Ασφάλιση και Φυσικές Καταστροφές: Τουλάχιστον, όλοι συμφωνούν

του Βάιου Κρόκου

Αρκετά και σημαντικά ήταν τα μηνύματα από την φετινή – διαδικτυακή – γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ, σε μια εποχή που  η πανδημία έχει κομίσει πολλές και κρίσιμες προκλήσεις στην αγορά και το σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική και η τεχνογνωσία του κλάδου μπορεί να προσφέρει καλύψεις και προστασία έναντι σημαντικών κινδύνων όσο και λύσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα την επόμενη μέρα, σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της ασφάλισης περιουσίας, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, κατά συνέπεια, είναι μια αυξανόμενη απειλή δίχως αμφιβολία. Τα συνεχή καταστροφικά γεγονότα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει πόσο δυσμενείς είναι οι συνέπειες: Απώλεια ανθρώπων, περιουσίας, οικονομικές καταστροφές.

Ιδιαίτερα θετικό, σε κάθε περίπτωση, είναι το γεγονός όμως πως, πλέον, είναι κοινή παραδοχή ότι η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να καλύψει την περιουσία των πολιτών. Έχει γίνει, όπως φαίνεται, αντιληπτό από όλους ότι η Πολιτεία – που καλύπτει εκτάκτως αυτή την περίοδο μια σειρά αναγκών για την στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων – δεν έχει την δυνατότητα να αποζημιώνει κάθε καταστροφή.

Όλες οι ομιλίες στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ

«Είναι πλέον αποδεδειγμένο και στους πιο δύσπιστους ότι λόγω της Κλιματικής Αλλαγής θα έχουμε πιο συχνά ακραία φαινόμενα..Εμείς συμφωνούμε ότι έχει ωριμάσει η ιδέα να ανοίξει η συζήτηση για την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και θα συμμετέχουμε με προτάσεις και θέσεις», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

«Είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων. Η πραγματικότητα του κορωνοϊού οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Η περσινή δέσμευση της κυβέρνηση όμως στο συνέδριό σας για το θέμα αυτό, παραμένει στην ατζέντα μας!», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε δε, ότι η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία θα αναληφθεί αφού πρώτα κλείσουν τα μέτρα για το μέτωπο της πανδημίας.

«Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να ειδωθεί από τρεις διαφορετικές απόψεις: ως αγορά, ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής και ως επενδυτής. Υπό τις ιδιότητες αυτές, ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να υποστηρίξει προσαρμοστικές πρακτικές βοηθώντας τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων, εφαρμόζοντας κίνητρα για την πρόληψή τους, παρέχοντας πληροφορίες για τις οικονομικές διαστάσεις τόσο των κινδύνων όσο και των μέτρων αποφυγής ή μετριασμού αυτών, αλλά και ως βασικός επενδυτής, κατευθύνοντας κεφάλαια προς δράσεις με σημαντική συνεισφορά στην προσαρμογή», περιέγραψε σε πιο τεχνικό επίπεδο από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας

«Για 192 συναπτά έτη, η ελληνική ασφαλιστική αγορά στέκεται δίπλα στους Έλληνες, όπως οφείλει σε δύσκολες στιγμές : από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και το σεισμό στο Ιόνιο το 1953 ως τις πυρκαγιές στο Μάτι το 2018, τον «Ιανό» και τη «Θάλεια» το 2020, αλλά και τη «Μήδεια» πριν από λίγες ημέρες. Ανατρέχοντας στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που αδιάλειπτα εκπροσωπεί τον χώρο της Ιδιωτικής ασφάλισης από το 1907, μπορεί κανείς επομένως να δει σημαντικά γεγονότα της πατρίδας μας αλλά και τη συνεισφορά της αγοράς μας σε αυτά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο ΙΑΝΟΣ κόστισε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ στη χώρα, με την ασφαλιστική αγορά να προχωρά σε αποζημιώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, την ώρα που στο εξωτερικό ασφαλιστές και αντασφαλιστές πληρώνουν την μερίδα του λέοντος για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Τι μέρος του κόστους που επωμίζεται το Κράτος θα είχε μετακυληθεί στην αγορά αν υπήρχαν τα κίνητρα και οι παρεμβάσεις για ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας. Δεν θα είχε ισοσκελισθεί το δημοσιομικό κόστος (25-30 εκατ. ευρώ) αν είχε ψηφιστεί το σχετικό μέτρο;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι συνθήκες – έστω και αργά – έχουν ωριμάσει. Η συμφωνία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι ελπιδοφόρα. Ας ελπίσουμε ότι τα κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών είναι απλά θέμα λίγου χρόνου ακόμα…

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*