετάρτη 23/9 στο OTEAcademy