back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026

10 χρόνια ΕΑΔΕ: Θεσμικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Συμπληρώνονται  φέτος 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και μεστής δράσης σε πολλαπλά επίπεδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος. Ο λόγος που οδήγησε στην δημιουργία της ΕΑΔΕ ήταν η παραδοχή, από όσους είχαν κύριο μέλημα το καλό του κλάδου, των προβλημάτων που δημιουργούσε η πολυφωνία και η παραφωνία στην έκφραση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Συχνά η Εποπτική Αρχή μη γνωρίζοντας πρόσωπα και σωματεία έφερνε στο τραπέζι και ανθρώπους που δεν γνώριζαν τα θέματα ή και δεν εκπροσωπούσαν  κανέναν.

- Advertisement -

Ήταν συχνή η ένσταση από πλευράς τής Εποπτείας  αλλά και από άλλους θεσμικούς φορείς ότι δεν γνωρίζουν με ποιόν μπορούν και πρέπει να συνομιλούν.

Ταυτόχρονα και τα Σωματεία διαπίστωναν την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας φωνής σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος.

- Advertisement -

Ήταν παραδεκτό πλέον ότι η κοινή έκφραση των θεμάτων της Διαμεσολάβησης μόνο όφελος και κύρος θα προσέθετε στις διεκδικήσεις.

Το διαίρει και βασίλευε δεν είχε ωφελήσει κανέναν στο παρελθόν.

Η ευτυχής σύμπτωση ανθρώπων  όπως ο Γ. Καραβίας, ο Κ. Μαυρόπουλος, ο Δ. Γαβαλάκης, η Ελ. Γρυπάρη, ο Α. Ραφαηλίδης και ο αείμνηστος Ν. Αποστολόπουλος στα προεδρεία των Σωματείων, έδωσε την δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου και  μετά  από μελέτη των ιδιαιτεροτήτων που έπρεπε να εκτιμηθούν για να λειτουργήσει σύννομα ένα όργανο, κατέληξαν,  μετά από νομική συμβουλή, στην δημιουργία μιας Ένωσης Προσώπων, προκειμένου και τα  πέντε σωματεία  που εκπροσωπούσαν  όλες τις βαθμίδες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να έχουν μέσω των προέδρων τους ισότιμη  συμμετοχή και η ψήφος τους την ίδια αξία, ανεξαρτήτως των μελών που αριθμούσε το κάθε ένα από αυτά.

Γιατί το ζητούμενο ήταν η ισότιμη συμμετοχή και η ομόφωνη απόφαση στα θέματα που επρόκειτο να διαχειρισθούν.

Δεν ήταν εύκολη εξ αρχής η λειτουργία ενός σχήματος, που έπρεπε αφενός να διατηρήσει την αυτοτέλεια των Σωματείων που περιλάμβανε και αφετέρου να συγκεράσει απόψεις και να εκφράσει κοινές θέσεις, όπου τις επέβαλε το κοινό συμφέρον.

Η ζύμωση όμως και η ευθεία και άμεση επαφή εξομάλυνε διαφορές και διαφορετικές οπτικές και απέδειξε πολύ σύντομα  ότι τα θέματα της διαμεσολάβησης ήταν κοινά και απαιτούσαν  συναντίληψη για την επιτυχή επίλυσή τους.

Η ΕΑΔΕ δέχθηκε βολές στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της,  γιατί τάραξε λιμνάζοντα ύδατα, γιατί  ενόχλησε και ύψωσε λόγο.

Δέχτηκε βολές γιατί κατάφερε να κερδίσει μάχες που άλλως θα ήταν χαμένες, αν παρέμενε το προηγούμενο πολυκερματισμένο καθεστώς τής κατά μόνας και διαιρεμένης συναλλαγής.

Αρκεί να θυμηθούμε τον ασφαλιστικό Τειρεσία, τις προς υπογραφή Συμβάσεις με τις παγίδες στις σελίδες τους και στους Κανονισμούς πωλήσεων, την Οδηγία IDD και όσα υπέρ της διαμεσολάβησης συμπεριέλαβε, μετά από τις προσπάθειες μας που κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια και κατέληξαν στην ψήφιση του νόμου 4583/18.

Τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τις διαμαρτυρίες κατά των αθέμιτων πρακτικών του bancassurance, με απεργία και κατάθεση υπομνήματος στην ΔΕΙΑ και στην Κεντρική Ένωση Τραπεζών, τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις μαζί με τα Επιμελητήρια για θέματα του bancassurance, τις διορθωτικές παρατηρήσεις που υπέβαλε στο θέμα της πιστοποίησης γνώσεων και της ύλης αυτών, την συμμετοχή στην διαμόρφωση του Ενιαίου Μητρώου ΕΣΗΠ στην ΚΕΕ.

Όλα αυτά που απετέλεσαν πεδία μελέτης στα Διοικητικά Συμβούλια των  Σωματείων, τα διαπραγματεύτηκε και τα υποστήριξε η ΕΑΔΕ, συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις και τις επιτροπές, ασκώντας πίεση όταν έπρεπε και διπλωματία όπου απαιτείτο.

Αλλά και πέραν όλων αυτών κατέγραψε άπειρες ώρες συμμετοχής  και διεκδίκησης στα φόρα λήψης των αποφάσεων, ενεργή παρουσία στις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του BIPAR, επίσκεψη και παρουσίαση των θεμάτων της Ασφ. Διαμεσολάβησης στους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά

και συνδιοργάνωση μεγαλειωδών συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, με την συμπαράσταση των αντίστοιχων Επιμελητηρίων που αγκάλιασαν την κοινή προσπάθεια.

Η ΕΑΔΕ  δέχτηκε βολές από τις πλευρές που για διάφορους, δικούς τους κάθε φορά λόγους, δεν ήθελαν την μία ισχυρή και έγκυρη φωνή της διαμεσολάβησης, αμφισβητώντας με επιπολαιότητα το μόνο σημείο που μπορούσε κατά τη γνώμη τους να δεχτεί κριτική, το νομικό περίβλημα της συμφωνίας, που είχε τον τίτλο Ένωση Προσώπων, παραβλέποντας την δημοκρατική ανάγκη που επέβαλε αυτή την επιλογή.

Η ΕΑΔΕ στο ξεκίνημα του Νέου έτους θα συνεχίσει το έργο που επιτελεί, πάντα με το κύρος που έχει κατακτήσει κατά την διάρκεια της δεκαετούς λειτουργίας της, θέτοντας  ως κυρίαρχο στόχο την ενδυνάμωση της φωνής της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε βαθμίδας διαμεσολάβησης  αλλά και τής κάθε περιοχής.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο δημόσιος λόγος του Χατζηθεοδοσίου μετράει – Υπερασπίζεται τον κλάδο χωρίς να εγκαταλείπει τον θεσμικό του ρόλο

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η μεγάλη κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια

ΕΑΔΕ: Μια βραδιά με ουσία, για το αύριο στην ιδιωτική ασφάλιση

Καίριες τοποθετήσεις, τιμητικές διακρίσεις και διάλογος με τη νέα γενιά στην επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος

Δ. Λύχρου: «Η νέα γενιά δεν απορρίπτει την ασφάλιση – αμφισβητεί τον τρόπο που της μιλάμε»

«Η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει... Αν η διαμεσολάβηση αποδυναμωθεί, το κόστος θα το πληρώσει η κοινωνία»

Ημέρες Καριέρας του Πανεπιστημίου Πειραιώς: Ένα βήμα μπροστά για το ασφαλιστικό επάγγελμα

Η πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, υπό τον Δρ. Ξένο, γεφυρώνει τον ακαδημαϊκό χώρο με την επαγγελματική πράξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επικουρικό Κεφάλαιο: Σε τροχιά ιστορικού πλεονάσματος και θεσμικής ωρίμανσης – Μήνυμα αισιοδοξίας από την κοπή της πίτας στα νέα γραφεία

Την εκδήλωση κοπής πίτας τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και θεσμικών φορέων

Δυναμικό «παρών» από τον ΣΑΔΧ στη ΓΣ της ΠΟΑΔ

Επανεκλογή Δ. Μουντάκη στο ΔΣ, ενώ ο Δ. Σκιτζής τιμήθηκε για την προσφορά του

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΕΕΑ: Πρωτοβουλία ζωής με κοινωνικό αποτύπωμα

Με το σύνθημα «Δίνουμε αίμα. Προσφέρουμε ζωή» – Δηλώσεις συμμετοχής μέσω ειδικής φόρμας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ